Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Jack Russell Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Jack Russell Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Son derece oyuncu olan Jack Russell Terrier köpekleri hem zeki hem de aktif yapıları ile bilinirler. Bu köpekler ayrıca cesur karakterlerinin altında son derece uysal ve her alana uyumlu bir karakter barındırırlar. Özellikle de bahçeli evlerde ya da geniş alana sahip evlerde bakılması önerilen bu köpekler her ne kadar küçük ırklardan olsalar bile geniş alana ihtiyaç duyarlar çünkü çok aktiflerdir ve enerjilerini etrafta koşup oyun oynayarak harcamak isterler.

Jack Russell Terrier Köpek Karakter Özellikleri

Özellikle de çocuklarla ve yabancılarla çok iyi şekilde anlaşabilen Jack Russell Terrier köpekleri sosyal anlamda yetenekli köpeklerdir ve kendilerini hemen hemen herkese sevdirirler. Başka hayvanlarla ve diğer köpeklerle anlaşma konusunda çok iyi olmasalar bile erken dönemde köpeğinizi sosyalleştirmeye başlamanız onların sosyal yeteneklerinin de erken dönemde gelişmesine yardımcı olacaktır.

Bu köpekler oldukça zeki bir ırktır ve bu nedenle de kolay şekilde eğitilebilecekleri söylenebilir. Elbette yalnızca köpeğinizin zeki olması, eğitimlerin iyi şekilde tamamlanması için yeterli değildir. Köpeğinizin iyi şekilde kısa sürede eğitim almasını istiyorsanız bu noktada onunla ilgilenmeniz ve eğitimler için gönüllü olmasını da sağlamanız gerekir.

İtaat seviyesi yüksek olan Jack Russell Terrier köpekleri söz dinleyen ve sahiplerinin dediklerini uygulama konusunda çekinmeyen köpeklerdendir. Uysal yapıda olmalarına ek olarak bu köpekler oldukça anlayışlı olmaları sayesinde de söylenenleri uygulama konusunda isteklidirler.

Koruma güdüsü pek yüksek olmayan bu köpekler eğitilerek koruma konusunda da bilgi ve yetenek sahibi olabilir. Zeki bir ırk oldukları için farklı alanlarda yetenek sahibi olabilmeleri mümkündür. Özellikle de bekçilik, avcılık ve iz sürücülük alanlarında son derece başarılı olduklarından dolayı bu köpekler farklı pek çok konuda kısa sürede eğitim almaya yatkındırlar.

Oldukça oyuncu olan Jack Russell Terrier köpekleri her türlü durumu bir oyuna çevirebilirler. Çeşitli oyuncaklarla oynamaktan keyif alan köpeğiniz için daima farklı oyun seçenekleri düşünmeniz gerekebilir. Örneğin bahçeli bir evde yaşıyorsanız köpeğinizin iyi şekilde egzersiz yapıp oyun oynayabileceği bir parkur hazırlamanız mümkündür. Bu tip farklı eğitim ve oyun teknikleri ile köpeğinizle aranızda oluşan bağı da kuvvetlendirmeniz mümkün olabilecektir. Eğlenceli köpek oyuncakları için TIKLAYINIZ!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  7 Maddede Yürüyüş Yapmayı Seven Köpek Irkları

Kimi zaman inatçı olabilen Jack Russell Terrier köpekleri sahiplerinin sözünü dinleme konusunda her ne kadar inatçı olabilseler bile inatlarından vazgeçmeleri için iyi bir eğitim şarttır. Her zaman inatçı olmasalar bile kimi zaman istemedikleri bir şeyi onlara yaptırmak imkansız gibi görülebilir. Eğitimler sırasında baskın olan tarafından siz olduğunu görmesi önemlidir.

Jack Russell Terrier Köpek Tarihçesi

19’uncu yüzyılda Jack Russell isimli bir rahip tarafından üretilmiş olan Jack Russell Terrier köpekleri İngiltere kökenli bir küçük terrier ırkıdır. Bu köpekler ayrıca Russell Terrier ve Parson Jack Russell Terrier olarak da anılmaktadırlar. Onları üreten rahibin adını alan bu köpekler zamanında tilki avlamak için özel olarak kullanılmıştır.

Jack Russell Terrier Köpek Fiziksel Özellikleri

Küçük ırk köpeklere dahil olan Jack Russell Terrier köpeklerinin erkekleri dişilerde daha iri görünüme sahip olabilir. Erkek Jack Russell Terrier köpekleri ortalama 25 – 38 cm yüksekliğe sahip olabilir. Dişiler ise ortalama olarak 23 – 36 cm yüksekliğe ulaşabilmektedir. Erkek Jack Russell Terrier köpekleri ortalama 7 – 8 kilogram kadar olabilirken dişi Jack Russell Terrier köpekleri de 6 – 8 kilogram kadar ağırlığa sahip olabilir.

Kısa tüylü ırklardan biri olan bu köpekler tek katmanlı, yumuşak ve düz kürke sahiptir. Kürk rengi farklılık gösterebilir çünkü farklı ırkların çaprazlaması ile bu köpekler meydana gelmiştir. Bu sebeple de farklı kürk rengi genlerini kendilerinde taşırlar. Beyaz renkte olabilecekleri gibi baş ve kuyruk farklı renklerde lekeli olabilir. Bu lekeler kızılımsı siyah, ten rengi ya da kahverengi de olabilmektedir. Lekesiz olan kırık beyaz renkteki Jack Russell Terrier de oldukça popülerdir. Lekeli olanların ise yüzlerinde simetrik bir görünüme sahip olan lekeleri kuyruk bölgesinde de kalçadan itibaren kendini gösterebilir.

Kulaklar birbirinden ayrıktır ve kulakların arasında kalan baş kısmı yüksek, geniş bir alandır. Kafatasları buruna doğru sivrilerek gelmektedir. Alınlarının çıkıntısı belirgin olmakla birlikte sivri ve ön plana çıkan bir belirginliğe de sahip değildir. Gözler badem şeklinde ve koyu renktedir, burun ise siyahtır. Kulakları V şeklindedir ve öne doğru kıvrık olacak şekildedir. Oldukça esnek ve atletik bir yapıya sahip olan bu köpeklerin dar bir göğsü ve çevik bacakları vardır.

Jack Russell Terrier Köpek Bakımı

Tıraş ihtiyacı pek olmayan Jack Russell Terrier köpeklerinin ihtiyaç duyuldukça tıraş olması gerekebilir. Birkaç senede bir bile köpeğinizi tıraşlasanız çok fark etmeyecektir. Bu yüzden de köpeğinizin tıraşlanmasını düzenli olarak sağlamanız gerekmez. Gerektiğinde köpeğinizi yıkamanız önerilir. Sıvı şampuan ve su ile köpeğinizi gerektikçe yıkamanız onun temiz ve sağlıklı kalmasını sağlayabilecektir. Banyo sırasında köpek şampuanı kullandığınızdan emin olmanız önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Saluki Köpek Irkı (Gazal Tazısı) Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Sürekli olarak köpeğinizi yıkamaya vakit ayıramıyorsanız bu durumda kuru şampuanları tercih edebilirsiniz. Kuru şampuanlar köpeğinizi temizlemek için iyi bir alternatif olduğundan onu sık sık yıkamak istemezseniz bu seçeceği değerlendirebilirsiniz. Ayrıca yıkama sırasında köpeğinizin kulaklarının içine ve yüzüne su gelmemesine dikkat etmeniz gerekir. Kulakların alt kısmı ve içini gerekli temizlik ürünleri ile temizlemeniz gerekir.

Kulakların içini gerekirse kulak temizleme solüsyonları ile temizleyebilirsiniz. Ayrıca kulakların dışını ve altını da nemli, temiz bir bez ile silebilirsiniz. Nemli ve temiz bir bez ile kulağın dış kısmını ve etrafını temizlemeniz köpeğinizin kulaklarının kirlerden iyi şekilde arınmasına yardımcı olabilir. Yine de kulakların içini temizleyeceğiniz zaman kulak temizleme solüsyonu kullanmanız önerilmektedir. Sevimli dostunuzun kulak bakımı için köpek kulak temizleme ürünleri edinebilirsiniz. Böylece güvenli ve sağlıklı bir şekilde kulak bakımını sürdürebilirsiniz.

Köpeklerin tırnaklarının iyi şekilde kesilmesi onların hem tehlikelerden uzak kalmasını sağlar hem de etraflarına ve kendilerine zarar vermelerini önler. Köpeğinizin tırnaklarını düzenli şekilde kesmeniz önerilmektedir. Bunun için köpek tırnak makası edinmenizde yarar vardır. Uzayan tırnaklar etraftaki nesnelere takılarak kırılabilir, kopabilir ya da nesnelere zarar verebilir. Ayrıca köpeğinizin kendine ve etrafındaki diğer canlılara da istemsiz şekilde olsa bile zarar vermesine neden olabilir. Bu sebeple de köpeğinizin tırnaklarını uzadıkça kesmeniz tavsiye edilmektedir.

Dişlerin düzenli şekilde fırçalanması son derece önemlidir. Özellikle de sık sık yaş mama tüketimi köpeklerde plak ve tartar oluşumuna sebebiyet verir. Bunu önlemek içinse köpeğinizin dişlerini düzenli şekilde fırçalamanız gerekmektedir. Ayrıca çürük oluşumu da dişleri düzenli fırçalamanız ile önlenebilir. Buna ek olarak köpeklerde ağız kokusuna neden olan pek çok faktör vardır. Örneğin tüketilen mamalar, dişlerdeki problemler, ağız içi yaralar gibi onlarca kaynak köpeklerde ağız kokusu yaratır. Bunu önlemek ise ancak köpeğinizin dişlerini fırçalamanız ile mümkün olabilir. Ağız içi yaraların da mikrop kapmaması için köpek diş macunları etkili olabilir.

Jack Russell Terrier Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çocuklarla ve yabancılarla anlaşma konusunda üstün yeteneklere sahip olan Jack Russell Terrier köpekleri çocuklarla uzun süre oyun oynayabilir ve hiç sıkılmadan bir çocuk ile eğlenebilir. Bu köpekler sosyal anlamda başarılı köpekler olmalarına rağmen diğer köpeklerle ve diğer evcil hayvanlarla anlaşma konusunda biraz problem yaşayabilirler. Bu nedenle de köpeğinizin diğer köpeklerle ve diğer evcil hayvanlarla iyi şekilde anlaşmasını istiyorsanız erken dönemde sosyalleşmesini sağlamanız gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Popüler Mini Köpek Irkları

Köpeğinizin yavruluktan itibaren diğer köpeklerle ve farklı evcil hayvanlarla yan yana getirirseniz köpeğiniz sosyalleşmenin bir yolunu bulacaktır ve oyuncu karakteri sayesinde diğer hayvanlar ile de kolay şekilde iletişim sağlayabilecektir.

Yabancılara karşı son derece dost canlısı bir yaklaşıma sahip olan Jack Russell Terrier köpekleri yalnızca yabancılarla değil çocuklarla da çok iyi iletişim kurabildiğinden hiç sıkılmadan saatlerce oyun oynayabileceği birini bulmaktan çekinmez. Onun herhangi bir ortama uyum sağlamaması aslında oldukça zordur.

Jack Russell Terrier Köpeklerde Beslenme

Bu köpeklerin göz problemlerine olan yatkınlıklarından dolayı göz sağlığını destekleyecek olan farklı vitaminler bakımından zengin mamalar ile beslenmeleri önerilir. Özellikle de vitamin içeriği bakımından zengin olan mamalar köpeklerin genel sağlığını desteklediği gibi göz problemlerinin de önlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Eklem, iskelet ve kas problemlerinin önlenmesi için köpeklerin glukozamin ve kondrotin içerikleri bakımından zengin mamalar ile beslenmesi de tavsiye edilmektedir. Köpeklerde meydana gelebilecek olası eklem, kas ve iskelet problemlerini önlemek bu içerikler ile mümkün olabilir.

Genel anlamda aktif olan Jack Russell Terrier köpeklerinin gün içerisinde yeteri kadar enerji içeriğine sahip mama ile beslenmesi gerekir. Genel anlamda kilo almaya yatkın değillerdir çünkü bu köpekler gün içinde her durumu bir oyuna çevirip kendi aktifliklerini koruyabilirler. Bu sebeple de yüksek enerji içeriğine sahip olan farklı mamalar ile köpeğinizi besleyebilirsiniz.

Köpeklerin kendine has bir beslenme programı olması şarttır. Köpeğinizin beslenme düzenini ayarlayacağınız zaman bir veteriner yardımı ile onun kilosuna, yaşına, ırkına, genel özelliklerine, yatkınlıklarına ve sahip olduğu rahatsızlıklara ya da alerjilere göre farklı beslenme programlarını gözden geçirmeniz mümkündür. Kaliteli köpek maması çeşitleri için online pet shop sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Jack Russell Terrier Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Oyuncu karaktere sahip olan zeki Jack Russell Terrier ırkı hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Jack Russell Terrier Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Sağırlık, göz problemleri, diz kapağı çıkığı gibi farklı pek çok rahatsızlığa yatkınlığı olan bu köpeklerin doktor kontrollerinin düzenli olması şarttır. Ayrıca beslenmeleri kontrol edilirse bu köpeklerde yatkınlık olan rahatsızlıkların da görülme olasılığı düşecektir.

Jack Russell Terrier Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

15 yıldan daha uzun süre yaşayabilen Jack Russell Terrier köpeklerinin uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması, onların bakımlarının ve diğer tüm koşulların en iyi şekilde sağlanması ile mümkün olabilir. Kontrolleri düzenli tutulmalı, bakım ve egzersizleri aksatılmamalı ve beslenmesi de düzenli olmalıdır. Bu sayede köpeğinizin 15 yıldan uzun süre sağlıklı ve mutlu şekilde yaşaması mümkün olabilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.