Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Diyabet Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Abone Ol 
Köpeklerde Diyabet Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Köpeklerde diyabet hastalığı gün geçtikçe yaygın hale geliyor. Bu nedenle bir köpeğin şeker hastası olduğunu gösteren belirtileri, nedenleri ve bu hastalığın tedavi yöntemlerini bilmelisiniz.

Köpeklerde Diyabet Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Köpeklerde Diyabet

Köpeklerde diyabet sık olarak yaşlı ve orta yaş grubu köpek dostlarımızı etkilemektedir. Endokrin bir hastalık türü olan diyabet, köpeklerin yaşam kalitesini ciddi oranda etkilemektedir.

Diyabet hastalığından muzdarip olan köpekler insülin üretememekte veya insülini uygun şekilde kullanamamaktadır. Bu yüzden diyabet hastalığına yakalanan köpeklerde yüksek düzeyde glikoz üretilir. Bu da köpeklerin yaşamını tehlikeye sokabilir.

Köpeklerde diyabet türleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Köpeklerde Tip 1 Diyabet Hastalığı

Tip 1 diyabette evcil hayvanın vücudu yeterli insülini üretemez ve bunun sonucunda köpeğin kan şekeri toleransı bozulur. Bu çeşit diyabet rahatsızlığı, köpekler arasında en yaygın olanıdır.

2. Köpeklerde Tip 2 Diyabet Hastalığı

Köpeklerde tip 2 diyabet, insülin üretildiği zaman ortaya çıkar. Ancak insülini doğru şekilde kullanamama durumu söz konusudur. Pankreasta gerçekleşen insülin üretiminin vücut için yetersiz kalması söz konusudur.

Köpeklerde Diyabet Belirtileri Nelerdir?

Köpeğinizin şeker hastası olup olmadığını anlamak için onu bir veterinere götürmelisiniz. Yine de köpek dostunuzun diyabet olduğunu gösteren çeşitli belirtiler bulunmaktadır. Bunlar:

  • Poliüri: Köpeğin aşırı ve çok sık idrara çıkması durumudur.
  • Polidipsi: Köpeğin normalden daha fazla su tüketmesi halidir.
  • Letarji: Köpeğin aşırı yorgun olması ve fiziksel aktivitesinin azalmasıdır.
  • Polifaji: Bu durumda besin alımında artış olur ancak köpeğin kilosunun stabil olduğu bilinir.
  • Görme sorunları ve katarakt oluşumu: Katarakt, genelde köpeğe diyabet teşhisi konduktan 6 ay sonrasında ortaya çıkar. Görme problemleri, diyabetin başlangıcından itibaren köpeği etkileyebilir.
  • Diğer belirtiler: Köpeklerde diyabet belirtileri arasında karın şişmesi, kusma, ishal ve nöbetler yer alır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Rhodesian Ridgeback Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Köpeklerde Diyabet Nedenleri Nelerdir?

Evcil hayvanlarda insülin üretimi ve yüksek glikoz ile ilgili problemlerin arkasında çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Köpeklerde diyabetin nedenleri genel olarak şunları içerir:

1. Obezite

Obezite, köpeklerde diyabetin en yaygın nedenidir diyebiliriz. Bu nedenle evcil hayvanın kilosunu kontrol etmek çok önemlidir. Ayrıca köpek maması seçiminde de dikkatli olunmalı, köpeğin yaşına, kilosuna, vücut tipine ve ihtiyaçlarına uygun olan kaliteli köpek mamaları tercih edilmelidir.

Benzer şekilde fiziksel aktivite de diyabeti önlemenin önemli bir yoludur. Çünkü evcil hayvanlarda hareketsiz bir yaşam tarzı da insülin direncini artırır ve tip 2 diyabete zemin hazırlar. Bu sebeple, köpek dostunuzun gün içinde yeteri kadar aktif kaldığından emin olmalısınız. Köpek oyuncakları ile onun egzersiz yapmasını ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemesini sağlayabilirsiniz.

2. Yaşlılık

Köpeklerde diyabet problemi yaşla birlikte meydana gelebilir. Yedi yaşın üzerindeki köpeklerde, yavru köpeklere ve yetişkin köpeklere oranla daha fazla diyabet vakası görülür. Bu sebeple, köpeğiniz yaşlı ise onu düzenli olarak veterinere kontrol ettirmeli, diyet kuru köpek maması veya yaş mamalarla beslenmesini sağlamalısınız. Aynı şekilde günlük hareket ihtiyacını karşılayıp karşılamadığını da takip etmelisiniz.

3. Genetik Faktörler

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de diyabetin başlama nedenlerinden biri genetik faktörlerdir. Kaniş, Dachshınd, Schnazer gibi ırkların da bu hastalığa daha yatkın olduğu bilinmektedir. Öte yandan çeşitli ilaçların kullanımı da köpek dostlarımızda diyabet hastalığını teşvik edebilir.

Diyabet Hastası Köpekler Ne Kadar Yaşar?

Diyabet hastalığına yakalanan evcil hayvan, yaşamı boyunca insülin tedavisine gereksinim duyacaktır. Ancak bu, diyabetik köpeklerin yaşam beklentisinin daha kısa olduğu anlamına gelmez. Aslında tedavisi uygun şekilde sürdürülürse, sağlıklı bir yaşam tarzı ona sunulursa, diğer köpekler kadar yaşayabilir. Bu yüzden özellikle köpek dostunuzun beslenmesine dikkat etmeli, ona diyet konserve köpek maması, kuru mamalar ve ödül köpek mamaları sağlamalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpekler Kereviz Yiyebilir mi?

Köpeklerde Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?

Köpeklerde diyabet, evcil hayvanlarda çeşitli komplikasyonlara ve sağlık problemlerine neden olabilir. Bu yüzden de erken teşhis ve uygun tedavi sağlamak son derece önemlidir. Peki, bir köpeğin şeker hastalığı varsa ne yapmalı? Bu rahatsızlık nasıl tedavi edilir?

Köpeklerde diyabet, veteriner tarafından teşhis edildikten sonra tedavi sürecine geçilir. Genel olarak köpeklerde diyabetin tedavisi, köpekler için diyet mama tüketimini ve çeşitli ilaçların kullanımını içerir.

Köpeklerde diyabetin semptomlarını uzak tutmak ve kan şekerini normale döndürmek için insülin gibi hipoglisemin ilaçların kullanımı önemlidir. Bu ilaçlar, yaşam kalitelerini iyileştirmek için her evcil hayvanın gereksinimlerine göre veterinerler tarafından reçete edilir.

Diyabet Hastası Köpekler İçin Mama Seçimi Nasıl Olmalı?

Köpeklerde diyabet hastalığının tedavisi için veterinerin önermiş olduğu beslenme programına uymak şarttır. Diyabet hastası köpekler için mamalar, hastalığın seyrini kontrol etmek maksadıyla, diğer yönlerin yanı sıra yaşlarına, aktivite seviyelerine, yaşam tarzlarına ve ırklarına uygun olmalıdır.

Genel olarak diyabet hastası köpekler için mama şu özellikleri sağlamalıdır:

  • Yağ oranı düşük, nişasta oranı orta ve protein açısından zengin olmalıdır.
  • Mamanın, L-karnitin gibi bir amino asit kaynağı içermesi önemlidir. Çünkü bu bileşen, insülin üretimini uyarır.
  • Mama, diyet lifleri açısından yoğun olmalıdır. Lif açısından zengin olan mamalar glikoz emilimini geciktirerek kan şekerini en aza indirir ve ayrıca köpeğin sindirim sağlığını da destekler.

Diyabet hastası köpeğiniz için diyet köpek maması arıyorsanız; pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.