Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Chiwawa (Chihuahua) Köpek Irkı Özellikleri,Bakımı

Abone Ol 
Chiwawa (Chihuahua) Köpek Irkı Özellikleri,Bakımı

Bugünkü yazımızda güzelliğiyle ve sempatikliğiyle göz dolduran bir köpek ırkı olan chiwawa köpeklerini inceliyor olacağız. Bu köpeklerin kökeni günümüzde halen tartışma meselesidir. Ama araştırmalar da sürmektedir. Birçok kişinin bu türle alakalı yaşadığı bir ikilem vardır.

Bu ikilem, bu köpek türünün Meksika mı yoksa Avrupa’da mı ortaya çıktığı sorusudur. Fakat birçok arkeolojik buluntu, bu köpek türünün Meksika öykülerinde sık sık bahsi geçtiğini gösteriyor. Durum her ne şekilde ilerlemiş olursa olsun, bu köpek en eski köpek ırklarından biri olarak bilinmektedir.

Dünya genelindeki en ufak köpeklerden biri olan bu köpekler, ilk önce 1904 senesinde cins olarak onaylanmıştır. Bunun yanı sıra dünya genelinde büyük bir popülariteye sahiptirler. Her geçen zaman diliminde birçok kişinin evine giren bu köpekler son derece güçlü bir zekaya sahiptir.

Her an hareketli ve kurnazdırlar. O kadar heyecanlı bir görünümleri vardır ki şaşar kalırsınız inanın. Boylarından bile büyük olan işlere kalkışmaktan bir adım geri durmazlar. Bu köpek türü her zaman öteki hayvanlara karşı korunması gereken bir ırk olmaktadır. Savunmasız olmasına rağmen ailesini korumak için çabalar.

Chiwawa (Chihuahua) Köpek Irkı Tüm Özellikleri

Chiwawa köpek ırkı, her daim zeki bir köpek ırkıdır. Eğitilmesi de bu minvalde biraz daha kolay olmaktadır. Apartman köpeğidir, apartman yaşamına hemen ayak uydurabilir. Çocuğu büyük olan bir aile için iyi bir köpek seçimi olacaktır. Sadık bir köpek olduğunu ifade etmek mümkün olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yaz Aylarında Köpek Bakımı İpuçları

Enerjik olduğu için günlük egzersize çıkarmanız lazımdır. Havlamaya fazla meyilli olur. Fiyat olarak pahalı bir ırktır, lütfen satın almayın sahiplenin. Yalnız başlarına bırakılmaları halinde ayrılık kaygısına girerler. İnatçı olurlar. Gürültülü yerlerde uygun bir yaşam süremez.

Bu köpek ırkının yavru olanlarına ekstra dikkat etmek gerekecektir. Çünkü kafa kısımları bir hayli yumuşak olur. Kulak ve göz enfeksiyonlarına karşı hassas olurlar. Haydi gelin bu dostlarımızın kişilik özelliklerine de daha yakından bir göz atmayı deneyelim…

Chiwawa (Chihuahua) Köpek Irkı Karakter Özellikleri Nelerdir?

Bu köpekler ufak olmalarına bakmadan gayet cesaretli bir tavır sergilerler. Her zaman kendini büyük bir köpek olarak görür, ama işin gerçek yüzü aslında tam tersi olur. Bu köpekler genel olarak kucak köpeği olarak bilinse bile özgürlüklerine düşkün olurlar. Bu nedenle de asla kucak köpeği olamazlar.

Oldukça zeki oldukları için komutları basit bir şekilde kapabilirler. Fakat havlama davranışını çok sık gösterirler. Her zaman dikkatli davranışlar gösteren chiwawa dostlarımız, etrafında gerçekleşen her bir olaya yakın durur. Kendini koruma içgüdüsüne sahip olmasıyla dikkat çeken ve kedi kadar bir boyuta sahip olan bu köpekler her an ataktadır.

Fakat sahibine ve etrafına karşı her zaman merhametli bir köpektir. Sevgi doludur. Diğer bir yandan yavruluk itibarıyla iyi bir biçimde sosyalleştirilmeleri büyük önem taşır. Ev ve apartman yaşamına ayak uydurabilen bir köpektir. Sıra geldi bu sevimli dostlarımızın görünümleriyle alakalı olan detaylara…

Chiwawa (Chihuahua) Köpek Irkı Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Chiwawa

Yatan Bir Chiwawa Irkı Köpek

Titiz özelliği ile bilinen bu köpek son derece ufak olduğundan ötürü zarif bir duruş sergiler. Kısa ve hafif sivri olan bir ağız yapısı vardır. Çenesi ise her daim belirgindir. Kafa bölgesi yuvarlaktır ve gözleri de geniştir. Kulak kısımları kırk beş dereceye sahip bir açıya sahiptir. Vücudu ile orantı içindedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Australian Cattle Dog (Avustralya Sığır Çobanı Köpeği) Bakımı, Özellikleri ve Beslenme

Ön bacakları düz bir biçime sahip olan chiwawa cinsi köpekler, ince olurlar. Diğer yandan arka bacakları da kaslı, ince ve güçlüdür. Ayak kısımları ise ufacık, ince parmaklı ve zarif bir görünümdedir. Bu köpek türünün en çok görülen rengi ise siyah beyaz, siyah, mavi, çikolata, mavi beyaz, altın çikolata, beyaz krem, açık kahve beyaz tonlamaları olmaktadır.

Yumuşak bir kaplama yardımıyla bezenen bu köpeklerin deri kısımları düz yapıda olan tüylerle kaplıdır. Bu nedenle de parlak bir görünüme sahip olurlar. Ortalama açıdan bakıldığı zaman vücut ağırlıkları ise iki ila üç kilo kadardır. Haydi gelin bu güzel köpeklerin sağlık durumlarına da bir göz atalım.

Chiwawa (Chihuahua) Köpek Irkı Sağlık Durumu Hakkında Bilgiler

Bu köpekler uzun ömürlü olabilmeleri için her zaman kaliteli olan bir köpek maması ile beslenmek zorundadır. Tükettiği gıdaları da diyetine uyumlu olacak şekilde tüketmesi büyük bir önem taşımaktadır. Düzenli öğün boşlukları ile yapılacak olan tüketimlerin dışında köpeğinizin bakım uygulamalarını asla ertelememelisiniz.

Chiwawa köpek cinsinin ortalama olarak yaşam süresi on ila on sekiz sene arasında değişiklik göstermektedir diyebiliriz. Bu köpekler bazı kalıtsal hastalıklara yakalanabilirler. Her zaman düzenli olarak bir veteriner hekime gösterilmeleri ve muayene ettirilmeleri gerekir. Mümkün olduğunca aynı veteriner hekime götürülmeleri iyi olacaktır. Bu tüm hayvanlar için geçerlidir.

Parazitlere karşı aşı yaptırılması da bu köpeklerin ömrünü uzatan bir değer olarak dikkat çeker. Köpeğinizin her an fit olması için günlük egzersiz gereksinimlerini karşılamanız lazımdır. Bu da genel olarak doğal bir alanda köpeğinizle yapacağınız bir yürüyüş olabilir. Getir götür oyunu da bu köpek için ideal bir oyundur.

Şunu unutmamalısınız; sadece bu köpekler değil, tüm köpek ırkları saygı ve sevgiyle büyütülmelidir. Ancak o zaman sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar. Köpeğinizi her zaman ailenizin önemli bir parçası olduğunu bilerek sevin. O zaman her şey yolunda gidecek demektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Deri Hastalıkları Nelerdir?

Chiwawa (Chihuahua) Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bu köpeklerin yani chiwawa ırkı köpeklerin yaşamsal fonksiyonlarını en üst seviyede tutabilmeleri için düzenli olarak bakımdan geçmeleri gereklidir. Diğer köpek türlerinde olduğu üzere bu köpek türünde de köpeğin cildinin en iyi biçimde kalması için tüylerinin haftada birkaç defalığına taranması önerilir.

Beraberinde ise senede birkaç kez ılık bir banyo esnasında ölü tüylerinden kolay bir şekilde arınmasını sağlayabilirsiniz. Bu köpekler egzersiz gereksinimleri karşılandıktan sonra nemli bir bez yardımıyla vücutlarının ve kulaklarının silinmesine ihtiyaç duyarlar.

Bu da aslında genel olarak kulak içerisinde birikmekte olan bakterilere karşı en mükemmel çözüm olacaktır. Beraberinde ise bu köpeklerin ayak sağlıklarının en iyi şekilde korunabilmesi için aylık tırnak kesiminin gerçekleştirilmesi önem taşır. Tüy bakımı, deri ve tırnak temizliği için her zaman köpek kuaförüne gidin.

Chiwawa (Chihuahua) Köpek Irkının Diğer Hayvanlarla İletişimi

Bu köpek genel olarak çocuklu aileler için uygun olmaktadır. Her daim sıkı dostluklar kuran dost canlısı bir köpektir. Ufak çocuklarla pek anlaşamaz. Bunun temel sebebi ise çocukların her zaman yaramaz olması ve gürültü yapmasıdır. Chiwawa köpekleri genel olarak sessiz ortamları tercih eder.

Fakat ufak çocuklara karşı nazik davranan bir köpektir. Diğer hayvanlarla iyi anlaşabilmesi için daha ufakken sosyal hale getirilmesi iyi olacaktır. Fakat en çok da kendi ırkına ait olan köpeklerle yakın arkadaş olur. Kedileri kovalamayı sever. Genel olarak evde başka evcil hayvanlar varsa bu köpek dostumuzu sahiplenmenizi önermiyoruz. Yine de karar elbette sizin.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.