Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Basset Hound Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Abone Ol 
Basset Hound Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Sağlık

Tazı ırklarına dahil olan İngiltere asıllı Basset Hound köpekleri, çok sevilen ve ilgi gören ırklardan biridir. Bu köpeklerin kısa bacakları onları hem sevimli hem de ilginç bir havaya sokmaktadır. Sarkan derileri ve uzun kulakları da bu köpekleri sempatik kılan en önemli özelliklerinden biridir.

Basset Hound Köpek Karakter Özellikleri

İyi huylu bir köpek olan Basset Hound köpekleri genel anlamda barışçıl ve sakin bir karaktere sahiptir. Bu köpekler tam bir aile köpeğidir çünkü birlikte yaşadığı herkesle çok iyi anlaşabilir ve ilgi görmekten keyif alır. Bu nedenle de aile üyelerinin her biri ile oyun oynamak, onlardan ilgi görmek onun çok hoşuna gider.

Eğitiminde dikkatli olmak gereken bu köpekler iyi bir eğitim alırsa itaatkar şekilde hareket edebilir. Ayrıca Basset Hound köpeklerinin eğitimleri pek zorlayıcı değildir. Yine de havlama alışkanlığı olan bu sesi gür köpeklerin apartman hayatında komşulara ve sahiplerine rahatsızlık vermemesi için havlama konusunda eğitilmesi gereklidir. Bu sayede apartman yaşamına da kolaylıkla ayak uydurmaları mümkün olabilmektedir.

Basset Hound köpekleri çocuklarla, evin her bir üyesi ile ve farklı hayvanlar ile de iyi şekilde anlaşabilir. Diğer köpekler ile geçinme konusunda da pek problemli olmayan bu köpeklerin eğitimi için teşvik edici olmak önemlidir. Ödüllendirmeler ile bu köpekler kolay şekilde eğitilebilir. Eğitimlere teşvik olmadığı sürece öğrenme süreçleri de aksayabilir. Bu sebeple eğitimlerde ilgili ve teşvik edici olmak gereklidir.

Genel anlamda egzersiz ihtiyacı yoğun olan bu köpeklerin haftanın büyük bir çoğunluğunu aktif geçirmesi önemlidir. Ancak bu şekilde köpeğinizin sağlığını koruyabilir, aşırı kilo almasını engelleyebilir ve kas kütlesinin gelişimini destekleyebilirsiniz. Özellikle de kovalama ve yakalama oyunlarından hoşlanan bu köpekler farklı oyuncaklar ve oyunlar ile keyifli şekilde vakit geçirebilirler.

Basset Hound Köpek Tarihçesi

Çeşitli kaynaklarda kökenlerinin Fransız av tazılarına dayandığı belirtilen bu köpeklerin Bloodhound ırkından geldiği görüşü de araştırmalar ile desteklenmiştir. Oldukça eski ırklardan biri olan bu köpekler bir tazı ırkıdır. Bu nedenle de genel anlamda tazı ırkından olan köpeklerin özelliklerini karakterlerinde barındırır.

Ünü ilk olarak 1863 yılında düzenlenen Paris Köpek Şovu’nda başlayan Basset Hound cinsinin bir av köpeği mi yoksa bir ev köpeği olarak mı üretilmesi gerektiği üzerine yoğun tartışmalar yaşanmıştır. Üreticiler bu tartışmayı uzun bir süre devam ettirmiş olsalar da sonucunda hem iyi bir aile köpeği hem de iyi bir avcı olarak karakteri gelişmiştir. Oldukça iyi avcı karakterine sahip olan bu azimli ve dost canlısı köpekler hem sahiplerine son derece bağlı kalmayı başarmış hem de avcılıkta hünerlerini sergilemekten çekinmemiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Wirehaired Fox Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Basset Hound Köpek Fiziksel Özellikleri

Kısa bacakları ile gündeme gelen cins, uzun kulakları ile ilgi çeker. Sahip oldukları uzun kulakları onların farklı kulak hastalıklarına açık hale gelmesine neden olsa da temizlik ve bakım doğru şekilde yapıldığı sürece büyük bir problemin gündemde olduğu söylenemez.

Büyük ve yuvarlak kafalarının belirgin bir tepesi vardır. Derisinde ciddi bir sarkma gözlemlenen bu köpeklerin derisi özellikle de kafa kısmında katmanlaşan bir karaktere sahiptir. Dudakları aşağı doğru sarkan bir görünüme sahiptir ve bu köpeklerin bakışları hüzünlü bir hava yaratmaktadır. Bu nedenle de hem sevimli hem de acıklı bir ifadeye sahip olan Basset Hound cinsi oldukça sevilen görünüşü ile kendini öne çıkarmaktadır.

Orta boyutlu ırklar arasında yer alan Basset Hound ırkına mensup erkek köpekler genel anlamda dişilere göre daha iri bir yapıya sahiptir. Erkek Basset Hound köpeği ortalama 30 – 38 cm yüksekliğe ve 23 – 29 kilograma sahip olabilir. Dişi Basset Hound köpeği ise erkeklerden daha kısa ve zayıf bir yapıya sahiptir. Dişilerin ise ortalama 28 – 36 cm yüksekliğe ve 20 – 27 kilograma ulaşabildiği bilinmektedir. Bu nedenle de erkek köpeklerin dişilerden daha iri bir görünüme sahip olması aslında doğaldır.

Kısa tüylü ırklardan biri olan Basset Hound cinsi tek katmanlı, yumuşak, parlak ve düz bir tüy yapısına sahiptir. Bu köpeklerin kürklerinin rengi de beyaz ve kestane rengi ile beyaz ve kum renginde olabilir. Bu iki farklı kürk rengi ton olarak büyük farklılık göstermemekle birlikte genellikle tüm köpeklerde aynıdır.

Basset Hound Köpek Bakımı

Özellikle de temizlik konusunda kulak bölgesine dikkat edilmesi gereken bu köpeklerin tıraş ve banyo ihtiyacı oldukça azdır. Tıraşlanmaya pek ihtiyaç duymayan bu köpekler gerekli görüldükçe yıkanabilir. Yine de köpeğinizi sık sık yıkamanız pek tavsiye edilmez çünkü köpeğinizin tüyleri sık sık yıkandığında sağlıklı görünümünü ve köklerini kaybedebilir. Bu nedenle de köpeğinizi şampuan ve su ile yıkamaktansa gerekli görürseniz kuru şampuanlar ile temizleyebilirsiniz.

Basset Hound köpeklerinin kulak bakımında özellikle dikkatli olmak gerekir. Bu köpeklerin kulaklarının uzun ve sarkık olması onların enfeksiyon ve benzeri rahatsızlıklara daha yatkın olması anlamına gelir. Bu nedenle de köpeğinizin kulaklarının alt kısmını düzenli olarak temizlemeniz ve temizlik sonrasında ya da gün içinde de kulakların alt kısmının nemli kalmamasına özen göstermeniz gereklidir. Nemli kalan kulak altında mantar, enfeksiyon ve benzeri pek çok hastalık meydana gelebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Staffordshire Terrier Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Kısa tüylere sahip olan bu köpeklerin tüyleri çok dökülmektedir. Bu nedenle de tüy sağlığını destekleyecek besinleri tüketmesini sağlamanız gerekir. Buna ek olarak köpeğinizin dökülen tüylerini her gün tarayarak toplamanız önerilir. Bu sayede dökülen tüyler köpeğinizin sağlıklı ve canlı tüyleri üzerinde mat bir tabaka oluşumuna neden olmaz. Ayrıca dökülen tüyler cildin nefes almasını da önler. Bunun önüne geçmek için kısa tüylerini uygun bir köpek fırçası ile her gün taramanız yeterli olabilecektir.

Tüy ve kulak temizliği kadar önemli olan bir başka nokta da köpeğinizin tırnak ve diş temizliği ve bakımıdır. Köpeğinizin tırnaklarını uzadıkça uygun bir tırnak makası ile kesmeniz gerekir. Köpeğinizin tırnaklarını düzenli şekilde kesmeniz onun kendine ya da evdeki kişi ve eşyalara zarar vermesini önler. Benzer şekilde tırnaklarının herhangi bir yere takılıp kopmasının da önüne geçer. Ayrıca tırnaklar kadar patilerin temizliği de önemlidir. Özellikle köpeğinizi dışarıdan getirdikten sonra patilerini silmeniz ya da yıkamanız önerilmektedir. Bu sayede dışarıda mikrop ve pislikleri eve sokamaz ve kendi de patilerini yalayarak bu mikropları alamaz.

Köpeğinizin diş ve ağız bakımı için farklı ürünlerden yararlanabilirsiniz. Örneğin köpekler için özel üretilen diş fırçaları ve diş macunları dişlerin etkili şekilde temizlenmesine yarar sağlar. Buna ek olarak çeşitli köpek oyuncakları da diş temizliğine yardımcıdır. İpli yapıya sahip olan oyuncaklar dişlerin temizliğine destek sağlar ve çeşitli oyuncaklar da yeni diş çıkaran köpeklerin diş etlerine masaj yapmasına yardımcı olabilmektedir. Bu tip ürünleri tercih etmek köpeğinizin bakımı için önemlidir.

Köpek bakım ürünleri için online petshop mağazamızı inceleyebilirsiniz.

Basset Hound Köpeklerinin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklar ile iyi şekilde anlaşabilen bu köpekler tam bir aile köpeğidir. Bu nedenle de çocukların oyun arkadaşı olabilir. İlgi görmekten çok hoşlanan bu köpekler, ev içinde yaşayan herkesin ve özellikle de sahibinden ilgi görmeye bayılır. Bu nedenle de çocuklar ile iyi şekilde iletişim kurabilen dost canlısı köpekler olduklarını söylemek mümkündür.

Çocuklar ile iyi anlaşsa bile bu köpekler başka hayvanlar ve başka köpekler ile anlaşma konusunda sorun yaşayabilirler. Bunu önlemek için ise köpeğinizi diğer hayvanlar ve köpekler ile doğru şekilde tanıştırmanız gerekmektedir. Doğru biçimde tanıştırıldığı takdirde diğer köpek ve hayvanlar ile de iyi bir dostluk kurmaları mümkündür.

Basset Hound Köpeklerde Beslenme

Genellikle oyuncu bir karaktere sahip olmayan bu köpekler tüm günü tembellik ederek geçirme eğilimine sahiptirler. Bu nedenle de köpeğiniz aktif değilse yüksek enerji ve kalori içerikli mamalar ile onu beslemeniz köpeğinizin obezite sorunu yaşamasına yol açabilir. Ayrıca obeziteye neden olan bir diğer durum da sık sık ve çok miktarda mama ile beslenmedir. Bunu da önlemek için köpeğinizin beslenme programını sık sık ve azar azar olacak şekilde düzene oturtmanızda yarar vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Pug Köpekler Hakkında Merak Edilenler

Her köpeğin karakteri, günlük aktifliği, kilosu, yaşı ya da fiziksel özellikleri bir olmadığı için besin ihtiyaçları da bir olamaz. Bu nedenle de köpeğinizin sağlıklı beslenmesini ve güçlü bir fiziksel yapıya sahip olmasını istiyorsanız veterinerinize danışarak doğru bir beslenme programı almanızda yarar vardır.

Köpeğinizi iyi şekilde destekleyecek olan vitamin, mineral gibi içeriklerin mamalarda yeteri kadar yer almasına özen göstermelisiniz. Buna ek olarak mamanın içeriğinde yağ oranının yüksek olmaması da gerekmektedir. Yüksek tahıl içeriği olan mamalar da köpeğinizin kısa sürede çok kilo almasına yol açabilir. Bu sebeple de yüksek kaliteli, az tahıllı ya da tahılsız mamaları tercih etmeniz ve mama seçimi sırasında yaş, kilo, ırk, tüy özelliği, mevcut sağlık sorunları ya da yatkınlıklar gibi pek çok durumu göz önünde bulundurmanız önerilir.

Kaliteli ve sağlıklı köpek mamalarını keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Basset Hound Köpeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sarkık kulakları ve kısa bacakları ile ilgileri üzerine çeken bu samimi ve yetenekli köpekler hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Basset Hound Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Bu köpekler de tıpkı sarkık kulağa sahip olan pek çok köpek ırkı gibi kulak sorunlarına yatkınlık göstermektedir. Özellikle de kulağın pis ya da nemli kalması bu köpeklerin enfeksiyonlara, mantar hastalıklarına ve çeşitli kulak problemlerine yakalanma olasılığını arttırmaktadır. Bu nedenle de bakım sırasında köpeğinizin kulağını es geçmemeniz önerilir.

Kısa bacakları ve vücut şekilleri nedeniyle omurga problemlerine yatkınlığı olan bu köpeklerin kontrollerinin düzenli tutulması gerekir. Ayrıca topallık gibi problemlere de yatkınlıkları görülmektedir. Felç ve fıtık rahatsızlıklarına da yatkınlık gösteren bu köpeklerin kemik ve eklem sağlığını desteklemeniz son derece önemlidir. Bunun için ise beslenmeden egzersizlere kadar her noktada dikkatli olmak önem taşır.

Basset Hound köpekleri, obeziteye yatkın olan köpek ırklarından biridir. Günlerini tembel geçirmekten de oyun oynamaktan da keyif alan bu köpekler genel anlamda pek oyuncu bir karaktere sahip değildirler. Bu nedenle de onları oyuna teşvik etmek önemlidir. Köpeğinizin tüm gün yiyip yatmasına izin verirseniz onun kilo almasına da göz yummuş olursunuz. Obezite köpeğiniz için ölümcül olabilecek bir rahatsızlık olduğundan dolayı kilo kontrolünü sağlamak amacı ile hem mama seçiminde dikkatli olmalı hem de egzersizleri düzenli tutmalısınız.

Basset Hound Köpekleri Kaç Yıl Yıl Yaşar?

Ortalama 10 – 12 yıl kadar ömre sahip olan Basset Hound köpeklerinin yaşamlarının hem uzun hem de sağlıklı olmasını istiyorsanız her türlü bakım detayına dikkat etmeniz gereklidir. Bu tip farklı detaylar köpeğinizin sizinle birlikte çok uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmesine destek olabilmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.