Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpeklerde Epilepsi Nedenleri ve Tedavisi

Abone Ol 
Köpeklerde Epilepsi Nedenleri ve Tedavisi

Köpeklerde epilepsi yaygın olmasa da bazı köpek ırklarında daha sık görülen bir sağlık sorunu. Köpek epilepsisi, küçük, sevecen dostların sahipleri için en endişe verici durumlardan biridir. Köpek epilepsisi belirtileri, insanlardaki epilepsiye benzeyen ve tedavi gerektiren çok önemli bir hastalıktır.

Köpeğinizin epilepsi hastası olduğunu nasıl anlarsınız? Epilepsi köpekler için ölümcül bir durum mudur? Tedavi edilebilir mi ve nasıl kontrol altına alınabilir? İşte köpeklerde epilepsi sorunu hakkında bilinmesi gerekenler.

Köpeklerde epilepsi nedir?

Köpeklerde Epilepsi

Köpeklerde epilepsinin basit bir tanımı olarak şunu söyleyebiliriz; köpeklerde epilepsi insanlardaki epilepsiye benzer semptomlara sahip bir tür beyin bozukluğudur.

Epilepsi, köpek ebeveynleri için çok korkutucu bir hastalıktır çünkü nöbetlerin zamanlaması ve şiddeti her zaman net değildir. Epilepsi, genellikle nöbetlere neden olan ve kontrol edilmediği takdirde köpeğin yaşam kalitesinde düşüşe yol açan altta yatan başka bir rahatsızlığın eşlik ettiği son derece ciddi bir durumdur. Diğer evcil hayvan hastalıklarında olduğu gibi epilepsiyi de erken aşamada teşhis etmek önemlidir.

Köpeklerde epilepsi nedenleri nelerdir?

Aşağıda her yaştan köpekte görülen epileptik nöbetlerin nedenleri listelenmiştir:

  • Genetik faktörler epileptik krizlerin çok geçerli nedenleridir. Bu yüzden, bazı köpek ırklarının epilepsi geliştirme olasılığı çok yüksektir. Örnek olarak Golden Retriever, Sibirya Huskies ve Terrier verilebilir.
  • Kaniş, fino ve Alman çoban köpeği gibi ırklar diğer ırklara göre epileptik nöbetlere daha yatkındır.
  • En ciddi köpek hastalıklarından biri olan Distemper da epileptik krizlerin yaygın bir nedenidir.
  • Köpek kuduzu ya da yalancı kuduz, epilepsiyi tetikleyebilen hastalıklardan biridir.
  • Köpeklerde beyin dokusu eksikliği epilepsinin bir başka nedenidir.
  • Çeşitli nedenlerden kaynaklanan mantar enfeksiyonlarının yanı sıra böbrek ve karaciğer bozuklukları da köpeklerde epilepsinin nedenlerindendir.
  • Epileptik nöbetler kalsiyum eksikliği ve yetersiz oksijen alımıyla da ortaya çıkabilir.
  • B vitamini eksikliği, aşırı tuz yüklenmesi ve zehirlenme gibi metabolik nedenler de epileptik nöbetlere neden olabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Doberman Köpek Irkı Hakkında Bilgiler

Köpeklerde epilepsi belirtileri nelerdir?

Köpeklerde epilepsinin tanımı ve nedenlerinden kısaca bahsettikten sonra, şimdi de epilepsi semptomları ve nöbetlerin nasıl meydana geldiğini açıklayalım:

Köpeklerde epilepsinin 1. evresi (prodromal evre)

Epilepsinin ilk aşamasında hayvanlarda görülen tepkiler genellikle dışarıdan kolayca fark edilebilen davranışlardır. Bu aşamada titreme ve inlemenin yanı sıra korku ve saklanma davranışları gözlenir. Köpek epilepsisinin erken evrelerinde kriz henüz kendini göstermemiştir ve sadece bazı reaksiyonlar gözlenir.

Köpek epilepsisinin 2. evresi (aura evresi)

  1. aşamada, insan epileptik nöbetlerine benzer konvülsiyonlar meydana gelir. 2. aşamada, epileptik bir kriz oluşur ve köpeğin tepkisi çok hafif veya çok şiddetli olabilir. Nöbetlere ek olarak istemsiz kas hareketleri, tükürük salgılama, idrara çıkma ve dışkılama görülebilir.

Evre 2 epilepsideki köpeklerde görülen bir başka davranış da dış uyaranlara karşı tam bir tepkisizliktir. Bir ila üç dakika süren epileptik nöbetler günde birkaç kez ortaya çıkabilir.

Köpeklerde epilepsinin 3. evresi

Epilepsinin üçüncü ve son aşamasında kriz geçer ve sadece halsizlik kalır. 30 dakikadan az süren bu dönemde köpeğin dinlenmesi gerekir. Nöbet geçirdikten sonra çoğu köpek su içme eğilimindedir.

Epileptik nöbetler sadece nöbet şeklinde ortaya çıkmakla kalmaz, bazı durumlarda köpeğin bir dizi davranışsal belirti sergilemesine de neden olabilir. Fokal nöbetler olarak da bilinen bu epilepsi türü, bir köpeğin aniden sinek yakalıyormuş gibi sıçramasına neden olabilir. Öte yandan, fokal nöbet geçiren köpekler kör olabilir.

Köpeklerdeki epileptik nöbetlerde, gözlem ve sahibinin anlattıkları, hastalığın teşhisine ve tedavi sürecine rehberlik edecektir. Nöbet sırasında mümkün olduğunca sakin kalmalı ve köpeğin size veya kendisine zarar vermediğinden emin olmalısınız.

Köpeklerde epilepsi nöbeti sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Köpeklerde epilepsi sırasında bazı detaylara dikkat edilmelidir. Köpeğinizin epileptik nöbet geçirdiğini düşünüyorsanız, köpeğinizin sağlığının tehlikeye atılmadığından emin olmak için bazı ebeveynlik çalışmaları yapmak yararlı olacaktır. Epileptik nöbet belirtisi olabilecek semptomlar görürseniz, köpeğinizi sakinleştirmeye çalışın ve onunla kısık bir sesle konuşun. İşte epileptik nöbet sırasında yapmanız gerekenlerin bir listesi:

  • Yaralanmayı önlemek için kriz geçiren köpeği mümkün olduğunca sakin bir şekilde daha geniş bir alana götürmelisiniz.
  • Epilepsi nöbeti sırasında büyük olasılıkla sizi duyamayacaktır. Köpeğinizi köpek yatağı üzerine yatırarak onun yanında beklemelisiniz.
  • Epileptik bir nöbet meydana geldiğinde, köpeğiniz nefes almakta zorluk çekebilir. Bunu önlemek için kasılmaları ve nefes darlığını engellemek amacıyla dişlerinin arasına temiz bir havlu sıkıştırılabilir.
  • Nöbet sırasında başka hayvanlar da varsa, onları köpekten uzaklaştırın.
  • Epileptik nöbetin ne kadar sürdüğünü kontrol etmek, köpeğiniz için atabileceğiniz en önemli adımlardan biridir. Nöbet beş dakikadan uzun sürerse derhal veterinere başvurun.
  • Epileptik bir nöbetten sonra odadaki ışıkları karartmalı ve bu süreçte başka bir nöbet meydana gelirse köpeğinizi yalnız bırakmamalısınız.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kışın Köpeklerde Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Köpeklerde epilepsi nasıl tedavi edilir?

Köpeklerde epilepsi krizlerinde etkili olabilecek çeşitli durumların varlığı, epilepsi teşhisini zorlaştıran en önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle, köpeğinizin nöbet geçirdiğini fark ederseniz, onu kontrol için hemen veterinere götürmenizi öneririz.

Nöbeti veterinere ayrıntılı olarak tarif ettiğinizde, fiziksel ve nörolojik bir muayene yapılacaktır. Muayene ve görüntülemeden sonra kesin epilepsi tanısı konur ve tedaviye başlanır.

Bunu yaparken veterinerinizin tüm önerilerini ve uyarılarını dikkate almanızı, ayrıca evcil hayvanınızı stresten uzak tutmanızı ve düzenli egzersiz yaptırmanızı öneririz. Epileptik nöbetlere neden olan altta yatan durum doğru bir şekilde tespit edilirse, köpeğinizin tedavisi daha kısa sürede kontrol altına alınabilir.

Bu nedenle, köpeğinizin epileptik nöbetlerini ve hastalıklarını yönetmenize yardımcı olması için uzman veteriner hekimden yardım almalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.