Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Doberman Pinscher Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Doberman Pinscher Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Doberman Pinscher her zaman dış görünüşü ve tavrı ile konuşulan bir tür olmuştur. Çok fit bir görünüşü olan dobermanların saldırgan olduğu da halk arasında bilinmektedir. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Saldırgan olduğu durumların olmasının tek sebebi saldırganlık için eğitim verilmesidir. Normal şartlarda veya iyi bir eğitim ile sevecen, oyun oynayan ve sosyal bir türdür.

Doberman Pinscher Köpek Karakter Özellikleri

Doberman Pinscher köpek ırkı enerjisi ile ünlenmiştir. Çok fazla enerjisi olduğu için sürekli harekete ve egzersizlere ihtiyaçları vardır. Bu da eğitim sırasında oldukça avantajlı bir durum olmaktadır. Birçok türün aksine koruyucu olduğu için doğru bir eğitim ile evinizi veya sizi koruyabilir. Enerjisi ve korumacılığı onu lider vasfına yükseltir. Bu yüzden disiplinli bir eğitim verilmesi ve liderin kim olduğunun gösterilmesi gereken bir türdür.

Şiddete veya zorlamaya gelmez. Maalesef günümüzde saldırgan bir tür olarak bilinse de bu tamamen eğitim ile ilgilidir. Doğru bir eğitim sonucu çok sevecen bir tür olabiliyorlar. Sosyal bir köpek olduğu için mutlaka düzenli olarak dışarı çıkarılması ya da aile aktivitelerine götürülmesi gerekir. Kedi gibi diğer hayvanlarla beraber bakılması vehayut gezdirilmesi pinscher türü için önemlidir.

Doberman Pinscher Köpek Tarihçesi

Döneminde bekçi köpeği olarak görev alan doberman pinscher türü 18. yüzyılın sonlarına doğru Almanya’da ortaya çıkmıştır. Birçok köpek türünün (Rottweiler, Black and Tan Terrier, Alman Pinscher) karması olduğuna inanılıyor. Dönemin vergi memuru olarak görev alan Karl Friedrich Louis Dobermann’ın birçok köpek türünün çiftleştirilmesini sağlayarak bu türü ortaya çıkarttığı biliniyor. Vergi memurluğundan sonra hayvan yetiştirici olan Karl, doberman köpek ırkını yaratmıştır. Ve kendi soyadını yaratmış olduğu türe vermiştir. Doberman ismi buradan gelmektedir. Pinscher ismini ise görüntüsünden dolayı almıştır. Pinscher yani iğneleyici anlamına gelen ismi ile bu ırk, kısa süre içerisinde yayılmış ve birçok ülkeye gönderilmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Briard Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Doberman Pinscher Köpek Fiziksel Özellikleri

Fiziksel görüntüsü ile dikkatleri üzerine çeken bir türdür. Atletik yapısı kısa tüyleri ve şık kürkü ile bir adım öne çıkar. Gerek enerjisi gerek görüntüsü ile polis, bekçi, askeri, köpek salonları, rehber köpek gibi birçok alanda görev üstlenmiştir. Günümüzde halen daha bu alanlarda en sık kullanılan köpek türü olarak bilinmektedir. Kürkü ince olduğu için soğuk havalarda çok fazla dayanıklı değillerdir. Bu yüzden çok soğuk yerlerde yaşamamaları gerekir.

Özellikle dış görüntüsü ile çevresine korku yayabilmektedir. Ancak tamamen uysal olan bu tür sadece kötü bir eğitim ile saldırgan olmaktadır. Bu türün ortalama olarak boyu 65-75 cm arasındadır. Fit görünen bir tür olsa da ağır oldukları bilinmektedir. 3 aylık erkeklerin yaklaşık olarak kilosu 12 kg civarıdır. Bu değer 6 aylıkken 24 kg civarı 12 aylıkken 30 kg civarına ulaşmaktadır. Ayrıca 3 aylık dişilerin ise ağırlıkları 14 kg 6 aylıkken 23-24 kg 12 aylık iken 35 kg civarı olabilmektedir. Bu köpek ırkı yaklaşık olarak 10-12 yıl arası yaşayabilmektedir.

Doberman Pinscher Köpek Bakımı

Oldukça hassas bir türdür. Derilerinin ve kürklerinin ince olması yüzünden soğuğa dayanamazlar ve kolayca hasta olabilirler. Biraz ağır oldukları için yemek yemeye oldukça meyillidirler. Bu nedenle özenli bir liste ile beslenilmesi gerekir. En sık yakalandıkları hastalık wobbler sendromudur. Ortalama olarak 10 köpekten 7’sinde bu rahatsızlık görülür. Sıcak bir yerde ve ideal bir diyet listesi ile beslenilmesi gereken bir türdür.

Düzenli olarak veteriner götürülüp aşıları ve muayeneleri yapılması gerekir. Aktif bir köpek türü olduğu için pasif bir ortama asla koyulmamaları gerekir. Hareket edemez, oyun oynayamaz durumda olurlarsa üzüntüye kapılarak hastalık kapma ihtimalleri olur. Bahçeli bir evde yaşamıyorsa her gün dışarı çıkarılmaları şarttır. Ve asla tek bırakılmamalılar. Mutlaka ailenin içerisinde durmaları gerekir. Tüy, tırnak, ve diş bakımları yapılması gerekir. Kısa tüylü oldukları için haftada 2 defa köpek tüy fırçası ile fırçalanması yeteri olacaktır. Tırnak kesimleri sık sık yapılmalı ve uzamasına engel olunması gerekir. Diş bakımı yapılması ve herhangi bir tartar veya diş sorunu karşısında hemen müdahale edilmesi gerekir. Köpek bakım ürünleri için online petshop mağazamızı inceleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  10 Maddede Kısa Tüylü Köpek Irkları

Doberman Pinscher Köpeklerde Beslenme

Fit bir vücuda sahip bir türdür. Bu nedenle bu vücut özellikleri kaybetmemek için beslenmeleri oldukça önemlidir. Bu köpek türünde oldukça yaygın bir hastalık da kalça çıkıklığıdır. Bu hastalığın önüne geçmek için bebekken mutlaka kuru mama ile beslenilmesi gerekir. Hemen hemen her şeyi yerler. Pirinç, çavdar, yulaf gibi buğdaygiller ile beslenilebilir. Balık, et, tavuk gibi protein ağırlıklı köpek maması türleri de verilebilir. Ancak sarımsak, soğan gibi yiyecekler ve herhangi bir şekerli, tatlı yiyeceklerin verilmemesi gerekir. Birçok köpek türü doğuştan şeker hastalıklı doğmaktadır. Bu durum kediler için de geçerlidir. Şeker gibi tatlılar hastalık kapmalarına hatta ileri safhada görme bozukluğuna kadar ilerlemektedir. Bu yüzden beslenme listesine tatlı eklenmemesi gerekir.

Doberman Pinscher Köpek Eğitimi

Zeki bir tür olduğu için eğitimleri oldukça rahat geçmektedir. Özellikle yavru dönemlerinde eğitilmesi çok daha kolay ve hızlı gerçekleşir. Yaklaşık olarak 3 aylıktan sonra eğitimlerine başlanılabilir. Sakin bir köpek türü olsa da şiddet eğilimli yetiştirilmeleri de kolaydır. Bu yüzden eğitimlerinde hiçbir şekilde şiddet veya zorbalık ile olmaması gerekir. Eğitilirken diğer hayvan türlerinin de yanında olması ve onlara alışması önemli bir noktadır.

Köpeklerin en büyük sorunu tuvalettir. Kediler gibi kuma yaparak üstünü kapatmazlar. Tuvaletlerini evin herhangi bir yerine yapabilirler. Tuvalet eğitimi yavru döneminde verilmesi oldukça önemlidir. Özellikle ev içerisinde besleniliyorsa tuvalet eğitimi şarttır. Tuvaletini tutmasını ve sizin seçtiğiniz bir yere tuvaletini yapmasını sağlamanız gerekir. Bu süreç yaklaşık olarak 1-1.5 ay sürer. Ayrıca yapıları gereği liderlik vasıfları taşırlar. Bu yüzden itaat etmelerini sağlamanız gerekir. İtaat eğitimi ödül mamaları ile rahatlıkla yapılabilir. Kalk, otur, yat gibi komutları verdikten sonra ödül maması verilebilir. İtaat eğitimi yaklaşık olarak 1 ay civarı sürer. Köpek eğitim ürünleri için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Kıyafet Seçimi

Doberman Pinscher Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklar ile köpekler sıkı arkadaş olabilirler. Çocuklu bir ailenin köpek sahiplenmesi ve çocuğuyla beraber köpeğini de büyütmesi çocuklarına yapabilecekleri en iyi işlerden biridir. Yapısı yüzünden doberman türünden korkan birçok kişi olsa da çocuklar bu konuda yetişkinlerden daha cesaretlidir. Ayrıca, bu tür bilinenin aksine sakin ve oyun severdir.

Çocuklarla beraber oyun oynayarak zaman içerisinde özellikle oyun arkadaşlarına çok fazla bağlanırlar. Gerek diğer hayvanlarla gerek dışarıdaki diğer canlılar ile iletişimi kuvvetli olsa da eğer sosyalleşme eğitimi verilmezse diğer canlılara karşı sert bir tutum sergileyebilirler. Sosyalleşme eğitimi verildikten sonra herkesle inanılmaz bir oyun arkadaşı olabilirler. Bu durum diğer köpeklerle olan iletişimi için de geçerlidir.

Doberman Pinscher Köpek Irkı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu cins köpekler hakkında merak edilenler:

Doberman Pinscher Köpek Oyun Oynamayı Sever Mi?

Oyun ve egzersiz bu türün vazgeçilmezidir. Oldukça hareketli olmaları ile bilinmektedir. Oyun ve egzersiz yapmak enerjilerini atmalarının ve eğlenmelerinin en iyi yoludur. Kilo sorunu olabilen bu tür için hareket oldukça önemlidir. Küçük yaştan itibaren kilo kontrolü yapılması gerekir. Bol bol oyun ve egzersiz ile fazla kilolarını atabilirler. Özellikle yaz aylarında dışarıda top oynamak, yürüyüşe çıkarmak gibi aktiviteler isteyen bir türdür. Yüzmeyi öğretmek gibi birçok farklı aktiviteler ile hem köpeklerin hem de sahiplerinin eğlenmesi için en güzel yollardan bazılarıdır.

Doberman Pinscher Köpek Renkleri Neler?

Birçok farklı renkte olan bir türdür. En sık siyah ve kızıl renklerine rastlanır. Bu renkler dışında beyaz, kahverengi ve mavi renklerde de görünebiliyorlar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.