Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Australian Kelpie Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Abone Ol 
Australian Kelpie Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık Tüyoları

Australian Kelpie köpek ırkı, dik kulakları ile ilgi görüyor. Asil bir görünüm sunan bu canlılar hakkında daha önce duymadığınız her bir detay bu yazıda!

https://www.youtube.com/watch?v=JIDIcXdnMic

Karakter Özellikleri

Australian Kelpie

Koşan Bir Australian Kelpie Köpek Irkı

Bu köpekler, bağımsız biçimde karar alma özelliği ile hayvanların sürülmesi işinde son derece başarılı olmaktadır. Ev ortamında Australian Kelpie köpeklerinden beslemek isterseniz, bu köpeği asla evde yalnız başına bırakmamalısınız. Aksi halde sıkılıp negatif davranışlar gösterebilen bir cinstir.

Duygusal bir köpek ırkı olduğunu söyleyebiliriz kesinlikle. Ona sert davranmayın ve ceza da vermeyin, bunlara yanıt vermez. İçine kapanabilir, unutmayın. Kusursuz bir eğitmen ve bu konuda tecrübe sahibi olan bir aile bu köpeği pozitif bir şekilde eğitirse komutları rahatça öğrenecek ve eğitime yanıt verecektir.

Bu köpek ırkı yabancı kişilere çok güvenemiyor. Evini koruma eğilimini ise her daim belli eden bir köpek oluyor. Bu durum, onu tehlike esnasında havlayarak kusursuz bir bekçi köpeği formuna sokuyor. Yine de hangi durumun yanlış hangisinin doğru olduğunu anlaması için ufak yaşlardan itibaren sosyalleşmelidir.

Bu köpek ırkı ilk defa köpek sahiplenecek bir birey ya da aile için çok da önerilmez. Her köpekteki gibi bu köpeklerde de mizaç; kalıtım, sosyalleşme ve eğitim gibi birçok etkene bağlı gelişir. İyi huylu olan köpek yavruları genel olarak eğlenceli, heyecanlı, meraklı ve bireylere yaklaşmaya karşı istekli olmaktadır.

Yavru tercihi yaparken kardeşleri üzerinde baskı oluşturan ya da tam aksine köşede tek başına duran bir yavru seçmeyin deriz. En güzel seçim bu iki huyun da tam ortası olacaktır. Her daim ebeveynlerinden en az bir tanesi ile tanışmaya çalışın. Muhtemelen tanışacağınız ebeveyn anne köpek olacaktır!

Kendinizi tamamen rahat hissedebileceğiniz ve huy bakımından size en çok benzeyenini seçip sahiplenin. Eğer köpeğinizin ebeveynleri ile tanışırsanız, büyüdüğü zaman nasıl bir mizaca sahip olacağını da az çok anlayabilirsiniz diye düşünüyoruz, öyle değil mi?

Her köpek ırkındaki gibi bu köpeklerin de ufak yaşlar itibarı ile sosyal hale getirilmeye gereksinimi olmaktadır. Birçok farklı bireyi, sesi ve görüntüyü deneyimlemesi lazım gelmektedir. Sosyalleşme hali, yavru köpeğinizin kusursuz bir köpek olarak yetişkinlik sürecine girmesini destekleyen bir durumdur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeğin Ağız Kokusu Nasıl Giderilir? Köpeklerde Ağız Kokusunun Nedenleri ve Tedavisi

Öteki köpeklerle tanıştırmanız ve birbirleri ile sizin gözetiminiz altında etkileşim sağlamaları da faydalı bir durumdur diyebiliriz. Sosyal kabiliyetlerinin tamamen gelişebilmesi bakımından köpek parklarını düzenli olarak ziyaret edebilirsiniz. Köpeklerle oyun oynamasını destekleyerek yürüyüş de yaptırabilirsiniz.

Tarihçesi

Australian Kelpie köpek ırkının kökeni Avustralya dolaylarında başlamış olmaktadır. Rengi tamamen siyah olan Collie köpek ırkı, 1800’lü senelerde İngiltere dolaylarından ithal edilip, sürü hayvanlarını tamamen güdebilecek olan bir köpek ırkı oluşturma gayesiyle yabani Dingolar ve diğerleriyle melezlendi.

Meydana gelen ırk tamamen sağlam olmuştu. Kıtanın çetin iklimine dayanmıştır. Neredeyse durmaksızın çalışabilen bir köpekti. Çiftçi bireyler bu köpekleri kıvrak zekası ve özgürce çalışabilme kabiliyetleri nedeni ile çok ama çok takdir etmiş ve sevmiştir diyebiliriz.

Kelpie adı ilk kez 1872 senesinde İskoç bir kişi olan George Robertson’dan Jack Gleeson adlı kişinin satın alması ile Celtic adlı mitolojide biçim değiştirerek insan ya da at kılığına giren su ruhunun isminin verilmesi sonucunda meydana gelmiştir. Bu köpek ırkı, şu andaki görünüme gelmesi için birçok köpekle melezlenmiştir.

Bu köpek ırkı, takip eden yıllarda dünyanın her bir yanına ihraç edilmiştir. Günümüzde bu köpek cinsi birçok misyonunu yerine getirebiliyor. Fakat çoğu zaman hayvanları sürmesi ve gütmesi için görevlendiriliyor. Evcil hayvan şeklinde bakmak isterseniz kesinlikle eğitimini vermeli, egzersizlerini de düzenli olarak yaptırmalısınız.

Fiziksel Özellikleri

Bu köpeklerin görünümü, öteki köpeklerden farklı olmaktadır. Tamamen dikkat çekicidir. İncecik ve uzun bir yapıda olan bedenleri, atletik olmalarına ön ayak olur. Kuyrukları genelde kıvrık olur ve tüylüdür. Sivri ve incecik kulakları vardır. Burun kısmı sivri olur. Harika şekilde koku alır ve tehlikeleri hemen sezinler.

Çevik bir bedeni vardır. Hatta bu sayede son derece hızlı koşan bir köpek olmaktadır diyebiliriz. Her zaman hareket halinde olmaktan hoşlanır. Tüyleri her daim kısa ve kalındır. Aslında bu durum, çok meşakkatli bir bakıma gereksinim duymadığının sinyallerini veriyor gibi görünür.

Bakımı

Bu köpeklerin kısa bir kürkü vardır. Tüyleri yumuşak ya da sert olabilir. Birkaç değişik renkte de olabilir. Kırmızı, siyah, kahverengi ve taba renginde olabilirler. Genel bakım gereksinimleri düşük olur. 2 haftada ya da haftada bir kez ölü tüylerinin toplanması bakımından onu bir güzel taramalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Staffordshire Özellikleri, Karakteri, Bakımı

Hava olanaklarına dayanıklı bir çift katman tüy yapısı vardır. Dış kısmı hava geçirmez. İlkbahar mevsiminde çok tüy döker, bu sebeple o zamanlarda günlük tarama yapmanızı tavsiye ediyoruz. Öteki bakım gereksinimlerinden birisi de ağız temizliğidir. Dişlerine her daim iyi bakmanız gerekiyor. Düzenli olarak fırçalayın.

Haftada en az 2-3 defa fırçalanması yerinde olacaktır diyebiliriz. Diş eti hastalıklarını ve kötü kokulu nefesi engellemek için günlük fırçalama yapmanız daha faydalı olacak demektir. Şayet bunu tam olarak nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bilen birinden size göstermesini rica edin.

Şayet köpeğinizin tırnakları yıpranmayan bir yapıdaysa, ayda 1-2 defa tırnaklarını kesmelisiniz. Yürüme esnasında tırnakların yerle olan temasından dolayı oluşan tıkırdama seslerini duymaya başladıysanız köpeğinizin tırnakları uzamış demektir. Düzgün kesilmiş ve kısa olan tırnaklar her zaman için daha sağlıklı olur.

Sürekli olarak köpeğinizin pati kısımlarını kontrol edin. Fakat köpeklerin patileri hususunda her zaman için hassas davrandıklarını da unutmamanız gerekiyor. Ona her daim nazik davranmalısınız. Köpeklerin ayak kısımlarında kan damarları olur. Aşırı kısa keserseniz kanama durumu oluşabilir. Buna dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu nedenle bu mevzuda herhangi bir şekilde tecrübeniz yoksa lütfen bir köpek kuaföründen ya da veteriner uzman hekimden yardım alın. Bu köpeklerin kulaklarının her hafta kontrol edilmesi gerekiyor. Bunun nedeni ise bu güzel arkadaşlarımızın kulaklarında kötü koku ve kızarıklık gibi durumların oluşması.

Bu tür semptomlar enfeksiyon başlangıcını gösteriyor olabilir. Köpeğinizin kulak bölgesini kontrol ettiğiniz esnada, enfeksiyonları engellemeye yardımcı olabilmek adına kulaklarını nazik bir biçimde temizlemelisiniz. Fakat kulağına lütfen herhangi bir şey sokmayın. Aksi halde türlü sorunlar oluşacak ve canı yanacak demektir.

Tarama esnasında kulağında, cildinde, ağzında, gözünde, burnun ya da ayaklarında iltihaplanma ve kızarıklık gibi semptomların olup olmadığına bir bakın. Köpeğinizin kulaklarından kötü bir koku gelmemelidir. Ayrıca gözleri kızarmamalı, burnunda da akıntı olmamalı. Dikkatli bir biçimde kontrol edin.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Australian Kelpie köpek ırkının doğal şekilde sürüyü gütme hissiyatı, bu köpekleri ufak çocuklar ve öteki hayvanlar ile beraber yaşama konusunda zorlamaktadır. Evcil hayvanlara karşı saldırgan olabilir, çeşitli yaralanmalar meydana gelebilir. Yabancı gördüğü kişilere asla güvenmez.

Bu nedenle de eve gelen misafirlere karşı zor zamanlar yaşatma ihtimali son derece yüksek olmaktadır diyebiliriz. Fakat bütün bu eğilimler kusursuz bir eğitimle beraber kontrol altına alınabilecek olan meselelerdir. En çok da ufak yaştan itibaren sosyal hale getirilirse eğitimlere olumlu dönüş yapar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpek Bağırsak Enfeksiyonu Nedir? Neden Olur?

Yapıcı olursanız köpeğinizi yönlendirmeniz de daha kolay hale gelir, harika değil mi? Şayet bu köpeği ailenize bir üye yapmak istiyorsanız ona eğitim vermelisiniz. Aksi halde zorlu günler geçirebilir, bu köpeği sahiplendiğiniz için kendinizi suçlayabilirsiniz. Bunlara hiçbir zaman mahal vermemeniz gerekiyor, lütfen.

Beslenme

Australin Kelpie köpek ırkının beslenmesi konusunda verebileceğimiz en önemli tavsiye; bu köpeklere kesinlikle her zaman için kaliteli köpek maması verin. Köpeğinizin tam olarak ne kadar yiyecek tükettiği genelde boyutuna, ırkına, yaşına, beden yapısına ve aktivite seviyesine, hatta metabolizmasına bağlı olur.

Köpekler aynen bizler gibi farklı birer bireydir aslında ve hepsinin aynı seviyede gıdaya gereksinimi olmaz. Aktif olan bir köpeğin her zaman uyuşuk duran bir köpeğin yediği yemekten daha fazlasına gereksinimi olur. Bunu az çok tahmin ediyorsunuzdur diye düşünüyoruz.

Almış olduğunuz köpek mamasının kalitesi de her zaman için kendini belli eder. Köpek maması ne denli kaliteli olursa güzel köpeğinizin iştahı da o kadar açık olacak demektir. Aksi haldeyse mama kasesi içerisinde kalanları görür ve onun dikkatini çekebilmek için mama kasesini sallamaya başlarsınız.

Köpeğinizi beslediğiniz esnada mamanın tamamını mama kabına bırakmayın. Ölçün ve bu mamayı iki öğün biçiminde verin. Çok kilolu olup olmadığı konusunda kararsızlık yaşıyorsanız, dokunma ve göz testi yapmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak bu şekilde köpeğinizin kilo sorunu olup olmadığını anlarsınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Australian Kelpie köpek ırkı ile ilgili yazımızı sıkça sorulan sorularla sonlandırıyoruz. İşte detaylarıyla bu özel köpeklerin iç dünyası…

Bu Köpeklerin Yaşam Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Bu köpekler apartman hayatı bakımından önerilmemektedir. Çalışkan bir köpektir ve açık havalarda çok koşar, çalışır. Ancak böyle iyi hisseder. Her hava haline uygun bir tüy yapısı vardır. Bu nedenle sıcak yerde de soğuk alanda da yaşam sürebilir. Yeterli imkanları verirseniz dışarıda da yaşayabilen bir köpek ırkıdır.

Egzersiz Gereksinimi Var mıdır?

Her köpektekinden biraz daha fazla egzersiz gereksinimi olan Australian Kelpie köpek ırkı, son derece enerjiktir. İş yapmayı seven bir yapısı olduğu için de sürekli olarak egzersiz yapmak ister. Onu mutlu etmenin temel yolu da zaten bu olmaktadır. Onunla düzenli yürüyüşler yapabilirsiniz. Harika olur!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.