Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Dakhund (Sosis) Köpek Irkı Hakkında Bilgiler

Abone Ol 
Dakhund (Sosis) Köpek Irkı Hakkında Bilgiler

Bugünkü yazımızda, Dakhund köpek ırkı hakkında çeşitli bilgiler sunuyor olacağız. Bu köpeklerin diğer bir adı da sosis köpeği ve porsuk köpeği olarak bilinmektedir.

Bu köpekler ilk defa Almanya’da porsuk avına çıkması için yetiştirilmiştir. Uygun olan vücut yapısı ve toprağı durmadan kazma içgüdüsü ile beraber porsuk yuvalarını dağıtabilen bir köpektir.

Uslu çocuklarla arası iyidir. Yaramaz çocukları sevmez. Diğer köpeklerle iyi anlaşır. Fakat bazı zamanlarda kıskançlık yaparak ısırabilir. Havlama davranışı sergilemeyi sever. Sesi de büyük bir köpeğinki gibi çok çıkabilir.

İnatçı ve zekidir. Oyun oynamaya bayılır. Eğitimi esnasında eğiticisini eğitmek için çabalar. Apartman yaşamına kolay ayak uydurduğu için sık tercih edilen bir köpek haline gelmiştir.

Dakhund (Sosis) Köpek Irkı Tarihçesi Hakkında Bilgiler

Bu ırk, ismini on altıncı yüzyıl dönemlerinde almıştır. Sonrasında da yaygınlaşmıştır. Mısır dolaylarında bir firavunun mezarı içerisinde fotoğrafının görülmesi neticesinde çok eski bir geçmişten geldiği doğrulanmıştır. En eski cinsinin ismi ise Teckel olarak bilinmektedir.

On dokuzuncu yüzyıl sonlarına doğru estetik bakımdan gelişmeye başlayan Dakhund ırkı köpekler, on yedinci yüzyılda gerçekleştirilen melezleme çalışmalarından sonra da sosis köpek olarak tanınmaya başlamıştır. Bu köpekler, uzun bir süre boyunca Almanya’da kalmıştır. Sonrasında Amerika’ya gelmiştir.

Dakhund (Sosis) Köpek Irkı Sağlık Durumu Nasıldır?

Genel manada sağlıklı olan bu köpek ırkının vücut formundan ötürü bazı ortopedik sorunları olabilir. Tüm bunların yanı sıra yatkın oldukları bazı hastalıklar da bulunmaktadır. Disk sorunları, kalp, felç, üriner sistem hastalıkları ve diyabet, en sık yakalandıkları hastalıklar olmaktadır. Kilo almaya yatkın olan Dakhund ırkı köpekler, 12 ila 15 sene arasında bir yaşam sürerler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bichon Frise Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Yavru Dakhund (Sosis) Köpek Irkı ile İlgili Bilgiler

Bu ırka benzeyen çizimler, on beşinci yüzyıldan kalma çizimlerde görülebiliyor. Almanya’da ormancılık işi ile uğraşan bireyler, on sekiz ve on dokuzuncu yüzyıllarda porsuk yuvaları içerisine girebilecek cesur olan ve ince bir gövdeye sahip olan bir köpeğe gereksinim duyuyorlardı.

Uzun seneler büyük çabalar neticesinde Dakhund cinsi köpekler için 1879 senesinde bir ırk standardı hazırlandı. Kısa zamanda da Almanya ülkesinde en sevilen ve sahiplenilen köpek cinsi bu köpek oldu. Kısa vücut yapıları nedeniyle apartman yaşamına kolay uyum sağlarlar.

Dakhund (Sosis) Köpek Irkı Fiziksel Özellikleri

Bu köpeklerin oyuncak, minyatür ve standart adı altında üç ayrı türü bulunmaktadır. Bu köpeklerin en önemli fiziksel özellikleri ise gövdelerinin uzun, bacaklarının kısa olmasıdır. Oyuncak köpek cinsinin boyu her iki cinsiyet için de 30 cm olmaktadır. Ağırlıkları ise hemen hemen 3,5 kilodur.

Minyatür dakhund köpek ırkının boyu, her iki cinsiyette de 30-35 cm olurken, ağırlıkları da hemen hemen 4 kg civarındadır. Standart cinsin boyu 35 ve 40 cm arasında değişir. Kiloları ise genel olarak 9 kg olmaktadır. Bu köpekler, tüy yapılarına göre longhaired, smooth ve wirahaired adı altında üç ana gruba ayrılır.

Kulakları büyüktür ve sarkık bir yapıda olmaktadır. Gözleri oval ve biçimlidir. Göz renkleri siyah, koyu kızıl, amber, yeşil, kahverengi ve açık kahverengi olur. Kuyrukları son derece uzundur. Kuyruklarını aynı hizada taşımaları ile dikkat çeken bir köpek ırkı olmaktadır.

Dakhund (Sosis) Köpek Irkı Karakter Özellikleri

Dakhund

Yavru Sosis Köpek

Bu köpekler, porsuk avcısı olarak görev yaptıklarından ötürü çok bir kazıcı olmaktadır. Kazma konusuna karşı ilgileri büyüktür. Akıllı köpeklerdir ve eğitimden çok da hazzetmezler. Tüm bunların yanı sıra fazla inatçılardır. Eğitimleri için biraz sabretmeniz gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  10 Maddede En Zeki Köpek Cinsleri

Bağımsız bir ırktır. Sahibine son derece bağlıdır. Bu bağlılık nedeni ile diğer insanlara karşı saldırgan olurlar. Korumacı bir içgüdüye sahiptirler. Bu sebeple bu köpek ırkının daha yavruyken sosyal hale getirilmesi önemli bir konu olarak karşımıza her daim çıkar.

Sosyal hale getirilmeyen Dakhund her zaman sorun yaratır. Agresif hareketler sergiler. Diğer köpeklerle arası kusursuz değildir. Oyun oynamaya bayılırlar. İnsanlarla olan iletişimleri ise ortalama bir seviyede ilerlemektedir. Çok fazla havlarlar. Apartmanınızda yaşayan kişilerin bazıları bunu sorun edebilirler. Bu nedenle de dikkatli olmanızda büyük fayda olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.