Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Köpek Sahiplenme Sonrası Süreç Nasıl Olur?

Abone Ol 
Köpek Sahiplenme Sonrası Süreç Nasıl Olur?

Köpek sahiplenme düşüncesi çoğu insanın aklından geçer. Bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsunuz, tüm planınızı yaptınız ve yakında patili dostunuzla tanışıp onu evinize, yeni yuvasına getireceksiniz. Peki onun eve ve size alışması için nelere ihtiyacı olacak?

Köpek Sahiplenme Öncesi Yapılacaklar

Köpek Sahiplenme

Köpeğiniz eve gelmeden önce yapmanız gereken birtakım hazırlıklar olmalıdır. Bazı insanlar köpeği aldıktan sonra pek çok eşyasını satın almayı tercih ederler fakat köpeğinizi yeni yuvasına getirmeden önce almanız gereken ufak tefek eşyalar vardır. Bunları kısaca listeleyecek olursak; köpek maması, köpek mama ve su kabı, köpek oyuncakları, köpek yatağı, köpek tuvalet eğitim pedi, köpek eğitim çiti, köpek ödül maması, köpeğinizi yıkadıktan sonra kullanmak için geniş bir havlu, köpekler için formüle edilmiş bir köpek şampuanı, köpek tarağı ve köpek tasmaları bunların en önemlileridir.

Köpek Sahiplenme Sonrasında Yapılacaklar

Köpek sahiplenme sonrası ilk yapılacaklar doğru bilinmeli. Köpeğinizi sahiplendikten sonra ilk yapmanız gereken onu bir veteriner kliniğine götürüp, veteriner hekiminiz ile birlikte kendisine genel muayene ve aşı takvimi çıkarmanız. İki aydan küçük yavruların genellikle ikinci aydan sonra aşıları başlar ve aşıları bitmeden köpeğin dışarı çıkmaması önerilir. Çünkü yavru bir köpek, dışarıdan gelebilecek olan hastalıklara karşı korunmasızdır. Köpeğin cinsine ve vücut direncine bağlı olarak bu durum tabii ki değişiklik gösterebilir. Ama yine de riske atmamak önemlidir.

Birçok insan köpeğini sürekli farklı kliniklere ve farklı veteriner hekimlere göstermeyi tercih edebiliyor. Bu kişiye göre değişen bir durumdur ama köpeğinizi yavruluğundan tüm yaşamı boyunca aynı kliniğe ve aynı veteriner hekimin kontrolüne götürmek çok daha mantıklı olacaktır. Köpekler veteriner kliniğine gitmek konusunda çok çekingen olabilen canlılardır. Ve bir bebek gibi klinikten korkup gitmek istemeyebilirler.

Bu durumun biraz daha önüne geçebilmek adına internetten biraz araştırma yapıp bölgenizdeki klinikleri bulabilirsiniz. En çok içinize sinen klinik ile görüşüp onlardan durumunuz hakkında ön bilgi alabilirsiniz. Ve eğer konuşmaları da size sıcak geldiyse köpeğinizi oraya muayeneye götürebilirsiniz. Veterinerin köpeğinize olan yaklaşımını da beğendiyseniz o veteriner hekim ile devam etmeniz daha olumlu olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kaç Çeşit Kaniş Köpek Türü Var?

Köpek Sahiplenme: Köpeğinizi Eve Getirdikten Sonra

Köpek sahiplenme deneyiminin en önemli aşamalarından biri de köpeği eve getirmek. Evinize gelip yerleştikten sonra ona biraz etrafı tanıması için zaman vermeniz gereklidir. Bundan sonra ömrünü geçireceği yere alışması ve size güvenmesi için ona zaman tanıyın.

Daha sonra vereceğiniz eğitimlere göre çit uygulaması, alan kısıtlaması gibi uygulamalara başlayabilirsiniz. İlk günler etrafı tanıyamayıp yabancılık çekebileceği için iştahsız olabilir ve yemek seçebilir. Genellikle ilk sebepler bunlar olabilse de bunlar hastalık belirtisi de olabilir bu sebeple köpeğinizi gözlem altında tutmanız ve aksi bir durumda konuyu veteriner hekiminiz ile paylaşmanız her zaman en sağlıklı durum olacaktır.

Köpeğiniz yeni evine alıştıktan sonra artık eğitim ve oyun gibi aktivitelere başlayabilir ve onunla olan bağınızı güçlendirebilirsiniz. Birlikte oyunlar oynayabilir, enerjisini atması için onu yürüyüş ve koşulara çıkarabilirsiniz. Bu yürüyüşler sırasında köpeğiniz yolda göreceği diğer köpeklerle ve insanlarla, hatta kedilerle de tanışarak sosyalleşmeye başlayacaktır.

Köpeğinizin diğer köpekler, kediler ve çocuklar ile olan bağını daha güçlü tutmak için onlara kontrollü şekilde yaklaşmasına izin verebilirsiniz. Herhangi bir ters harekette ise kendisini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz veya duruma göre köpeğinizi uyarabilirsiniz.

Zaman içinde patili dostunuz ile birbirinize alıştıkça çok daha güzel zamanlar geçireceğinize emin olabilirsiniz. Önünüze çıkan engelleri ve eğitim sürecini sabırlı şekilde değerlendirmeniz gerekebilir. Hatta yeri geldiğinde artık çok yorulmuş hissedebilirsiniz. Bu tür durumlarda profesyonel kişilerden yardım almaktan çekinmeyin. Hem köpeğiniz hem de sizin için çok daha etkili bir çözüm olacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.