Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Dogo Arjantin (Dogo Argentino) Irkı, Karakter Yapısı ve Tüm Özellikleri

Abone Ol 
Dogo Arjantin (Dogo Argentino) Irkı, Karakter Yapısı ve Tüm Özellikleri

Dogo Arjantin, herkesin evinde besleyebileceği bir köpek ırkı değildir. Hatta bir ev köpeği olduğunu ifade etmek de çok güçtür. Son derece atletik bir vücudu olan bu köpek ırkının genel fiziksel yapısı kaslıdır. Boyları da ne uzun ne kısadır, tamamen ortalama bir boya sahip olurlar.

Alınları dışa doğru çıkıktır ve burun uçlarına doğru yumuşak bir geçiş kıvrımı ile son bulur. Uzun ve güçlü çeneleri, kuvvetli dişleriyle tamamlanır. Kafaları fazla büyük bir boyuttadır fakat normal görünür. Vücut bütünlükleri sağlamdır. Dogo Arjantin cinsi köpeklerin dişleri bir makas gibidir. Kulakları uzun ve kıvrık olsa da çoğu zaman dik durur.

Akıllı, dikkatli ve her an tetikte olan Dogo Arjantin cinsi köpekler, koyu kahverengi gözlere sahip olurlar. Nadiren ela gözlü olanları da görülmüştür. Burun uçları ise simsiyah bir renktedir. Göğüs kafesleri son derece geniş, biraz da derindir. Güçlü bir duruşları vardır. Bunu sağlayan ise kare vücut hatları olmaktadır.

Dogo Arjantin köpekler, kusursuz bir bekçi köpeğidir. En çok da bu amaçla görevlendirilirler. Ailelerine tamamen bağlıdırlar. Oyun oynamaya bayılırlar. Çocuklarla çoğu zaman dost olurlar. Birçok köpek cinsinin aksine Dogo Arjantin her zaman sarılmanızı ve öpmenizi ister. Buna bayılırlar.

Dogo Arjantin (Dogo Argentino) Irkı, Köken

Dogo Arjantin

Dogo Arjantin ve Yavrusu

Bu köpek ırkı, 1920 senesinde Arjantin dolaylarında Dr. Antonio Nores Martinez’in başarılı bir av ve bekçi köpeği şeklinde yetiştirilmesi ile gelişim göstermiştir. Güney Amerika kökenli olan ilk av köpeği unvanına sahip olan Dogo Arjantin ırkı köpekler, günümüzde bekçi, asker, polis, arama ve kurtarma ve iş köpeği amaçları ile görevlendirilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Sahibini Neden Isırır? Köpeklerin Sahibini Isırma Nedenleri

Dr. Antonio Nores Martinez, bu ırkın yetiştirilip geliştirilmesine Mastiff türe ait olan Cordoba köpeği ismini vererek başladı. Ardından ırkın geliştirilmesi konusunda Great Dane, Spanish Mastiff, Bull Terrier, Pointer gibi birçok ırk kullanılarak geliştirilmeye başlandı. Irkın asıl kökeninin, şu anda soyu tükenen bir ırk olarak bilinen Alano adlı köpeğe dayandığı söyleniyor.

 

Dogo Arjantin (Dogo Argentino) Irkı, Bakımı

Dogo Arjantin ırkı köpekler, yaşına uygun beslenmelidir. Tüm besleyici ürünleri içeren mamalar, en sevdikleridir. Yemek artıkları maalesef sindirim sistemlerine zarar verebiliyor. Bu nedenle vermek istiyorsanız bile az vermeye özen gösterin. En çok da pişmiş olan kemiklerden ve yağı yüksek boyutta olan gıdalardan kaçınmanız gerekir.

Dogo Arjantin tüy dökme konusunda son derece konforlu bir köpektir. Çok az tüy döker. Zaten tüyleri kısa yapıdadır. Haftalık olarak düzenli tararsanız hiçbir zahmet yaşamamış olursunuz. İhtiyaç duyarsanız banyo ettirebilirsiniz. Düzenli olarak yıkanmaya ihtiyaçları yoktur. Enfeksiyon ile neticelenebileceği için kulaklarını kulak kirlerine karşı her zaman kontrol edin. Dişlerini düzenli biçimde fırçalamalısınız. Egzersizlerini de aksatmamaya çalışın, yürüyüş yaptırın.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.