Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Ibizan Hound Köpek Irkı (İbiza Tazısı) Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Ibizan Hound Köpek Irkı (İbiza Tazısı) Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Tazı grubuna giren Ibizan Hound türü geçmişte avcı köpeği şeklinde kullanılıyordu. Bazı kişiler firavun köpeği ile çok kolay karıştırabiliyorlar. Görüntü bakımından firavun köpeğine benzeyen bu türün tarihi çok eskiye dayanmaktadır.

Ibizan Hound Köpek Karakter Özellikleri

Geçmişten beri çok hareketli, enerjik bir türdür. Çok fazla havlama olayları yoktur. Bu yüzden ev, apartman gibi yerlerde yaşamalarında bir sorun bulunmaz. Enerjilerinden dolayı çok hareketli olmaları gerekir. Buna uygun koşullarda yaşamaları son derece önemlidir. Görme, duyma, koku alma gibi özellikleri çok gelişmiş bir türdür. Çocuklar ve diğer hayvanların peşinden giderek oyun oynamak ister. Yetişkin insanlara karşı biraz temkinlidir. Çocuklar ve hayvanlarla kolayca sosyalleşebilseler de yetişkin insanlara karşı böyle bir yaklaşımda bulunamazlar.

İbiza Tazıları kibar, mantıklı ve nazik köpeklerdir. Genellikle tetiktedir ve birisinin içeri girip girmediğini size bildirmek için havlar. Çoğu tazıdan daha fazla koruyucu içgüdüleri vardır, bu nedenle sizi veya evinizi savunmak için hareket edebilir, ancak bu bir köpekten diğerine değişebilir. Ailesi ve sahipleri ile oyun oynamayı sever, sevecen ve çok sadıktır. Bir yük hayvanıdır ve diğer köpeklerin ya da sürü olarak benimseyeceği ailenin yanında olmayı tercih eder. Yeni bir bebek veya evcil hayvan geldiğinde, yavaş ve dikkatli bir şekilde tanıtılması gerekir.

Hassas bir köpektir ve aile etkinliğinin bir parçası olması gerekir ve çok fazla gerilimin ve yüksek seslerin olduğu bir evde olmaması en iyisidir. Huzurlu bir yuvaya ihtiyacı olan bir köpektir. Bu, yeni sahipler tarafından sahiplenilebilecek bir cinstir, ancak köpek bakımında deneyimli insanlarla daha mutlu olur. Zekidir ve bağımsız bir tarafı vardır, ara sıra havlar. Heyecanlandığında kızarır.

Ibizan Hound Köpek Tarihçesi

Ibizan Hound, ismini ortaya çıkarıldığı yerden alıyor. İspanya’ya özgü bir cinstir. İspanya’nın İbiza adasında bu köpek türü ortaya çıktığı için bu isimle tanınmaktadır. Ataları Antik Mısır’a kadar dayanmaktadır. Tazı adını hızlı koşması ve görünüşü ile almaktadır. Birçok tür gibi bu tür de avcılık için yetiştirilmek istendi. Hızlı koşması avcılıkta bu türü ön plana çıkaran en büyük özelliğidir. Diğer türler gibi kuş avcılığı yerine tavşan gibi hızlı ve hareketli hayvanlar için avcılık yapmaktaydı. Günümüzde artık evcil bir tür ve oldukça sakin bir tür olarak bilinmektedir.

Ibizan Hound Köpek Fiziksel Özellikleri

İbiza Hound, bir Balear adası olan İbiza’dan gelen orta ila büyük bir safkandır. Bu tazının aslında uzun saçlı, düz saçlı ve tel saçlı olmak üzere üç çeşidi vardır. En yaygını pürüzsüz olanıdır. Bu cins köpekler de pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Çevik bir köpektir, görünüşte geyik gibidir ve başlangıçta tavşan gibi küçük hayvanları avlamak için yetiştirilmiştir. Dar ve uzun bir kafası vardır ve ucuna kadar incelen ve koni şeklinde olan ince uzun bir burun yapısına sahiptir. Gözleri küçüktür ve rengi karamelden kehribara kadar değişebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dogo Argentino Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalı?

Fit bir vücuda sahiptir. Uzun ve dik kulakları bu türün en belirgin özelliğidir. Kulaklarının uzunluğu neredeyse kafasının uzunluğu kadardır. Tüyleri çok az olduğu için çok fazla bakım istemez. İnce, kısa tüylere sahiptir. Tüy renkleri farklılık gösterebilir, kahverengi tonları genel anlamda daha fazladır. Sürekli olarak hareket etmeye ihtiyacı vardır. Dişilerin ortalama boy ve kiloları 60/22’dir. Erkeklerin boy ve kiloları ise 68/26’dır.

Ibizan Hound Köpek Bakımı

Adından da anlaşılacağı üzere tazı bir tür olduğu için sürekli hareket etmeleri gerekir. Apartmanlar ve ev uygun bir yaşam ortamı değildir. Hareket alanları olması gerektiğinden bahçeli evde yaşamaları ve günlük dışarıya çıkmaları son derece önemlidir. Tüyleri haftada 2 defa fırçalanmalıdır. Alerjiye çok yatkın bir türdür. Hemen hemen her şeye karşı bir alerji durumu olabilir. Yeni bir şeyler denendiği zaman mutlaka gözlemlenmesi gerekir. Alerji kapıp kapmadıklarına bakılması gerekir. Besin listesi ve bakımı düzenli olmalıdır. Yaşam ortamının temiz olması gerekir. Köpek mama ve su kabı, oyuncakları, odası vb. düzenli temizlenmelidir. Ayda 2 kez veya kirlenmesine bağlı olarak daha fazla banyo yaptırılması çok önemlidir.

Şişlik, hassasiyet veya kulak kiri birikmesi gibi kulak enfeksiyonu belirtileri için haftada bir kulaklarını kontrol etmeniz gerekecektir. Kısacası kulaklarını haftalık olarak temizlemeniz gerekir. Nemli bir bez veya pamuk top ve köpek kulak temizleyicisi kullanarak kulak bakımını yapabilirsiniz. Asla kulaklarına bir şey sokmayın. Dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmak için dişleri haftada en az iki ila üç kez fırçalanmalıdır. Tırnakları çok uzarsa kesilmelidir. Aktivite seviyesi, doğal olarak yıprandıkları anlamına gelebilir, ancak tırnakların kesilmesi gerekiyorsa bir köpek tırnak makası kullanın.

Orta derecede aktif bir köpek olarak apartman yaşamına uyum sağlayabilir, fakat gerçekten büyük bir köpek olmasından ötürü, bahçesi olan evler bu ırk için daha iyidir. Bu köpek çok yükseğe zıplayabileceğinden ve hızlı hareket eden herhangi bir yaratıktan sonra kaçacağından, avlunun iyi bir şekilde çitle çevrilmiş olması önemlidir. Mutlu ve sağlıklı kalması için yeterince egzersiz yapması gerekiyor ama çok hızlı bir köpek olduğunu unutmayın. Bu yüzden onu tasmalı tutun, eğer kaçarsa onu yakalayamazsınız! Onların bağımsız doğası, kendi isteyene kadar geri gelmeyeceği anlamına gelir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Köpeklerde Glokom Belirtileri ve Nedenleri

Her gün iki veya üç uzun yürüyüşe çıkarın ve düzenli olarak tasmasından güvenli bir şekilde koşabileceği bir yere götürün. Sizinle getirme gibi oyunlar oynamaktan zevk alacak ve örneğin koşu, yürüyüş veya bisiklete binmeye gittiğinizde de sizinle dışarı çıkmaktan keyif alacak. Tüy paltosu soğuk iklimlerde yetersiz kaldığından, böyle dönemlerde sıcak kaldığından emin olun. Huzursuz, hiperaktif, kontrolden çıkmış veya yaramaz davranıyorsa, yeterince zihinsel ve fiziksel uyarı almadığı anlamına gelebilir. Ona her daim eğlenceli köpek oyuncakları sağlamayı ihmal etmeyin.

Ibizan Hound Köpeklerde Beslenme

Alerjiye yatkın olduğu için veterinere giderek bir besin listesi hazırlanması gerekir. Besinler listesi gözlemlenerek alerji olup olmadığına bakılmalıdır. Yeni besin verildiği zaman gözetlenmesi gerekir. Köpek kuru maması kaliteli ve dev ırk için olması gerekir. Kilo almaya meyillidir. Porsiyonlar ayarlanarak verilmesi gerekir. Günde 3 öğün kadar kuru mama verilse yeterli olur. Dev ırklar için köpek maması çeşitleri arıyorsanız; online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz!

Ibizan Hound Köpek Eğitimi

Tecrübeli ve sağlam, tutarlı ve kontrol sahibi olabilen sahipler ile daha hızlı öğrenecektir. Uysal veya deneyimsizseniz, inatçı olabileceğinden dolayı eğitim daha da zor olabilir. Ayrıca kolayca sıkılır, bu nedenle eğitimleri ilginç ve kısa tuttuğunuzdan emin olun. Duyarlı olan İbiza Tazısı olumlu teknikler, ikramlar, övgü, teşvik ve ödüller kullanma konusunda daha başarılıdır. Onu azarlamayın veya fiziksel olarak cezalandırmayın, ancak dokunmaya duyarlı olduğu için fiziksel değil sözlü uyarı kullanarak iddialı olun.

Eğitime erken başlamanın yanı sıra sosyalleşmeye de başlamalısınız. Köpekler, erkenden kapsamlı bir sosyalleşmeye sahip olduklarında daha kendinden emin ve daha mutlu yetişkin köpeklere dönüşür. Farklı insanlara, yerlere, hayvanlara, köpeklere, seslere ve durumlara tanıtın. Bu aynı zamanda yabancılara karşı doğal ihtiyatlılığının korkuya veya utangaçlığa dönüşmemesine yardımcı olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sibirya Kurdu Yavru Bakımı Nasıl Olmalı?

Çok zeki bir türdür. Ve eğitimi kolaydır. Özellikle yavru döneminde eğitim verilmesi daha kolay ve kalıcıdır. Her ne kadar avcı köpeği olsa da eğitimleri asla sert ve uzun olmamalıdır. Eğitimlerin sert olması onu asabileştirir. Ve huysuzlanır. Kolayca sıkıldığı için uzun eğitimler bu tür için uygun değildir. Bu türün duyma ve koku alma özellikleri ve çok hareketli olmaları nedeniyle bu yönde bir eğitim verilmesi gerekir. İtaat eğitimi, hareket eğitimi gibi eğitimleri kolayca yapabilir. Otur, kalk, yat komutlarını, eğitim almadan bile zamanla öğrenebiliyor.

Ibizan Hound Köpeklerin Çocuklar Ve Hayvanlar ile İletişimi

Sahipleriyle vakit geçirmeyi severler. Her ne kadar hareketli, oyun oynayan bir tür olsa da bunları sahibiyle yapmayı daha çok severler. Sosyal bir tür olmadığı için çocuklar ve diğer köpekler ile ilişkisi biraz uzak mesafeli olabiliyor. Ancak bir yabancıya alışması kısa sürede gerçekleşiyor. Isınamadığı yabancılara karşı asabileşebilir. Saldırganlık eğitimi verilmesi gerekir. Ve sürekli dışarı çıkartılarak diğer canlılara alışması çok önemlidir. Eğitimi iyice verilene kadar mutlaka tasma ile gezdirilmesi gerekir. Yavru dönemde sahiplenmek bu konu için önemlidir. Sosyalleşme eğitimi verilerek yabancılara karşı ısınması ve asabiliğini yitirmesi oldukça basit olabilir.

Ibizan Hound Köpekler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Irkla ilgili merak edilenler:

Ibizan Hound Köpeklerinde Görülen Alerjiler Nelerdir?

Alerjiye yatkın bir türdür. Birçok farklı alerji gösterebilir. Ve pek çok yoldan alerji kapabilir. İşitsel sorunlar, gıda alerjileri, katarakt, nöbet gibi alerjiler görülebilir.

Ibizan Hound Köpeklerine Hangi Eğitimler Verilebilir?

Yavru dönemde alınarak bu türün eğitimi çok kolay bir hale getirilebilir. Ev içi eğitimi verilerek 3-5 ay içerisinde evdeki kurallar öğretilebilir. Koruma eğitimi verilmesine genelde gerek yoktur. Bu tür korumacı bir tür olduğu için sahibini içgüdüsel olarak korur. Dışarı ve içeri tuvalet eğitimi verilmesi önemlidir. Özellikle ev içerisinde bakılırsa tuvalet eğitimi şarttır. Tuvalet eğitimi sadece yavru döneminde verilebilir. Yetişkin döneminde buna alışması çok uzun sürebilir. Sosyalleştirme eğitimi bu tür için en gerekli eğitimlerden biridir. Sosyal olmadığı için yavru döneminden itibaren bu eğitim verilerek ileride herhangi bir sorun yaşanılması engellenebilir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.