Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Dişi Köpekler Adet Olur mu? Köpeklerde Adet Döngüsü Nasıldır?

Abone Ol 
Dişi Köpekler Adet Olur mu? Köpeklerde Adet Döngüsü Nasıldır?

Bugünkü yazımızda dişi köpekler adet olur mu sorusunun yanıtlarını veriyor olacağız. Peki köpekler ne zaman regl olur? Genel olarak dişi köpekler altı ila yedi aylık oldukları dönem itibarıyla adet görmeye başlarlar. Fakat cinslerine, beslenme rutinlerine ve ırklarına göre bu tip durumlar değişiklik gösterebiliyor.

Genç olan dişi köpekler senede en az iki kez adet görürler. Fakat köpeğin yaşı ilerlemeye başladıkça bu olay senede bir kez tekrar etmeye başlayacaktır. Köpeklerde adet süreci bahar aylarında görülen bir durumdur ve tam olarak yirmi bir gün boyunca da sürmektedir.

Köpeğimin Adet Olduğunu Nasıl Anlarım?

Dişi köpekler adet olur mu

Pembe Tokalı Köpek

Birçok kişi köpeğinin regl dönemine girdiğini nasıl anlayacağını sorar. İlk başta gelen semptom genelde açık renge sahip bir kanama hali olacak demektir. Dişi köpekler adet olur mu sorusunun yanıtında da hep bu bilgi vardır. İlk kanamanın rengi açık olduğundan ötürü bu durumu fark etmeniz güçleşebilir.

Daha sonraki zamanlarda ise kanamanın rengi günden güne koyulaşır. Bu da köpeğinizin kızgınlık dönemine girdiğinin en önemli kanıtı olarak bilinir. Adet döneminde olan dişi köpeğinizin kanama lekelerini önlemenizin yolları da var. Köpekler genel olarak temizdirler. Bu yüzden adet döneminde de titiz olurlar.

Dişi olan köpekler regl zamanına girdiklerinde genital bölgelerini sık sık temilerler. Bu sebeple sizin ekstra bir şekilde temizleme ya da silme işlemi gerçekleştirmenize lüzum olmaz. Ek olarak veteriner hekimlerden ve petshoplardan alabileceğiniz özel köpek çamaşırları da köpeğinizin regl nedeniyle gelen kanını eşyalara bulaştırmasını engellemiş olur.

Doğa düzeninde her canlı varlığın türünü devam ettirebilme ve çoğalma gereksinimi vardır. Köpekler de bu mevzuda istisna olmazlar. Doğaları gereği bu içgüdülerini asla ama asla inkar edemeyiz. Bu sebeple sizlere regl dönemini yaşayan dişi köpekler için bu evrenin ne şekilde ele alınacağını anlatacağız.

Dişi olan bir köpeğe yuva olduysanız, senede en az iki defa köpeğinizin sizin duyamayacağınız bir koku yayacağını biliniz. Bu aslında çiftleşme isteğini gösterir ve diğer erkek köpekler tarafından alınabilen bir kokudur. Köpeklerde adet sürecinin birçok aşaması bulunmaktadır dersek yanılmış olmayız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bernese Mountain Dog Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Dişi Köpeklerde Regl Dönemine Dair Bilgiler

Köpeğinizin ilk defa adet göreceği dönem altı ila on sekiz aylıkken olduğu kısma tekabül eder. Bu kısımda yer alan zaman farklılığı ise köpeğinizin ırkına göre değişmektedir. Yani sonuç olarak köpeğiniz ne denli büyük bir ırksa cinsel olgunluk sürecine varması da o kadar uzun sürer. Köpeklerin adet süreciyle insanlarınki bayağı benzer. Dişi köpekler adet olur mu konulu yazımız devam ediyor…

Köpeklerde Adet Dönemlerinin Adları ve Özellikleri Hakkında Bilgiler

Köpeklerde adet döneminin farklı süreçleri vardır. Bunları sizlere birer birer anlatmak ve net bir şekilde ifade etmek istedik. İşte detaylar:

  • Köpeklerde ilk regl döneminin adı Proestrus dönemi olmaktadır. bu dönemde köpeğinizin hal ve hareketlerinde değişimler ve kanama görülür. Bir dişi köpeğin en sık hormonal değişimlerden geçtiği dönem yine bu süreçtir. Köpekler bu dönemi altı ila on bir gün boyunca yaşamaktadır.
  • Köpeklerde başka bir regl dönemi ise Östrus olmaktadır. Bu dönem aslında köpeğinizin gebe olacağı dönemdir. Kısa sürer. Köpeğiniz bu dönemde daha sevgi dolu ya da daha agresif olabilir. Davranışsal açıdan en yoğun değişimlerin yaşandığı dönem bu dönemdir.
  • Diestrus da bir başka dönemdir. Bu aşama tamamen bir önceki kısımda yer alan döneme göre oluşur. Dişi köpek gebe kalırsa bu dönem, adet zamanının son kısmı olacak demektir. Aksi halde süt bezlerinde büyüme görülür. Köpek gebe kalmamış ise, yalancı süt verme dönemine girer.
  • Dişi köpekler adet olur mu konumuza hız kesmeden devam ediyoruz. Anestrus ise başka bir dönemin adıdır. Bu da zaten adet döngüsünün en son aşaması olmaktadır. hemen hemen dört ay boyunca süren hormonal bir dinlenme evresi olan Anestrus son derece önemlidir.
  • Köpeklerde bir sene içerisinde rastlanan regl süreci ya da Estrus aşaması sabit olmuyor. Normal bir adet döngüsü her altı ayda bir tekrarlar. Ama senede bir ya da dört kez şeklinde de olabilir. Köpekler hayatları boyunca adet görür. İnsanlar gibi menopoz süreci yaşamazlar. Bu süreçte köpeğinizin bakımına çeşitli ürünler kullanarak dikkat etmelisiniz.
  • Normal zamanda bir dişi köpek erkek köpekleri kendine çekmesini sağlayan feromonları serbest bırakınca gebe kalır. Bu aşama bitse dahi en çok da ısrarlı bir erkek köpek varsa dişi köpek gebe kalabilir. Köpeğiniz yalancı süt verme dönemine geçerse endişe etmeyin. Bu birçok gebe kalmayan dişi köpekte görülebilen tamamen doğal bir durum olarak karşımıza çıkar.
  • Köpeğinizin gebe kalmasını diliyorsanız çok fazla bebek köpek doğuracağını unutmamalısınız. Aksi halde etraf birçok sahipsiz köpek yavrusu ile doluyor, bu da üzücü oluyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede Beyaz Tüylü Köpek Irkları
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.