Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Irish Terrier (İrlanda Teriyeri) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Eğitimi

Abone Ol 
Irish Terrier (İrlanda Teriyeri) Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Eğitimi

Irish Terrier İrlanda’ya özgü orta boy bir safkandır ve başlangıçta su fareleri ve su samurları gibi hayvanları avlamak için yetiştirilmiştir. Tüyleri ile ön plana çıkan bir türdür. Çok sevecen, enerjik ve sevgi dolu bir tür olduğu için çocuklarla arası da çok iyidir. Sevdiğini karşısındakine anında hissettirebiliyor. Soğuk veya sıcak havalar fark etmeden ısıya hemen alışan bir cinstir.

Irish Terrier Köpek Karakter Özellikleri

Dikkatlidir ve bir davetsiz misafirin içeri girmeye çalıştığını size bildirmek için havlar. Ayrıca korkusuz ve cesurdur, koruyucu içgüdüleri vardır. Bu nedenle sizi ve evini savunmak için harekete geçer. Bu, yeni sahipler için en iyi tür değildir, çünkü deneyim gerçekten iyi bir şekilde ele alınmasına yardımcı olur. Cesur, zeki ve enerjik, sadık ve vahşi bir köpektir. Kendini ailesine adamış ve çalışan bir rolde tutuluyorsa işinde başarılıdır. Onu daha inatçı ve istekli hale getirebilecek bağımsız bir yanı var. Ailesi ile birlikte zaman geçirdiğinde mutlu olur. Hayattan zevk alır ve insanları sever, aynı zamanda iyi huylu, meraklı ve uyumludur.

Bu, var olan en cesur teriyerlerden biridir, ancak yabancılarla, onlardan emin olana kadar uzak ve uyanıktır. Kontrollü kalmasını sağlamak için erken sosyalleşmeye sahip olmalıdır. Kendine güvenen bir ırktır. Kısa dönemleri tek başına idare edebilir ama uzun süre yalnız kalmaktan mutlu olmaz. Aile etkinliklerinin bir parçası olmalıdır. Bu canlı ve aktif bir cins olmasına rağmen, hiperaktif değildir, eğer bu şekilde davranıyorsa, bakım ya da ilgiden yoksun olabilir. Böyle durumlarda, köpek oyuncakları ile onunla oynayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Staffordshire Özellikleri, Karakteri, Bakımı

Bu türü hava sıcaklığı pek fazla etkilemiyor. Oldukça dayanıklı bir derisi, tüyleri olduğu için soğuk veya sıcak havalarda bir farklılık olmuyor. Zamanında avcı köpeği olarak yetiştirilmiş olsa da ev içinde yaşamak bu tür için en uygun ortamdır. Sahibine çok fazla bağlanır. Korumacı bir güdüsü de olduğu için yabancılarla bazen arası iyi olmayabiliyor. Ancak kötü bir eğitim verilmediği takdirde hiçbir şekilde saldırganlık göstermez.

Sevgi dolu bir türdür. Yabancılara karşı korumacı bir davranış gösterse de yabancılarla arası da oldukça iyidir. Ancak bu türün bazı olumsuz özellikleri de vardır. Bakımlarına mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Düzenli bakım bu tür için çok önemlidir. Eğitimi biraz zor alabilir. Özgürlüklerine düşkün oldukları için başkalarının komutlarını dinlemek onlar için zor bir aşamadır. Özgürlük bu tür için önemlidir. Hareket etmeyi çok sever. Fazla bir enerjileri olduğu için hareket alanlarını kısıtlamak onları asabileştirir.

Irish Terrier Köpek Tarihçesi

İrlanda’ya ait bir türdür. 18. yüzyıl ortalarında ortaya çıkmıştır. Özellikle 18. yüzyılda birçok farklı köpek türleri bir araya getirilerek çiftleştirildiler. Ve ortaya farklı türler çıkartıldı. Bu türlerden biri de Irish Terrier oldu. Günümüzde Amerika’da oldukça popüler bir türdür. Birçok tür gibi bu tür de başta avcı köpeği olarak eğitildi. Davranışları, özellikleri ve en çok inanılmaz koku yetenekleri sayesinde birçok avcının beslediği ve eğittiği bir türdür. Vurulan kuşları bulmak için, balık gibi hayvanları yakalamak için kullanıldı. Günümüz de ise fiziksel görüntüsü ve özellikleri ile birçok köpek sahibinin favorisidir.

Irish Terrier Köpek Fiziksel Özellikleri

Bu köpeğin kafası uzun ve kulaklarının arası düzdür. Bu kulaklar V şeklindedir ve göz kenarlarına katlanır. Kuyruğu oldukça yüksektir ancak vücudunun arkasına veya yanlarına kıvrılmamalıdır. Tüy paltosu yoğun, sırım gibi, sert ve pürüzlüdür. Diğer birçok köpek ırkına göre daha fazla tüye sahiptir. Düzenli olarak köpek tüy fırçası ile temizlenmeleri gerekir. Genelde sırf kızıl bir renkte olsalar da bazen patilerinde beyaz benekler olabiliyor. Tüyleri aşağıya doğrudur. Ve sırtları ile kafalarının üst kısımlarındaki tüyler seyrek ve kısadır. Sürekli hareket ettikleri için bacakları oldukça gelişmiştir. Boyutu orta uzunluktadır. Göz renkleri genelde kahverengi olsa da, kömür, kestane rengi ve ela olabiliyor. Göğüs kısmı dar bir yapıya sahiptir. Kulakları başlarına yapışık, üçgen şekilli ve aşağıya doğrudur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  American Pitbull Terrier Köpek Irkı Tüm Özellikleri, Genel Bakım ve Sağlık

Irish Terrier Köpek Bakımı

Başlarının ve sırtlarının haricindeki tüyler çok fazladır. Haftada 2 veya 3 defa mevsim geçişine göre her gün olacak şekilde taranmaları gerekir. Banyoya düşman olmadığı için köpek şampuanları ile arada bir banyo yaptırmak iyi gelecektir. Bazen asabileştiği için tırnaklarının kesilmesi gerekir. Bir canlıya karşı saldırganlık göstermese de etrafında bulunan eşyalara tırnaklarını geçirirler. Eşyalara zarar verebilirler. Düzenli bir tırnak kesimi önemlidir. Köpek tırnak makası ile tırnak bakımları yapılmalıdır. Özellikle ev içerisinde yaşıyorlarsa her gün 1-2 saate veya daha fazla yürüyüşe götürülmeleri ve hareket etmelerini sağlamak gerekir.

Irish Terrier Köpeklerde Beslenme

Yemek yemeye meyilli bir türdür. Fit bir yapısı olduğu için bu yapıyı bozmamak adına bir yemek listesine uyularak beslenmesi önemlidir. Yağlı yemeklerden uzak tutulmaları gerekir. Çok yağlı olmayan gündelik yemekler bazen verilebilir. Fakat ağırlıklı olarak köpek maması ile beslenmelidir. Karbonhidrat yerine protein ağırlıklı beslenmeleri şarttır. Ağız ve diş yapısı nedeniyle bazen kıkırdak verilebilir. Kuru köpek maması da ağız ve diş sağlığını destekler. Eğer dışarıda bakılıyorsa kemik verilerek küçük bir eğlence sunulabilir. Tahıl, meyve ve sebze de verilebilir. Ancak şekerli hiçbir şey verilmemelidir. Veterinerden yardım alınarak bir diyet/yemek listesi hazırlanabilir.

Irish Terrier Köpek Eğitimi

Zeki bir tür olsa da özgürlük onlar için daha önemlidir. Bazen verilen komutları yerine getirmezler. Özellikle yetişkin olanların eğitimleri bir hayli zor olabiliyor. Bu türün en iyi eğitimi yavru döneminde verilebilir. Yavru dönemlerinde eğitim verilmesi hem daha kolay hem de daha kalıcıdır. Mutlaka ilk eğitimleri itaat olması gerekir. Özgürlük sevdikleri için bazen sahibine bile karşı gelebilirler. Evde patronun kim olduğunu bilmeleri gerekir. Bu tür asla şiddet, bağırmak gibi kötü davranışlar ile eğitilmemelidir. Daha öncesinde köpeklere eğitim vermeyen kişiler için bu cinsi eğitmek zor olabilir. Bu yüzden bir uzmandan bir süreliğine yardım almak en iyisi olacaktır. Ayrıca, köpek eğitim ürünleri ile eğitim seansları daha kolay hale getirilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Portuguese Water Dog (Portekiz Su Köpeği) Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Irish Terrier Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Çok sevecen, heyecanlı, sevgi dolu bir türdür. Bu özellikleri sayesinde özellikle çocuklar olmak üzere tüm canlılarla barış içinde yaşar. Isındığı yabancılara karşı oyun oynama istekleri çok fazladır. Öyle ki sevdiği bir yabancıyı sahibine o an için değişebilir. Ve sadece yabancıyla oyun oynamak isterler. Bu tür oldukça sosyal olduğu için çok fazla dışarı çıkartılmıyorsa başka hayvanlarla beraber yaşamaları daha iyi olacaktır.

Irish Terrier Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Irish Terrier köpeklerle ilgili merak edilenler ve cevapları:

Irish Terrier Köpeklerin Yatkın Olduğu Rahatsızlıklar Var Mı?

Bu köpeğin 12 ila 15 yıllık bir ömrü vardır ve oldukça sağlıklı bir cinstir ancak yaşayabileceği birkaç sorun vardır. Bunlar kas distrofisi, göz problemleri, hiperkeratoz, kalça displazisi ve hipotiroidizmi olmaktadır.

Irish Terrier Köpekler Çok Havlar Mı?

Bu tür köpeklerin çok sık havladığı bilinmektedir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.