Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

English Springer Spaniel Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Abone Ol 
English Springer Spaniel Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Bugünkü yazımızda English Springer Spaniel köpek ırkını tanıyor olacağız. Bu köpeklerle alakalı her bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz. İşte tüm önemli detaylar…

Karakter Özellikleri

Birçok English Springer Spaniel köpeği; iyi huylu, arkadaş canlısı, nazik ve sosyal olan köpeklerdir. Zekidir. Becerikli bir ırktır ve itaatkar hareket etmekten hoşlanır. Hayatı sever, herkesi seven bir köpektir. İnsanlarla vakit geçirirken çok keyif alır. Tek başına çok bırakırsanız eşyaları yemeye çalışır ve çok havlar.

Suyu çok severler. Bu nedenle sürekli çamur birikintisinin olduğu yerlere gitmek için can atarlar. Genel olarak kuşlarla iyi anlaşamaz. Fakat diğer hayvanlarla herhangi bir sorun yaşamaz. Bazı zamanlar aynı cinsiyette olduklarında birbirleri ile iyi anlaşamayabilirler. Bu gayet doğal bir durum olarak dikkat çekmektedir.

Bu köpeklerden bazıları Rage Sendromu yani öfke sendromu olarak bilinen ciddi bir kişilik sorunundan mustarip olmaktadır. Gayet sakin duran bir köpek ani şekilde vahşileşebilir. Bu esnada hiçbir lafı da dinlemeyecek demektir. Birkaç saniye boyunca devam eden bu önemli nöbetin sonrasında adeta yaptıklarını hatırlamaz ve tamamen halsiz bir şekilde kendince gezer.

Bu hastalık köpeğin 2 yaşından önce kendini göstermeyeceği için üretimde kullanılabilecek köpekler ve ailede bulunan kişiler dikkatli seçilmelidir. Bu sendromla baş etmeye çalışan köpek dostlarımız sahiplenilmemelidir. Çünkü bu hastalığın bir kontrolü yoktur.

Tarihçesi

Bu köpek ırkı bütün İngiliz av spaniel köpeklerinin çıkış noktası olmaktadır. Rönesans esnasında Avrupalı olan avcılar açısından ideal köpek olarak görülmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki popülaritesi 1700’lü senelerde başlangıcını yapmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerin Uluma Nedenleri Nelerdir?

Bu köpekler adını av kaldırma işleminden alır. Neredeyse her bir kuş türünü saklandığı kısımlardan dışarı çıkarmak için öne doğru koşabilir. Bu köpek ırkı karada ve suda av yapabiliyordu. Bunun yanı sıra vurulmuş bir avı geri getirebilen bir köpek cinsidir.

Bu köpeklerin nazik kişiliği onu ideal bir ev köpeği haline de getirmiş olmaktadır diyebiliriz. İz sürme, av, vurulan avı getirme, itaat yarışması ve bekçi köpekliği bu köpeklerin genel kabiliyetlerinden biri olmasıyla dikkat çekiyor. Bu köpek ırkının fiziksel özellikleri ile devam ediyoruz…

Fiziksel Özellikleri

Bu köpekler, uzun kulaklıdır. Kompakt bir köpek olarak görülür, orta boyuttadır. Yapısı son derece sağlam olmasıyla dikkat çeker. Ortalama omuz yüksekliğiyle aynı uzunluğa sahip olan düz sırt çizgisiyle masum bir duruşu vardır. Ön kısımdaki bacakları yere dik basmaktadır. Ayakları da orta boyutludur.

Kafası tamamen güçlü olur. Fakat bedeninin geriye kalan bölgesi ile orantılı bir biçimde zarif de görünür. Kafasının uzunluğu boynunun uzunluğuyla hemen hemen aynı olur. Alnının çıkık kısmı, gözlerinin arasında çok az yükselerek üst alnında yok olur. Orta seviyede belirgindir diyebiliriz kesinlikle.

Kafasının üst bölgesi, burnunun üst çizgisiyle aynı doğrultuda sayılabilir. Orta boyutta olan gözleri sevimli bir ifade verir. Göz rengi ise kürk rengine bağlı şekilde ela ya da kahverengi olur. Kulaklarıyla gözleri aynı doğrultuda olur. Ön kısma doğru çekildiği zaman kulakları burnunun üzerine dek çıkar.

Kuyruğu ise geleneksel biçimde kesilmektedir. Dişleri de makas ısırışıyla kapanmaktadır. Orta seviyede uzun olan kürkü, dalgalı veyahut düz biçimde iner. Ciğer rengi, mavi, gri ya da beyaz olabilir. Siyahı da görülür. Beyaz üzerinde rengarenk dağınık ve benekli gibi lekeleri de olabilmektedir diyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğin Ağız Kokusu Nasıl Giderilir? Köpeklerde Ağız Kokusunun Nedenleri ve Tedavisi

Bakımı

English Springer Spaniel köpek ırkının bakımını yapmak son derece basittir. Tüy dökme evresinde ekstra bakım isteyen bir hayvan olmasıyla bilinir. Kulaklarını rutin bir biçimde enfeksiyonlara karşı kontrol etmeniz lazım gelmektedir. Kulaklarının iç kısımlarındaki fazla olan tüyler temizlenip iç bölgesinin yeteri kadar hava alması sağlanmak zorundadır. Bu köpekler orta seviyede tüy döker.

Beslenme

English Springer Spaniel köpek ırkının beslenmesi için orta boyut ırklar için olan kuru köpek mamalarından satın almanız gerekir. Kafi derecede egzersiz yapamazsa kilo almaya her daim meyilli olabilir. Belli porsiyonlarla beslenmesi gereken bir hayvandır, kilo almasının önüne geçilmesi gerekir. Gün içerisinde iki öğün yemek verin, bu yeterli olur. Aksi halde hastalıklar ortaya çıkmaya başlayabilir.

Sağlık

Bu köpek ırkı sağlıklı olur, fakat onun da yatkınlık gösterdiği birtakım rahatsızlıklar olabilir. Bu hastalıklardan biri de kalça displazisi olmaktadır. Ayrıca gözlerine tesir eden PRA hastalığı, epilepsi gibi birçok hastalık da görülebilir. Obezite de beslenmesine dikkat edilmediği takdirde görülebilecek hastalıklardan biri olmaktadır. Ona her daim çok iyi bakarsanız herhangi bir sorunla da karşılaşmamış olursunuz. Harika değil mi?

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpeklerin sosyal birtakım hareketleri vardır. Çocuklarla iyi anlaşabilen bir köpek cinsi olmasıyla bilinir. Onlara bayılır ve onlarla oyun oynamaktan büyük keyif alır. Bunun yanı sıra yabancılara da iyi davranan nadir köpeklerden biri olmaktadır. Fakat köpeklere karşı biraz soğuk bir köpektir.

Sıkça Sorulan Sorular

English Springer Spaniel köpek ırkı ile ilgili sorulan tüm soruların yanıtlarını sizler için bir araya getirdik. İşte detaylar…

Bu Köpeklerin Yaşam Alanı Nasıl Olmalıdır?

Yeteri kadar egzersiz olanağı tanırsanız bu köpeğe apartmanda da bakabilirsiniz. Orta büyüklükte çevresi çitlerle sarılmış bir bahçe de bu köpekler için ideal olabilir. Tabii ki bahçeniz yoksa bu köpeği sahiplenemeyeceksiniz diye bir kural yok. Her yere uyum sağlayabilen bir köpek türü olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Golden Özellikleri Hakkında 8 Bilgi

Bu Köpek Irkının Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

English Springer Spaniel köpek ırkının egzersiz yapması şarttır. Ona bunun için sürekli olarak imkan tanımanız gerekir. Onunla ne kadar ilgilenirseniz o kadar egzersizini de yaptırmış olursunuz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.