Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Dalmaçyalı Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Abone Ol 
Dalmaçyalı Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Dalmaçyalı köpek ırkı bakımı sıklıkla merak edilir. Beyaz tüylerinin üzerindeki siyah benekleri ile kendilerine has bir görünüşleri olan Dalmaçyalı köpek ırkı, bu görünüşleri nedeniyle insanları kendilerine çekiyor. Bir dost ve bekçi olan enerjik Dalmaçyalı köpekleri, iyi birer aile köpekleridir. Peki Dalmaçyalıların bakımında nelere dikkat edilmelidir?

Dalmaçyalı Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?

Dalmaçyalı Köpek Irkı Bakımı

Eski zamanlardan beri varlığı bilinen Dalmaçyalı köpek ırkının kökeni Yugoslavya’dır. Oldukça dost canlısı, sevimli ve enerjik köpeklerdir. Ailelerine çok düşkün olan Dalmaçyalılar genellikle dışa dönük olur. Egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Zekaları da çok yüksek olan Dalmaçyalıların hafızaları da çok kuvvetlidir. Sevdikleri ve sevmedikleri şeyleri ve kişileri asla unutmazlar. Bazı zamanlarda yaramaz ve inatçı olabilirler. Bu nedenle doğru şekilde eğitilmeleri gerekir. İyi bakıldıkları sürece 11-14 yıl yaşayabilirler.

Dalmaçyalı Köpek Irkı Bakımı: Tüy Bakımı

Beyaz üzerinde siyah benekleri olan Dalmaçyalı köpek ırkının kısa tüyleri vardır. Bu nedenle tüy bakımı çok zor olmaz. Ölü tüylerden arındırmak ve daha düzgün bir görünüm oluşturmak için haftada bir veya iki kez tüylerinin fırçalanması yeterlidir. Bunun için Dalmaçyalı’nın tüy özelliklerine uygun bir köpek tarağı tercih edilmelidir. Çok fazla kir tutmayan ve koku yapmayan tüyleri vardır. Bu yüzden çok sık yıkamak gerekmez. Çok sık yıkanırsa cildinde kuruluk oluşabilir. Senede 4 veya 5 kez yıkamak yeterlidir. Onun dışında gerek duyulması durumunda nemli bez kullanılarak temizlenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğim Mutlu Mu?

Dalmaçyalı Köpek Irkı Bakımı: Ağız ve Diş Bakımı

Ağız ve diş bakımına dikkat edilmesi, köpeklerin ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Haftada en azından 3 kez Dalmaçyalı köpeklerinin dişleri fırçalanmalıdır. Ayrıca periyodik olarak kontrollere götürmek iyi olacaktır.

Dalmaçyalı Köpek Irkı Bakımı: Pati Bakımı

Sevimli Dalmaçyalı köpeklerinin egzersizden döndükten sonra patilerini temizlemek gerekir. Ayrıca ayda en azından 1 veya 2 kere tırnak kesimi yapılmalıdır.

Dalmaçyalı Köpek Irkı Bakımı: Göz ve Kulak Bakımı

Dalmaçyalı köpek ırkının göz ve kulak sağlığına özen gösterilmelidir. Bazı Dalmaçyalı yavrularında genetik olarak sağırlık görülebilmektedir. Bu nedenle düzenli kontrolleri yapmak önemlidir. Göz ve kulaklar rutin biçimde temizlenmelidir.

Dalmaçyalı Köpek Irkı Beslenme İhtiyacı

Kilo almaya yatkın bir vücutları olan Dalmaçyalı köpek ırkının beslenmesinde çeşitli faktörlere dikkat edilmelidir. Yaş, cins, hareket miktarı ve alerjik yapı dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır. Bu faktörlere göre gerekli besin değerine sahip kuru köpek maması hayvana verilmelidir. Gereğinden fazla mama vermemeye dikkat edilmelidir. Arada ödül olarak yaş köpek maması verilebilir.

Dalmaçyalı Köpek Irkı Egzersiz İhtiyacı

Dalmaçyalı köpek ırkının mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için günlük yaklaşık olarak 2 saat egzersiz yapması gerekir. Sahibiyle bir şeyler yapmayı seven Dalmaçyalı köpek ırkının egzersizlerini çeşitli oyunlar ile renklendirerek egzersiz saatleri daha eğlenceli bir hale getirilebilir. Yeterli egzersiz yaptırılmaması durumunda Dalmaçyalı köpek ırkının hareketlerinde hırçınlaşma görülebilir. Ayrıca ev içerisinde yaramazlıklar yapabilirler. Köpek oyuncakları ile de köpeğin aktif kalması sağlanabilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.