Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

10 Maddede En Akıllı Köpek Irkı

Abone Ol 
10 Maddede En Akıllı Köpek Irkı

En akıllı köpek ırkı hangisi? Köpekler eğitime uygun ve akıllı ırklara sahip hayvanlardır ve genellikle kolay şekilde eğitimlerini tamamlayabilirler. Bu nedenle de akıllı ve söz dinleyen ırklar oldukları söylenebilir. Ayrıca farklı köpek ırklarının genel eğitim ve söz dinleme özellikleri de birbirine göre farklılık göstermektedir. Kimi köpekler daha itaatkar şekilde hareket edebilirken kimisi pek söz dinlemez ve bu nedenle de köpeklerin eğitimi için farklı metotların kullanımı önerilir. Yine de akıllı köpeklerin eğitimlerini çok daha kolay şekilde tamamlayabildiğinden ve genel davranışlarının da diğer köpeklerden farklı olduğundan bahsedilebilir.

1. Border Collie Köpek Irkı

En akıllı köpek ırkı söz konusu olduğunda Border Collie köpeklerden mutlaka söz etmeliyiz. Komutları anlama ve uygulama hususunda son derece yetenekli olan Border Collie ırkı köpekler özellikle de avcılık, hayvan gütme ve benzeri alanlarda tercih edilmektedir. Ayrıca koruma güdüsü de son derece yüksek olan Border Collie köpeklerinin hayvanları ya da insanları koruma konusunda başarıları tartışılamaz derecede yüksektir. Bu yüzden de Border Collie köpekler hem akıllı hem de söz dinleyen ve anlayan hayvanlardır.

Ortalama 250 kelime ve bunlara bağlı komutları öğrenebilme yetenekleri olan Border Collie ırkı köpekler, komutları öğrenme ve uygulama konusunda başarılı olan ırklar arasında yer alır. Bu nedenle de eğitimlerini kısa sürede tamamlayabildiklerinden söz etmek mümkündür. Kısa sürede nitelikli şekilde eğitim verilebilen Border Collie köpeklerinin söz dinleme ve itaat etme eğilimi yüksek olduğu için bu köpekler akıllı ve söz dinleyen ırklar arasında yer almaktadır. Eğitim esnasında köpek eğitim ürünleri kullanılması önemlidir.

2. Rottweiler Köpek Irkı

En akıllı köpek ırkları arasında yer alan Rottweiler köpek ırkı, cesur ve atik olması ile de bilinen ırklardan biridir. Bu köpeklerin en belirgin özelliklerinden biri de korumacı olmalarıdır. Bu sebeple de Rottweiler köpek ırkı özellikle koruma, güvenlik gibi alanlarda tercih edilen zeki ırklar arasında yer alır. Ayrıca çok kısa sürede çok iyi eğitim alabilmeleri ile de bilindiklerinden dolayı bu köpeklerin eğitim süreçleri de kısa ve zahmetsizdir.

Kılavuz köpeği olarak da görev alabilen Rottweiler köpekler, zekaları ile ön plana çıkmanın yanı sıra son derece sadık ve yardımcı köpeklerdendir. Farklı pek çok alanda işlevsel şekilde kendilerini gösterebilmeleri mümkündür. Köpek oyuncakları ile keyifli vakit geçirmeleri sağlanmalı, zihin ve beden sağlığı desteklenmelidir.

3. Poodle Köpek Irkı

En akıllı köpek ırkı arasında bir diğeri de Poodle. Hızlı şekilde kavrama ve öğrenme becerilerine sahip olan Poodle köpek ırkı; kısa sürede davranış, karakter ve hareket eğitimlerini alabilen bir ırktır. Çok sevilen ve pek çok farklı görevlerde yer alabilen ırklardandır. Küçük bir çocuk gibi öğrenme hevesi içinde olan Poodle köpek ırkının en sevilen özelliklerinden biri de gerçek anlamda öğrenmek için can atmalarıdır. Yeni bir hareket öğrenmek için son derece hevesli olan Poodle köpek ırkı, eğitimler sırasında özverili şekilde hareket eder ve kısa sürede eğitimlerini gerçekleştirebilir. Köpek ödül mamaları ile eğitimi desteklenmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Basenji Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Farklı görevlerde yer alabilen Poodle ırkının en bilindik görev alanlarından biri korumadır. Özellikle de çocuklar ile iyi şekilde geliştirdikleri ilişkileri sayesinde ailenin korunmasında ve çocukların gözetlenmesinde son derece iyi şekilde görevlerini yerine getirirler. Her ne kadar boyutlarına oranla beklenmedik olsa dahi korumacı olarak görev almaları söz konusudur.

4. Kangal Köpek Irkı

Pek itaatkar olmasalar dahi sahipleri ile çok iyi şekilde ilişki kurabilen Kangal ırkı köpekler güçlü, zeki ve çevik köpekler arasında yer almaktadır. Güçlerinin farkında olan bu ırk genellikle itaat etme eğilimi göstermez. Ancak yine de itaat etmeseler dahi eğitimlerini çok iyi şekilde tamamlamaları söz konusu olabilmektedir. Bundan dolayı Kangal ırkı hem zekası hem de kolay eğitilebilmesi ile öne çıkar.

Sahiplerinin sözünden çıkmak istemeyen Kangal ırkının en bilindik özelliklerinden biri de sadık olmalarıdır. Bu sayede sahiplerinin istemedikleri bir hareketi yapmak konusunda ısrarcı davranmazlar ve sahiplerinin sözlerinin dışına çıkmamak için özellikle uğraşı sergilerler. Yine de tam anlamıyla her konuda itaatkar şekilde davranmaları söz konusu olmasa bile bu köpeklerin verilen eğitimleri kolaylıkla algılama ve uygulama yetenekleri tartışılmaz derecede yüksektir. Genel sağlığını korumak adına kaliteli köpek maması ile beslenmeleri önemlidir.

5. Golden Retriever Köpek Irkı

Pek çok farklı alanda görev alma konusunda hevesli ve başarılı olan Golden Retriever köpekleri, en bilindik zeki köpek ırkları arasında yer alır. Çoğu eğitimi hevesli ve başarılı şekilde alan Golden Retriever köpekleri, üstün koku alma ve arama – kurtarma yeteneklerine sahiptir. Bu yüzden de bu alanlarda sıklıkla tercih edilmektedirler.

Rehberlik, arama ve kurtarma, terapi köpekliği gibi pek çok alanda görev alabilen Golden Retriever köpekleri ayrıca korumacı içgüdülerinin gelişmiş olmasından dolayı aile içerisinde koruyucu köpek olarak tercih edilebilir ve ayrıca bu köpeklerin sürü gütme, sürüyü koruma gibi alanlarda da yer alması mümkündür. Farklı görevlere uygun şekilde eğitildiklerinde bu göreve kısa sürede ayak uydurması kolaydır.

En akıllı köpek ırkı listesinde yer alan Golden Retriever köpekleri sevecen, kolay eğitilebilen ve aynı zamanda korumacı güdüleri yüksek köpeklerdir. Aile köpeği olarak tercih edilebilen zeki köpek ırkları arasında yer almaktadırlar. Özellikle de belirli özel alanların korunması ve denetlenmesi konusunda Golden Retriever köpeklerinin aktif şekilde tercih edilmesi mümkündür. Sağlıklı kalabilmeleri için dengeli ve tam formüle edilmiş kuru köpek maması ile beslenmeleri gerekir.

6. Labrador Retriever Köpek Irkı

Genellikle polis köpekliği, arama ve kurtarma köpeği ya da koruma köpeği olarak tercih edilebilen Labrador Retriever köpeklerinin ayrıca rehber köpek olarak da görev alması mümkündür. Pek çok alanda görev alabilen Labrador Retriever köpekleri, üstün zekaları ve üstün yetenekleri sayesinde hem kolay şekilde eğitilebilen hem de eğitim sonrasında yeteneklerini nitelikli şekilde gösterebilen köpeklerdir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Sokak Köpeği Ne Yer? Yavru Sokak Köpeğine Ne Verilir?

Pek çok sorumluluğu üstlenebilen ve aynı zamanda insanlar ile de rahat şekilde iyi ilişkiler geliştirebilen Labrador Retriever ırkı, eğitimlere açıktır ancak yine de kendi bağımsız karakterine sahiptir. Bu nedenle de bağımsız yapılarından ötürü herkesin dediklerini dinlemeyebilir, sadece sahiplerinin ya da eğitmenlerinin sözlerini dinlemek konusunda inatçı olabilirler.

Zeki köpekler olan Labrador Retriever köpeklerinin koku alma ve duyma yetenekleri gelişmiştir. Bundan dolayı arama ve kurtarma gibi zorlu görevlerde dahi zorluk çekmeden çalışmaları mümkündür. Ayrıca bu alanda görev almaları için yalnızca eğitilmeleri ve ödüllendirilmeleri de yeterli olacaktır. Kolay eğitilebilen, görevleri kolay şekilde anlayabilen ve sorumluluk bilincine sahip olan bu köpek ırkı genel anlamda en çok bilinen zeki köpek ırkları arasında yer aldığından dolayı da farklı görevlere uygunluk göstermektedir. Bu köpek ırkının uzun ömürlü ve sağlıklı olabilmesi, besleyici yaş köpek maması ve kuru mamalar tüketmelerini gerektirir.

7. Alman Kurdu Irkı

En akıllı köpek ırkı yazımız Alman kurdu ile devam ediyor. Meraklı bir karaktere sahip olan Alman Kurdu ırkına mensup köpekler, farklı pek çok görevde yer alabilen yetenekli bir yapıya sahiptir. Öğrenmeye açık olan bu köpekler genellikle rehber köpek olarak tercih edilirler ancak korumacı yapılarından dolayı da koruma köpeği olarak tercih edilmeleri mümkündür. Ayrıca polis köpeği olarak da görev alabilen Alman Kurdu köpeklerinin eğitime açık yapıları, onların son derece başarılı ve yetenekli yapılarını da gözler önüne sermektedir.

Kendinden emin bir karaktere sahip olan bu köpekler, itaatkar yapıları ile de dikkat çekerler. Sahiplerinin ve eğitmenlerinin sözünden çıkmamak için son derece istekli şekilde eğitimlerini gerçekleştiren Alman Kurdu ırkına mensup köpekler, yanlış bir davranışta bulunmamak adına özenle eğitimlerini alırlar. Bu sayede karakter eğitiminden davranış ve hareket eğitimine kadar pek çok alanda başarılı şekilde eğitim almaları mümkündür.

Alman Kurdu ırkından olan köpekler eğitim için istekli olmalarının yanı sıra zeki ve isteklidirler de. Bu sayede istekleri nedeniyle eğitimlerde son derece hevesli şekilde hareket ederler ve yeteneklerini sergilemekten çekinmezler. Üstün koku alma ve duyma yetenekleri sayesinde arama ve kurtarma alanlarında da etkili şekilde görev almaları mümkündür. Ayrıca tıbbi yardım ve terapi köpeği olarak da görev alabilen bu zeki ırk, pek çok bölgede hizmet alanında etkili şekilde tercih edilebilen kolay eğitilebilir köpeklerdendir. Korumacı ve yetenekli yapıları da tüm bu görevlerde yer almaları için özel bir olanak sunar. Konserve köpek maması, kuru ve ödül köpek maması ile dengeli ve sağlıklı şekilde beslenmelidir.

8. Doberman Pinscher Köpek Irkı

Özellikle de iz sürme ve koku alma alanında son derece gelişmiş yeteneklere sahip olan Doberman Pinscher köpeklerinin korumacı güdüleri onları tam bir aile ve koruma köpeği yapar. Doğru eğitilmeleri ve doğru zamanda eğitim almaları son derece önemlidir çünkü bu ırkın doğru şekilde eğitilmemesi durumunda saldırgan hale gelmesi olasıdır. Bundan dolayı Doberman Pinscher köpeklerini doğru şekilde eğiterek zekalarını olumlu alanlarda kullanmaları sağlanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Manchester Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

İz sürme ve koku alma alanında gösterdikleri yetenekleri sayesinde arama ve kurtarma köpeği olarak etkili şekilde destek sağlamaları olasıdır. Çok sayıda kelimeyi akıllarında tutabilen ve aynı zamanda aldıkları komutları da başarılı şekilde yerine getirme kabiliyetine sahip olan Doberman Pinscher köpeklerinin zor şartlarda dahi yaşamlarını devam ettirebilmeleri mümkündür. Zorlu koşullara uyum sağlama bakımından başarılı olan Doberman Pinscher köpekleri, eğitimlerin de zorlayıcı olması halinde eğitimlere de kısa sürede ayak uydurabilirler.

9. Shetland Çoban Köpeği Irkı

Shetland Çoban Köpeği de en akıllı köpek ırkı arasındadır. Sadık ve koruyucu karakteri ile öne çıkan Shetland Çoban Köpeği, çocuklar ve genel olarak aile ile iyi şekilde anlaşabilen köpekler olduklarından dolayı tam bir aile köpeğidir. Aynı zamanda korumacı güdülerinin yüksek olmasından dolayı da pek çok alanda koruma köpeği olarak tercih edilmeleri mümkündür.

Kimi zaman yabancılar ile anlaşamayan ve yabancılara karşı agresif tavırlar sergileyebilen Shetland Çoban Köpeklerinin yabancılar ile anlaşamamasının tek nedeni son derece koruyucu olmalarıdır. Bundan dolayı da farklı alanlarda tercih edilebilirler ancak yine de agresif tavırları unutulmamalıdır. Tam bir koruma köpeği olmaları, onları yabancılar ile olan ilişkilerinden soyutladığı için tanımadıkları kişileri birer tehdit olarak algılamaları söz konusu olabilecektir.

Zeki, cesur ve yerine göre de agresif olabilen bu köpekler; eğitimlerini kısa süre içerisinde kolaylıkla tamamlama yeteneğine sahiptir. Bu sebeple de Shetland Çoban Köpeklerinin farklı alanlarda yer alması olasıdır ve aile içerisinde aile ile iyi ilişkiler geliştirebildikleri için özellikle de çocuklar tarafından çok sevilirler.

10. Bloodhound Köpek Irkı

Sakin bir ifadeye ve genel olarak sakin bir tavra sahip olan Bloodhound ırkına mensup köpeklerin son derece zeki olduğu söylenebilir. Hareketli ve genel olarak heyecanlı bir karaktere sahip olan Bloodhound köpekleri, eğitimler konusunda da oldukça istekli ve hevesli olabilirler. Bu yüzden de eğitimlerin içeriği ve niteliği kimi zaman Bloodhound köpekleri için önemsizdir, onlar yalnızca bir konuda eğitilmek isteyebilirler. Bu sayede kısa sürede eğitimlerini tamamlamaları ve pek çok farklı alanda kendilerini geliştirebilmeleri mümkündür.

Farklı alanlarda görev alabilen Bloodhound köpekleri özellikle de korumacı güdüleri nedeniyle sürülerin ve evlerin korunmasında görev alır. Genel anlamda aile ile ilişkileri iyi olan Bloodhound köpeklerinin iyi bir aile köpeği olması söz konusudur ancak yine de bu köpekler korumacı güdüleri nedeniyle kimi zaman yabancılar ile iyi ilişkiler kuramaz. Bundan dolayı kalabalık ve fazlaca tanınmayan insanın olduğu alanlarda gergin olabilirler.

Cesur karakterleri özellikle de korumacı tavırları ile birleştiği zaman bu köpeklerin heyecanlı ve istekli olması söz konusudur. Çeşitli konularda iyi şekilde eğitim alabilen Bloodhound köpekleri genellikle kısa sürede davranış, karakter ve hareket eğitimlerini tamamlayabilirler. Gelişmiş koku alma duyuları sayesinde de farklı alanlarda tercih edilmeleri söz konusudur. Korumacı yapılarına ek olarak arama ve kurtarma köpeği olarak görev almaları mümkündür.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.