Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Dogo Argentino Köpek Irkı Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Abone Ol 
Dogo Argentino Köpek Irkı Hakkında Daha Önce Duymadığınız Bilgiler

Bugünkü yazımızda Dogo Argentino ırkına mensup dostlarımızdan söz ediyor olacağız. Bu köpekler, Arjantin taraflarında yabani hayvan avlamaları amacıyla melezlenen beyaz ve kaslı bir köpek çeşididir.

Köpek yetiştiricisi olan Antonio Nores Martinez adlı bir adam, kararlı ve cesur bir köpek üretmek istiyordu. İlk önce 1928 senesinde Büyük Dane de içerisinde olacak şekilde birçok köpek ırkıyla beraber Cordoba adlı köpeği melezledi.

Dogo Argentino Köpek Irkı Tarihçesi

1928 senesinde bir tıp doktoru, cerrah ve profesör olan Antonio Nores Martinez, aynı esnada sadık olabilen bir bekçi köpeği melezliyordu. Bu bilim insanı, Cordoba türü köpeğin cinsini temel olarak belirledi. Bu köpek cinsinin nesli tükendi fakat vahşi türde bir köpek olduğu söyleniyor.

Martinez bu köpek ırkını; Boxer, Old English Bulldog, Great Dane, İspanyol Mastiff, Bull Terrier, English Pointer, Pyrenean Mastiff, Dogue de Bordeaux ve Irish Wolfhound gibi türlerle çiftleştirerek melezlemeye başladı. Martinez, dilenen özellikleri tanıtmak amacıyla yapay seçilim şeklinde cinsin gelişimini sürdürdü.

Dogo Argentino Melezlemesinde Kullanılan Köpek Irkları

Sıra Dogo Argentino ırkının melezlenmesinde yer alan köpek cinslerine geldi. Cordoba dövüş köpeği, o zamanların Arjantin’inde son derece güçlü bir köpek olarak görülüyordu. Bu nedenle de avlanma konusunda görevlendiriliyordu. Zaten melezlemenin temel köpek ırkı da her zaman için o idi. İrlanda kurt tazısı bu köpek ırkına av içgüdüsü ve hızlı oluşunu bıraktı.

Dogo Argentino Köpek Irkı Özellikleri

Dogo Argentino Köpek Irkı Özellikleri

Yavru Dogo Argentino Köpek

Bu köpeklerin birer av köpeği olduğu unutulmamalıdır. Pet olmaya asla uygun olmazlar. Melezlenerek üretildikleri için bazı genetik kusurlara sahip şekilde doğarlar. Melanin adlı pigmentin olmamasından kaynaklı olarak Dogo Argentino köpek ırkının hemen hemen %20’lik bir kısmının işitme sorunu olduğunu da belirtmiş olalım.

Bu köpekler çok sıcak havaları da, çok soğuk havaları da sevmezler. Orta derece bir hava onlar için her zaman en iyi hava olacaktır. Son derece güçlü bir köpek ırkı olduklarından dolayı karakterleri de sağlamdır. Fiziksel açıdan da iri olurlar. Kısa tüyleri vardır bu nedenle aşırı derecede tüy bakımı gereksinimi duymazlar. Ciltleri hassas bir yapıdadır. Tavuk gibi gıdalara alerjileri olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Chihuahua (Çivava) Irkı, Özellikleri ve Karakter Yapısı

İnsanlarla araları her daim iyi olsa da onlara şaka yaparken iyi düşünün. Çünkü oyun köpeği değildirler. Yetişkinlik zamanlarına geldiklerinde köpeklerle ve diğer tür hayvanlarla araları çok iyi olmaz. Çabuk pes etmezler ve güçlüdürler. Bu nedenle ne yazık ki köpek dövüşlerinde de görevlendirilirler. Köpek dövüşleri her ülkede yasal değildir.

Dogo Argentino ırkı olan köpekler; Ukrayna, Cayman Adaları, Norveç, İzlanda, Danimarka, Avustralya, Türkiye, Singapur ve Yeni İzlanda’da yasaklanmıştır. Sahiplik kısıtlamasına sahip olan bir köpektir. Birleşik Krallık’ta da 1991 Tehlikeli Köpekler Yasası dahilinde, yasal yetki dışında bu köpeklere sahip olmak kesinlikle yasaktır. Cezası ağırdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.