Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Newfoundland Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Abone Ol 
Newfoundland Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Newfoundland köpek ırkını daha yakından tanıyabileceğiniz yazımıza hoş geldiniz! Bu harika köpeklerin marifetlerini bir duysanız inanamazsınız, işte detaylar…

Karakter Özellikleri

Güçlü beden yapısına karşın sahip olduğu bu gücün fazla ayırımında olmayan ve insan canlısı hareketleri ile bilinmekte olan Newfoundland köpekleri her daim oyunbaz ve eğlencelidir. Bu köpekler için uysal diyemeyiz. Bu sebeple köpeklerin eğitim alması şarttır.

Bahsi geçen eğitimin köpeğin kişiliğiyle olan kontaktı, köpeğin sürekli olan hareket hali ve oyuncu olan yapısının harmanlanması durumuna dayanmaktadır. Karakteri gereği bu köpek ırkı, biraz fazla yardımsever olur. Yardımsever ve sadık olan karakterine ilave edilen zekasıyla bebek ve yaşlılara bakabilen bir ırk olur.

Yardıma muhtaç bireylere bakması için uzmanlar tarafından eğitilebilen bir köpek ırkı olmasıyla her daim dikkat çeker. Genel manada girişken, oyun sever ve eğlenceli olabilen bir köpektir. Mesele korumacı olmaya geldiği zaman iri bedenlerinin bütün olumlu yönlerini kullanabilirler.

Bu köpek, kendisini sahiplenmiş olan aileye karşı çok sadıktır ve bağlılık göstermekten bir adım geri durmaz. Herhangi bir tehdit anında da gayet cesur ve agresif davranır. Bu halinin altında ise masum bir hal yatar: Aileyi koruma içgüdüsü! Bu durumları dizginlemek ise ancak eğitim vererek olur diyebiliriz.

Bazı zamanlarda ise anlaşılabilir bir biçimde rekabet görülebilir. Genel manada bakıldığı zaman bu köpek ırkı karakteri, aklı ve sevecen tavırlarıyla çok sevilir. Savunmacı bir köpek olduğunu söylersek pek de yanılmış olmayız. Kusursuz derecede güzel köpeklerdir.

Tarihçesi

Newfoundland köpek ırkıyla alakalı türlü hikayeler duymak kesinlikle mümkündür. Bu köpekler göçebe Kızılderili olan köpeklerin veyahut Viking ayı köpeklerinin torunu olabilirler. Bazı kişiler de bu köpeklerin Labrador köpeklerinin yakın bir akrabası olduğunu düşünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Boston Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Bahsi geçen teoriler; iki ırkın da ortak paydasında yer alan durumları içeriyor. Kusursuz bir yüzücü haline gelen Labrador köpeklerinin Belle Isle adlı boğazı bile yüzebiliyor olması veyahut sular donunca karşı tarafa geçebilmesi mümkün hale geliyor diyebiliriz.

Birçok birey de bu köpeklerin orijinal halini 1700’lü yılların ilk zamanlarında Avrupalı ve İngiliz balıkçı göçmenler sayesinde Kanada dolaylarına getirilmiş olan Tibet Mastiflerinin yöre köpekleriyle beraber olmasına bağlıyor. Bu devasa köpek; ağları çekiyor, tekne iplerini kıyı yönüne taşıyor, suya düşmüş olan bir eşyayı tekneye çıkarıyor ve boğulan kişileri kurtarıyor. Harika bir köpek oluyor!

Bu köpek ırkı ek olarak çöplerin atılması, posta kutusu içerisinden postaların getirilmesi, sırt çantasında taşınacak olan yükleri çantayla beraber taşıması, cam şişelerin bırakılması gibi durumlarda da görevlendirilmiş olan bir köpek ırkı olmasıyla ilgi görmeye devam etmektedir. Halen aktif bir biçimde su kurtarma köpeği olarak görevlendirilmektedir.

1919 senesinde 20 kazazedeyle dolu halde olan bir cankurtaran sandalını kara kısmına değin yüzerek çeken bu köpekler, altın madalya kazanmaktan bir adım geri durmamıştır. Bu köpeklere denizlerin en önemli St. Bernard’ı da deniyor. İkinci Dünya Savaşı esnasında bu köpekler Alaska dolaylarında dondurucu olan soğuklarda silahlı kuvvetlere yardım etmek amacıyla yaşamsal ürünleri taşıdı.

Bugün baktığımız zaman bu harika köpek kusursuz bir aile köpeği olma halini de ivedilikle sürdürmektedir. Ağırlık çekebilme, araba çekme, su oyunları, çanta taşıma ve kurtarma köpeği olarak görevlendirilen köpekler arasında ilk sırada yer alamsıyla dikkat çeken bir ırktır. Aile köpeğinizi Newfoundland olarak seçerseniz asla ama asla pişman olmazsınız.

Fiziksel Özellikleri

 Newfoundland

Yatan Bir Newfoundland Köpeği

Newfoundland köpek ırkı, harika özellikleriyle ilgi odağı olmayı her zaman başarır. Bu köpeklerin eğitimi; ırkın fiziksel özellikleri ile bağlantılı özel bir rutine dayanmaktadır. Bu eğitim içerisinde fizyolojik ve anatomik birtakım özellikler de devreye girmektedir.

Bu köpekler soğuk havalara karşı uzun ve kabarık olan tüy yapısıyla son derece sempatik tavırlar sergiler. Fakat bu harika sevimli görünümlerinin ardında güçlü bir kaplan yatıyor dersek pek de yanılmış olmayız diye düşünüyoruz. Ense kısmı yüzücü bireylerde olduğu gibi geniş olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  10 Maddede En İyi Köpek Maması Markaları

Bu aslında onu sert dalgalara ve çetin soğuklara karşı dayanıklı bir hale getirmektedir. Bunun yanı sıra kas ve kemiklere geniş bir alan vererek fiziksel durumunu da desteklemiş olur. Fakat tüm bu özellikleri bu köpekleri hantal hale getirmemektedir.

Bu sebeple, eğitim içerisinde bu köpek ırkının hacimsel iriliği ve aktiflik seviyesinin değerlendirilmesi lazımdır. Miktarına oranla hava geçiren ve hafif olan tüyleri, yüzme ve hareket anında son derece kullanışlı bir hal almaya başlar. Geniş ve büyük burun derinliklerine sahip olmasıyla bilinen siyah bir burnu var.

Tüyleri genelde koyu renk olur. Bahsi geçen bu tüyler, gözleri üzerinde artmasına karşın görüş alanını da daraltmaz. Ayaklarının etrafı da tüylerle kaplıdır. Genişçe bir ayak stili vardır. Ayakları palet görevi görür. Bu köpekler uzun ve kürk gibi olan tüyleriyle çok sevilirler.

Bakımı

Newfoundland köpek ırkı yüksek zeka seviyesiyle kolay eğitilebilir halde olsa bile bakımı çok zor olan bir köpek türü olmasıyla bilinir. En çok da sıcak olan iklimlere alışık olmayan yapısıyla bu köpek türü, yüksek bir biçimde tüy döker. Buna alışmanız gerekir. Bu köpeklere vitamin takviyesi yapmak gerekebilir.

Fazla sık banyo ettirmemeniz gerekiyor. Onun için kullanacağınız köpek şampuanı ağırlaştırıcı olmayan bir yapıda olmalıdır. Zaten bir uzmana danıştığınız zaman size en doğru şampuanı tavsiye edecektir. Kötü bir şampuan bu köpeklerin tüy yapısına zarar verebilir.

Eğitimi

Newfoundland köpek ırkı son derece çevik ve zeki bir ırktır. Çok becerikli bir köpektir. Yardımsever ve dost canlısı hareketleriyle tanınmakta olan bu güzel köpekler, aynı esnada başarılı birer yüzücüdür. Bu kabiliyetleri her daim geliştirilebilir. Cankurtaran olarak görev yapabilen bir ırktır.

Mesele alandaki eğitimleri süresince yalnızca hızlı yüzmeyi değil buna ilave olarak, doğru amaç ve hedeflere ulaşmayı öğrenmeleridir. Atası olan köpeklerin yüzyıllar evvel Avrupa dolaylarının soğuk deniz kısımlarında sergilemekte oldukları yüksek kabiliyet seviyesini her bir genlerinde taşırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dogo Arjantin Özellikleri Hakkında Önemli Bilgiler

Bunun yanında beslenme, davranışsal kontrol ve tuvalet gibi konularda da eğitim almaktadırlar. Günlük yaşamda yer alan hareketlerin ek olarak hızlı bir biçimde öğrenme kabiliyetleriyle de kısa süre içerisinde büyük işlerin üstesinden gelerek eğitim mevzusunda kendini öne çıkarır.

Bu köpeklerin eğitimi ise birden fazla incelik gerektiriyor. Bu ayrıntıların ayırımına varmak için ilk olarak Newfoundland köpeklerinin anatomik kökenli olan yapıları ve fiziksel manadaki görünümleri incelenmek zorundadır. Daha sonra bakımlarıyla alakalı olan incelikleri de belirlenirse iyi olur.

Beslenme

Öteki köpeklerdeki gibi bu köpeklerin beslenmesine de dikkat etmek önemlidir. Yemek artıklarıyla beslenmesinin yanlış olduğunu bilmelisiniz. Ona kaliteli köpek mamaları vermeniz gerekmektedir.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu köpeklerin hayvanlarla ve çocuklarla arası iyidir. Ama ufak ve önemli bir detay verelim: Sosyalleştirilmezlerse agresif ve hırçın hareket ederler. Bu da hayvanlarla ve çocuklarla iyi geçinememesine neden olur. Her daim dikkatli olmakta fayda var.

Sağlık

Genel manada herhangi bir sağlık sorunu olmasa bile buna rağmen sahiplerinin bu köpekleri düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmesi lazımdır. Bu köpekler on ila on iki sene arasında bir ömür sürerler. Önemli olan ise bu süreç boyunca ona ne kadar iyi baktığınızla yakından alakalı olmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Newfoundland köpekleri ile alakalı sorulan soruların her birini sizler için derledik.

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Enerjik bir köpek olduğu için egzersize ihtiyaç duyar. Günde yarım saat koşsun, yürüsün. Bu onun için oldukça önemli bir durumdur.

Apartman Ortamında Yaşayabilir mi?

İri bir köpektir. Bu nedenle bahçe ortamında yaşam sürmesi çok daha mantıklı olacaktır. Aksi halde sorunlar yaşanmaya başlar ve siz zorlanırsınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.