Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Black Tan Coonhound Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Abone Ol 
Black Tan Coonhound Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Kökeni Amerika’ya dayanan Black Tan Coonhound köpekleri aslen tazı ırkına dahil olan özel ırk köpeklerden biridir. Bu köpekler üstün iz sürme ve avcılık yetenekleri ile öne çıkarlar ve çocuklar ile iyi şekilde anlaşabilmeleri de onların ev ortamına kolaylıkla uyum sağlayabileceğinin özel bir göstergesidir.

Black Tan Coonhound Köpek Karakter Özellikleri

Oldukça sadık bir karaktere sahip olan Black Tan Coonhound köpekleri oldukça sabırlı karakterleri ile dikkat çekerler. Örneğin mama verileceği zaman ona beklemesini söylerseniz havlamadan ya da heyecan yapmadan sizin mama vermenizi bekleyebilir. Aynı şekilde dışarıdan gelip eve gireceğiniz zaman köpeğinizin patilerini silecekseniz kapının dışında sabırlı şekilde ve uslu duruşu ile sizi bekler. Bu tür huyları onun sahibini memnun etmeye ne kadar odaklı olduğunu da ortaya koyar. Bu köpekler gerçekten de sahibini memnun etme konusunda çok isteklidir. Sahibinin sözünden mümkün olduğu kadar çıkmamaya çalışır, sahibi ona bir komut verdiğinde yerine getirir. Bu tip davranışları hem onun sadakatini hem de sahibine karşı olan memnun etme hissiyatını ortaya koymaktadır.

Uysal bir karaktere sahip olan bu kibar köpekler çocuklar ve yabancılar ile iyi anlaşabilirler. Sevecen bir karaktere sahiptirler. Bu nedenle de ev içindeki herkesten ilgi görmeyi çok severler ve evdeki herkesi de çok severler. Bunu da hareketleri ve tavırları ile belli etmekten keyif alırlar.

Kolay eğitilebilen ırklardan biri olan Black Tan Coonhound köpekleri pek korumacı özelliğe sahip değildir. Bu da aslında herkese karşı olan samimi ve sevecen tavırlarından kaynaklanmaktadır. Başlarda her ne kadar yabancılara mesafeli yaklaşabilecek olsa da aslında sevecen bir köpek olduğundan dolayı korumacı şekilde hareket etmeyecektir.

Yüksek itaate sahip olan bu köpekler her ne kadar oyuncu olsalar da tüm günü yatarak geçirmek de onlara kimi zaman keyif verici gelebilir. Köpeğinizin aşırı kilo almasını istemiyorsanız egzersizlerinin düzenli olmasına dikkat etmeniz gerekir. Bu sayede tembelliğe eğilimli olan bu dev dostunuzun sağlığını koruyabileceğiniz gibi keyifli şekilde vakit geçirmesine de katkı sağlayabilirsiniz. Ona eğlenceli köpek oyuncakları sunarak, mutlu vakit geçirmesine de destek olabilirsiniz.

Black Tan Coonhound Köpek Tarihçesi

Bu köpekler Bloodhound ve Foxhound köpeklerinin melezlenmesi ile elde edilmiş olan bir melez ırk olsa da iki ırkın da renk ve avcılık yeteneği gibi farklı özelliklerini alan oldukça başarılı bir tazı köpeğidir. Bu ırk özellikle de rakun avcısı olarak bilinmektedir. Bu onun karakterinde önemli bir yere sahiptir çünkü melezlendiği ırklarda da rakun avcılığı ve diğer hayvanlara karşı olan avcılık yeteneği oldukça gelişmiş durumdadır. Bir ırk olarak 1945 yılında AKC tarafından kabul edilen Black Tan Coonhound köpekleri, eski ve gelişmiş yeteneklere sahip olan özel bir ırk olarak günümüzde hala bir avcı köpeği olarak tercih edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kuvasz Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Black Tan Coonhound Köpek Fiziksel Özellikleri

Dev ırklar arasında yer alan bu kısa tüylü köpeklerin tüyleri tek katmanlı ve düz bir yapıya sahiptir. Bu köpeklerin düz tüyleri çok sık bakım ve tarama gerektirmediği için zahmetsizdir. Çok az tüy döken bu köpeklerin kürklerinin rengi sabittir. Genellikle vücudun büyük bir kısmı siyah olmaktadır ve burun, bacak, göğüs bölgelerinde ten rengi yer alır.

Erkek ve dişi Black Tan Coonhound köpeklerinin boyutları arasında bir fark görülmez. Bu köpeklerin erkekleri de dişileri de ortalama 58 – 68 cm yüksekliğine ulaşabilir ve kilo olarak da ortalama 45 – 64 kilogram olabilirler. Hem dişiler hem de erkek Black Tan Coonhound köpekleri eşit şekilde gelişim gösterirler.

Dev ırklar arasında yer alan bu köpekler hem güçlü hem de büyük görünümleri ile dikkat çekerler. Gözleri yuvarlaktır ve koyu kahverengi ya da açık kahverengi bir renge sahip olabilir. Geniş bir göğse sahip olan bu köpeklerin bacakları kaslı ve güçlü bir yapıya sahiptir.

Black Tan Coonhound köpeklerinin kulakları uzundur ve onları en özel yapan yanlarından biri de bu özellikleridir. Dudakları iki yandan sarkan bir karaktere sahiptir ve bu köpeklerin kuyrukları orta uzunlukta, kısa tüylü ve ince bir yapıdadır.

Black Tan Coonhound Köpek Bakımı

Yoğun tüy bakımı gerektirmeyen bu köpeklerin tüylerini haftada iki kez fırçalamanız bile yeterli olabilecektir. Köpeğinizi çok sık şekilde yıkamanız da önerilmez. Bu nedenle de aslında Black Tan Coonhound köpeklerinin tüy bakımı oldukça kolaydır. Köpeğinizi su ve şampuan ile yıkamak istemezseniz kuru şampuanları da tercih edebilirsiniz. Bu sayede hem kolay hem de ıslanmadan temizlik sağlayabilirsiniz.

Tıraşlanma ihtiyacı az olan bu köpekler oldukça az tüy dökerler. Bu yüzden de tüylerini sık sık taramanız gerekmez. Yine de tüy dökme dönemlerinde tarama sıklığını arttırmanız önerilir. Özellikle de mevsim geçişlerine köpekler çok tüy dökebileceği için bu dönemlerde tarama sıklığı arttırılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Ağız Kokusu Neden Olur?

Uzun kulaklara sahip olan bu köpekler kulak hastalıklarına açıktır. Kulaklarının altının nemli olmamasına ve daima temiz olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Eğer köpeğinizin kulaklarının altını düzenli şekilde temizlerseniz ve nemli kalmamasına özen gösterirseniz kulak hastalıklarının önüne geçmeniz de mümkün olabilir. Kulağın içini temizlerken dilerseniz kulak temizleme solüsyonlarını kullanabilirsiniz. Özellikle de uzun süredir kulak temizliğini yapmamışsanız bu ürünü kullanmanız önerilmektedir.

Köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz ve patilerini de özellikle dışarıdan geldikten sonra dilmeniz ya da yıkamanız en iyisi olacaktır. Buna ek olarak köpeğinizin dişlerini de düzenli şekilde fırçalamanız gerekir. Bu sayede dişlerde tartar ve plak oluşumunu önleyebilirsiniz. Ayrıca dişlerin sağlığı için yaş mama tüketimi sonrasında dişlerin fırçalanması özellikle önerilmektedir.

Black Tan Coonhound Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklar ile çok iyi anlaşabilen ve tam bir aile köpeği olan bu neşeli köpekler sahiplerine ve ev sakinlerine karşı oldukça sadık bir yapıdadır. Sahibini memnun etmekten keyif alan bu köpekler ayrıca ilgi görmekten de keyif alırlar. Bu nedenle de çocuklar ile iyi anlaşabilirler ve onların ilgisinden sıkılmazlar.

Yabancılara karşı temkinli yaklaşan Black Tan Coonhound köpekleri genellikle tüm yabancılar ile iyi şekilde anlaşabilir. Yine de ilk tanışma oldukça önemlidir. Bu temkinli yaklaşım, olumlu bir tanışma ile pekiştirilirse köpeğiniz yabancı misafirleriniz ile ya da evdeki herkes ile iyi şekilde anlaşabilir.

Doğru şekilde tanıştırıldığı takdirde köpeğinizin diğer evcil hayvanlar ve köpekler ile de iyi şekilde anlaşması olasıdır ancak evde onunla birlikte farklı hayvanlara bakmanız yine de Black Tan Coonhound köpeğinizi pek memnun etmeyebilir. Sahibinin farklı bir köpek ya da evcil hayvan ile ilgilendiğini görmek onun agresifleşmesine neden olabilir. Bu durumda aynı evde bir Black Tan Coonhound ve farklı bir hayvan bakmanız pek önerilmez. Bu köpekler diğer hayvanlar ya da köpekler ile bir araya getirilmediği sürece daha mutlu bir yaşam sürebilir.

Black Tan Coonhound Köpeklerde Beslenme

Genellikle iş ve görev odaklı olan bu köpekler çok enerjik ve hareketli bir karaktere sahip olmadığından dolayı günlerini yatarak geçiremeye eğilim gösterirler. Bu durum da Black Tan Coonhound köpeklerinin aşırı kilo almasına ve obeziteye sahip olmasına neden olabilir. Köpeğinizin aşırı kilo almasını istemiyorsanız beslenme ve egzersiz programına dikkat etmeniz önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Nefes Kokusu Nedenleri ve Çözüm Yolları

Bu köpeklerin beslenme programlarının aktifliklerine göre düzenlenmesi gereklidir. Köpeğiniz çok aktif bir yaşama sahip değilse bu durumda onun için tahılsız ve daha az enerji ile kaloriye sahip mamaları tercih etmeniz gerekir. Köpeğiniz gününü aktif şekilde geçiriyorsa da protein içeriği yüksek olan mamaları tercih ederek onun enerjisini sağlıklı ve kaliteli bir kaynaktan elde etmesini sağlayabilirsiniz. Black Tan Coonhound ırkı için kuru köpek maması ve konserve köpek mamaları idealdir.

Her köpeğin yaşına, boyutuna, kilosuna, ırkına ve aktifliğine göre bir beslenme programı benimsenmesi gereklidir. Ayrıca mevcut sağlık sorunları ve köpeğinizin yatkınlık gösterdiği hastalıklar da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu şekilde sağlıklı ve düzenli bir beslenme sağlanabilmektedir.

Black Tan Coonhound Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Görünüşleri ve karakterleri ile çok beğenilen ve tazı ırkına mensup olan Black Tan Coonhound köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Black Tan Coonhound Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Yüksek egzersiz gereksinimi olan bu köpeklerin de diğer çok aktif köpeklerde olduğu gibi kalça displasizine yatkınlığı mevcuttur. Bunu önlemek için egzersizlerin çok yorucu olmamasına dikkat etmeniz, köpeğinizi çok zorlamamanız, eklem ve kemik sağlığı ile kas kütlesini desteleyecek bir beslenme programını benimsemeniz önemlidir.

Bu köpekler eğer iyi bir egzersiz programına sadık kalınmazsa ve iyi şekilde beslenmezse obeziteye de yatkınlık gösterebilir. Bu nedenle de köpeğinizin kilosunu sağlığı için kontrol altında tutmak adına hem beslenme hem de egzersiz programına özenle yaklaşmanız gerekmektedir.

Black Tan Coonhound Köpeklerinin Kötü Bir Huyu Var Mı?

Bu köpekler özellikle de aşırı salya akıtmaları ile bilinirler. Bunun dışında herhangi bir kötü huyları yoktur. Kimi köpeklerde görülen aşırı havlama gibi eğilimler Black Tan Coonhound köpeklerinde mevcut değildir. Salya problemi ise köpek sahiplerinin köpeğine alıştıktan sonra pek sorun etmediği bir huydur.

Black Tan Coonhound Köpekleri Kaç Yıl Yıl Yaşar?

Ortalama 10 – 12 yıl kadar ömre sahip olan bu köpeklerin bakımları doğru şekilde gerçekleştirildiği zaman yaşamlarının da uzun ve sağlıklı olması mümkün olabilir. Köpeğinizin ihtiyaçlarını gidermeniz, bakım ve sağlığına özen göstermeniz onun 12 yıldan da uzun bir yaşam sürmesine yardımcı olabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.