Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Canary Dog (Presa Canario) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Canary Dog (Presa Canario) Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Cüssesi ile herkesin dikkatini direkt olarak çeken Canary Dog ırkı, bugünkü konumuzun temellerini oluşturuyor. İşte detaylar…

Karakter Özellikleri

Canary Dog ırkı olan köpekler bazı zamanlarda saldırgan bir hale gelebilir. henüz yavru olduğu sırada sosyal hale getirilmeyenleri agresif tavırlar gösterebilmektedir. Son derece akıllı bir köpektir ve ailesine sadık olduğunu söyleyebiliriz. Çocuklarla ve hayvanlarla iyi iletişim kurabilmesi için yavruyken sosyal edilmelidir.

Sahibini aşırı derecede seven bir köpek ırkıdır. Onunla değişik bir bağ kurar. Aile üyelerine karşı sevecen ve kibar bir köpek olduğunu ifade edebiliriz. Oyun oynamak asla vazgeçemeyeceği şeyler arasında yer alır. Baskın bir karaktere sahip olmasıyla bilinen bu köpekler, ani bir biçimde saldırgan tavırlara girebilmektedir.

Bu güzel köpekler özgürlükçüdür. Bu nedenle de bir alana sahip olmak isterler. Evden ziyade bahçesi olan bir evde yaşamak ister. Bu nedenle apartmanda bakılamaz. Her an hareket halindedir. Apartmanda yaşamaktan hoşlanmaz. Huzursuz hissederse herkesi rahatsız edebileceği için bu duruma dikkat etmek en iyisi olacak demektir.

Tarihçesi

Canary Dog köpek ırkının kökenleri Bardino Majero adlı bir köpeğe dayanmaktadır. Fakat o köpeğin soyu çoktan tükenmiştir. Bu köpek ırkı, 1800’lü senelerde Kanarya Adalarında köpek dövüşlerinde görevlendirilmek üzere yetiştirilmiş olmaktadır.

O günlerde köpek dövüşlerinin büyük bir kısmı Avrupa ülkeleri dolaylarında tamamen yaygın bir biçimde eğlence aracı haline gelmişti. Canary Dog ırkı da en çok güçlü ve dayanıklı bedeniyle birçok bireyin seçtiği köpekler olmuştur. İrlanda gibi birçok yerde popüler olmasa da açık alanda köpek dövüşleri yapılmıştır.

Köpek dövüşlerini yaptırmak amacıyla yetiştirilmiş olan bu köpekler ile German Shepherd Dog adlı ırk, bir de öteki dövüş köpeklerinin Kanarya Adalarında üretilmesi yasak hale getirilmiştir. 1960’lı senelerde nesli tükenmiştir. Bu köpekler çok daha sonra Amerika’da veteriner olan Dr. Carl Semencic aracılığıyla yeniden üretilmeye başlanmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Göz Hastalıkları Nelerdir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi Nasıldır?

Fiziksel Özellikleri

Bireylerin yeni köpek cinsleri ile karşılaşıp onları tanımak ve tamamen ailelerine katmak için girişimde bulunması sonucunda ırk melezlenmesi yapıldı. Bunun sonucunda da ortaya Canary Dog cinsi köpekler çıkmaya başladı. Bu köpeklerin kemik yapısı aşırı derecede güçlü olmaktadır.

Kaslı bir vücudu vardır. Çiftlik gibi yerlerde bekçi köpeği olarak görevlendirilir. Sahibini ve ailesini çok sever, sakin bir köpektir. Yabancılarla her zaman için mesafeli olmaktadır. Erkek olanları altmış beş santimetre kadarlık bir boy uzunluğuna sahip olmaktadır. Dişiler ise altmış bir santimetre kadar uzar.

Boy uzunlukları nedeni ile orta büyüklükte köpek kadrosunda yer almaktadır. Erkek olanlar altmış kilo kadar bir ağırlıktadır. Dişi olanlar ise kırk beş kilo kadar olabilirler. Göğüs bölgesi beyaz renk olur. Sırtlarında meydana gelen renk durumu ise her zaman için farklılık göstermektedir.

Sırt bölgesi gri, kızıl ya da siyah renktedir. Geniş yapılı omzu ve kaslı halleriyle alışılagelenin dışında olduğunu kanıtlayan bir köpek ırkı olmaktadır. Çenesi öyle kuvvetlidir ki inanamazsınız, çok güçlüdür. Çenesiyle kavradığı bir şeyi kolay kolay bırakmaz. Bu nedenle onu sinirlendirmemenizi öneriyoruz.

Kısacık tüylere ve sert yapıda bir kürke sahip olmasıyla dikkat çeken bu köpekler yoğun olmasa bile tüy döküyor ve yaz mevsiminden kış mevsimine, kıştan da yaza geçerken biraz artıyor. Bacaklarında yer alan kaslar son derece gelişmiştir. Her zaman için egzersize ihtiyaç duyan bir köpek cinsi olmasıyla dikkat çeker.

Bakımı

Canary Dog

Canary Dog Çimde

Canary Dog köpekleri dik ve kısa yapıda tüylere sahip olmaktadır. Tüy dökümünü düzenli bir şekilde yapacağınız fırçalama durumuyla kontrol edebilirsiniz. Sert yapıda olan bir fırça yardımıyla haftada bir ya da iki defa köpeğinizi tarayın. Kısa tüylü olması bu köpekleri soğuğa karşı dayanıksız hale getiriyor diyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek İsim Önerileri

Bundan dolayı köpeğinizi besleyebileceğiniz yerin soğuk zamanlarda sıcak olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu duruma ilave olarak; son zamanlarda köpek giysileri de soğuk havalara karşı koruma kısmında tercih ediliyor. Siz de köpeğinize cici kıyafetler alabilirsiniz, eminiz çok yakışacak ve sıcak tutacaktır.

Gövde kısmının sıcak olmasını sağlayan bu köpek giysilerini köpeğinize soğuk olan havalarda yapacağınız yürüyüşlerde giydirebilirsiniz. Kısa olan tüylerinin etki etmekte olduğu öteki bir detay da banyo periyodlarını ayarlamanız gerektiğidir. Bunu ayarladığınız zaman sorunlar kendiliğinden çözülmeye başlayacak demektir.

Köpeğinizin yaşam alanının hijyenine bağlı bir biçimde 6 ayda bir kez yıkanması kafi olacaktır. Öteki tüm köpeklerdeki gibi bu köpeklerde de duş esnasında kulak ve gözlere şampuan gitmemesi için hassas olunmalıdır. Bol suyla durulama yapmayı da unutmamanızı öneriyoruz. Tersi bir durumda sorunlarla karşılaşmanız olasıdır.

Beslenme

Bu köpekler kilo almaya yatkın olurlar. Bu sebeple beslenme konusunda aşırıya kaçılmaması gerekmektedir. Öğünler haricinde çok fazla mama vermemelisiniz. Gün içerisinde altı kahve fincanını iki öğüne bölüp verirseniz köpeğinizin gereksinim duyduğu beslenme kafi olacaktır.

Elbette veteriner önerisini dikkate alarak köpeğin ırkına uygun olan besin değerlerinin her birini taşımakta olan kaliteli köpek mamalarından almanız gerekmektedir. Ara öğünlerde ise konserve mama verebilirsiniz. Bunda herhangi bir sorun yoktur.

Sağlık

Kusursuz bir köpek arkadaşı ararken yaşam süresinin de nasıl önemli bir nokta olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bu köpeklerin yaşam süresini sizinle paylaşıyor olacağız. Bu güzel arkadaşlarımız dokuz ila on bir senelik bir yaşam sürmektedir. Elbette yetiştirilen köpeğin sağlık durumu farklılık gösterebilir. Kalça displazisi ve mide genişlemesi bu köpeklerde görülebilen sorunlardan biri olmaktadır. Bunlara dikkat etmek gerekir. Aksi halde küçük dostunuz hastalanır, kötü olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Scottish Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Canary Dog ırkı genel manada çocuklarla iyi anlaşır. Hatta çocukları koruma içgüdüsü çok gelişmiştir. Yabancılarla bir problemi olmaz. Fakat koruma hissiyatından ötürü agresif bir köpektir. Evde çocuklarla birlikte büyümesi her daim daha güzel sonuç alınmasını sağlar.

Herkesten uzak bir alanda büyüyen bir Canary Dog sahiplenmiş iseniz hiçbir zaman bebeklerle ve ufak çocuklarla tek başlarına bırakmamanız gerekir. Çocuklarınıza her daim köpeklerle nasıl iletişim kurması gerektiğini anlatmalısınız.

Her iki kısmın da iyiliğini düşünün ve kuyruk çekmenin önüne geçmek için köpeklerle çocuklar arasındaki iletişimi kontrol altında tutun. Öteki hayvanlara karşı mesafeli olmasıyla bilinen bu köpek ırkı genel olarak saldırgan değildir. Fakat bazı köpek ırklarına karşı saldırgan tavırlar sergileyebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Canary Dog köpek ırkı ile ilgili en çok sorulan soruları sizler için derledik.

Eğitimi Nasıldır?

Bu köpeklere eğitim vermek bir derece kolaydır. Ama inadı tuttu mu kimsenin dediğini yapmaz. Bu nedenle ona iyi bir eğitmen bulmalı ya da kendinize güveniyorsanız da onu bizzat siz eğitmelisiniz. Ancak bu şekilde tatminkar sonuçlar alabilirsiniz.

Çok Uyur mu?

Bu köpekler ortalama bir şekilde uyur. Çok fazla uykuya gereksinim duydukları anlar da gelecektir. Bu gayet normal bir durumdur. Ama ona karşı sevginizi hissettirmeyi asla ihmal etmeyin. Çünkü sizin ilginizi hissedemezse kendini kötü hissederek stres altına girebilir. Bunun olmasını istemezsiniz diye düşünüyoruz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.