Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Cesky Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Abone Ol 
Cesky Terrier Köpek Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Kimi zaman inatçı ve kavgacı olabilen ancak yine de bu kötü huylarına rağmen genellikle uysal, koruyucu ve sakin olarak anılan Cesky Terrier köpeklerinin genel karakteri cesur, itaatkar ve sadıktır. İz sürücü yapıya sahip olan, bekçi ve avcı bu köpeklerin kökeni Çekoslovakya’dır ve bu köpekler Czesky ya da Bohemian Terrier köpekleri olarak da anılırlar.

Cesky Terrier Köpek Karakter Özellikleri

Son derece oyuncu karaktere sahip olan Cesky Terrier köpeklerinin koruma güdüsü son derece yüksektir. Sahiplerine karşı hem sadık hem de koruyucu olan Cesky Terrier köpekleri itaatkar, söz dinleyen ve anlayışlı karakterleri ile çok sevilen ırklar arasında yer alır. Zeki ve anlayışlı olan bu köpekler kolay şekilde eğitilebilmektedir. Eğitimlerini kısa sürede iyi şekilde tamamlayabilen Cesky Terrier köpekleri davranış, karakter ve tuvalet eğitimlerini kısa sürede tamamlar. Köpek sahipleri köpeğinin eğitimi ile çok fazla uğraşmak istemiyorsa bu köpeklerin eğitimlerinin kısa sürede gerçekleştiğini bilmelidir.

Sportif karaktere sahip olan bu köpekler oldukça aktiftir ve gün içerisinde vakitlerinin büyük bir çoğunluğunu oyun oynayarak ya da günlük işleri oyuna çevirerek geçirirler. Günlük aktifliklerinin son derece yüksek olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Köpeğinize özel bir egzersiz programı uygulamasanız bile onunla dışarıda yürüyüşe çıkmanız dahi köpeğinizin oyuncu karakteri nedeniyle oldukça hareketli bir gün geçirmenize yarar sağlar. Köpek oyuncakları ile oynadığında da çok mutlu olur.

İtaat seviyesi oldukça yüksek olan Cesky Terrier köpekleri sahiplerini sözünü dinler, sahipleri ile iyi şekilde anlaşabilir ve zeki yapıları sayesinde sahiplerine karşı olan anlayışları da oldukça yüksektir. Bu köpekler sahiplerinin sözünü dinler, vereceğiniz direktifleri iyi şekilde uygulamak için çabalarlar.

Uyumlu bir yapıya sahip olan bu köpekler apartmanda da yaşamaya uygundur ancak son derece aktif olduklarından dolayı köpeğinizin tüm gün apartman dairesinde kalması onun için sıkıcı olabilir. Bu nedenle de bir apartman dairesinde Cesky Terrier bakacağınız zaman onu her gün dolaşmaya çıkarmanız ve köpeğinizin egzersiz yapmasını sağlamanız önemlidir.

Cesky Terrier Köpek Tarihçesi

Frantisek Horak isimli Çekoslovak bir üretici tarafından geliştirilmiş olan Cesky Terrier köpekleri 1963 yılında yeni bir ırk olarak kabul edildiğinden dolayı köklü bir geçmişe sahip değildir. Yine de bu köpekler karakter özellikleri ve karakteristik fiziksel özellikleri ile kendilerini kısa sürede tanıtmış ve sevdirmiştir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Labradoodle Cinsi Köpek Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

İyi bir avcı, bekçi köpeği ve iz sürücü olan Cesky Terrier köpekleri günümüzde hala bu alanlarda tercih edilen, koruma güdüsünün gelişmiş olmasından dolayı da farklı alanlarda oldukça iyi şekilde görev alabilen sorumluluk sahibi köpeklerdendir. İyi bir ev köpeği olan bu ırk, ev içinde yaşayan herkese karşı saygılı, sadık ve sevgi doludur.

Cesky Terrier Köpek Fiziksel Özellikleri

Oyuncak ırklar arasında yer alan bu oldukça küçük köpeklerin erkekleri ile dişileri ortalama olarak aynı boyutlardadır. Bu köpeklerin hem erkekleri hem de dişileri ortalama 25 – 32 cm yüksekliğe ve 6 – 10 kilogram ağırlığa sahip olabilmektedir. Hem küçük hem de hafif köpekler arasında yer almalarından dolayı oyuncak yani toy ırklar arasında yer alırlar. Toy ırklar küçük ırk köpeklerden daha küçük olduğu için küçük ırk köpekler ile karıştırılmamalıdır.

Dalgalı, ipeksi ve tek katmanlı tüy yapısına sahip olan Cesky Terrier köpeklerinin kürklerinin rengi ten rengi, beyaz, sarı lekeli, mavi – gri ya da kahverengi olabilir. Farklı renklerde olabilen kürk yapıları onlara kendilerine has bir hava katar ve sevimli görünümlerini daha ilgi çekici hale getirir.

Kısa bacaklara sahip olan bu köpeklerin bacakları vücut uzunluklarına göre daha bodur kalmaktadır. Ayrıca uzun tüyleri de gövdelerinden aşağı uzadığı için bacaklar daha da bodur bir görünüm kazanır ve köpeğinizin tüyleri çok uzarsa adeta bacakları yokmuş gibi bir görünüm sergiler.  Sık sakallara, bıyığa ve kaşlara sahip olan bu köpeklerin yüz yapısı da uzundur. Çevik ve dayanıklı bir fiziksel yapıya sahip olan Cesky Terrier köpekleri cüsselerine oranla oldukça kuvvetli bir yapıya sahiptirler.

Göz rengi kürk rengine oranla değişiklik gösterebilir. Gri köpeklerde göz rengi kahverengi, kahverengi köpeklerde ise sarı olabilmektedir. Kulaklar üçgen şeklindedir ve sarkık bir yapısı olsa da genellikle kafaya yakın olacak şekilde kulaklarını taşırlar. Alınlarının çıkıntısı ise oldukça belirgindir.

Cesky Terrier Köpek Bakımı

Bu köpeklerin tüyleri uzun olduğundan dolayı sık sık taranma gerektirmektedir. Aksi takdirde tüyler birbirine dolanabilir, tüylerin arasında toz, kir ve çeşitli pislikler kalabilir. Bunu önlemek içinse köpeğinizin tüylerini haftada birkaç kez olacak şekilde taramanız gerekmektedir. Az tüy döken bu köpeklerin tüylerinin dökülme oranı özellikle de mevsim geçişleri sırasında artar. Yeni tüyler çıkaran köpeğinin tüylerinin mevsim değişimleri sırasında daha çok döküldüğünü fark ederseniz paniğe kapılmanıza gerek yoktur. Yalnızca canlı tüylerin mat ve soluk görünmemesi için tarama sıklığını arttırmanız gerekir. Bu sayede canlı tüyler dökülen tüylerden ayırılabilir. İşlem sırasında kaliteli bir köpek tarağı kullanmayı unutmayın!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  4 Maddede Dev Köpek Irkları

Köpeğinizi sık sık yıkamanız ve tıraş ettirmeniz gerekmektedir. Profesyonel şekilde tıraşlanması köpeğinizin tüylerinin ideal uzunluğunun korunmasını sağlar. Bu nedenle de onun tüylerinin bir köpek kuaförü tarafından kesilmesi en iyisi olacaktır. Ayrıca birkaç haftada bir köpeğinizi sıvı şampuan ve su ile yıkayabilirsiniz. Sürekli olarak sıvı şampuan ile banyo yaptırmak istemiyorsanız köpeğinizin kirli olduğunu düşündüğünüzde ara sıra kuru şampuan ile de tüyleri temizleyebilirsiniz. Bu sırada da tüyleri taramanız daha parlak ve temiz bir görünüm elde etmenizi sağlar.

Bakım için köpeğinizin tırnaklarını düzenli şekilde kesmeniz, dişlerini de sürekli olarak fırçalamanız önerilir. Özellikle de yaş mama tüketen bir köpeğiniz varsa dişlerini yaş mamadan sonra fırçalayarak tartar ve plak oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Köpek diş macunu ve diş fırçalarını tercih etmeniz hem daha kolay şekilde fırçalamanıza yardımcı olur hem de dişler daha iyi şekilde temizlenebilir.

Cesky Terrier Köpeklerin Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Herkesle çok iyi anlaşma kabiliyetine sahip olan Cesky Terrier köpeklerinin anlaşamayacağı ya da sorun yaşayacağı kimse olmadığını söylemek mümkündür. Bu köpekler yabancılarla, çocuklarla, diğer köpeklerle ya da farklı evcil hayvanlarla kısa sürede çok iyi dostluklar geliştirebilir. Bu yüzden de Cesky Terrier köpeklerinin genel anlamda çok sosyal ve kendini sevdiren bir karaktere sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Çocuklarla oyun oynamaktan çok keyif alan bu köpekler ayrıca diğer köpeklerle ve farklı evcil hayvanlarla anlaşma ve onlarla iletişim kurma konusunda da sorun yaşamazlar. Kendilerini herkese sevdirebilen bu sevimli ırk, çocukların hemen ilgisini çeker. Uzun süreli dostluklar kurmaya meyilli olan Cesky Terrier köpeklerinin sağlıklı bir sosyal karaktere sahip olması için yavruluk döneminden itibaren yabancı kişileri ve hayvanları görmeye alışık olması önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Aslan Köpeği (Çin Aslanı) Özellikleri ve Bakımı

Cesky Terrier Köpeklerde Beslenme

Cesky Terrier köpekleri çok aktif köpekler olduğu için enerji içerikli besinleri tüketmeleri önerilir. Yine de küçük ırk olduklarından dolayı büyük ırklar kadar çok fazla yeme ihtiyaçları olmadığı da unutulmamalıdır. Köpeğinizin yaş, ırk, kilo, aktiflik gibi pek çok özelliğini göz önünde bulundurarak mama seçiminde bulunmanız ve beslenme programını düzenlemeniz gerekir.

Veteriner desteği alarak köpeğinizin beslenme programını uygun olacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Ayrıca köpeğinizin beslenme programında yer alan mamanın içeriğinde kondrotin ve glukozamin içeriklerinin yer alması köpeğinizin kas, eklem ve kemik sistemini destekleyeceğinden bu içeriklere dikkat etmeniz gereklidir.

Vitamin, mineral, protein gibi pek çok içeriğin dengeli şekilde alınması gerektiğinden köpeğiniz için seçeceğiniz mamanın içeriğinde nelerin yer aldığına da özenli şekilde dikkat etmeniz gerekir. Kimyasalları, zararlı koruyucuları, renklendirici ve tatlandırıcıları içermeyen köpek mamalarını seçmeniz köpeğinizin sağlığı için çok daha iyi olacaktır. En iyi köpek mamalarını keşfetmek için TIKLAYINIZ!

Cesky Terrier Köpekleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Saygılı, sadık, sevgi dolu ve uysal karakterleri ile öne çıkan zeki bir ırk olan Cesky Terrier köpekleri hakkında sıkça sorulan sorulara göz atalım.

Cesky Terrier Köpeklerinin Yatkın Olduğu Hastalıklar Mevcut Mu?

Bilinen herhangi bir sağlık problemi olmayan bu köpeklerin aktif eklem ve iskelet yapılarında meydana gelebilecek rahatsızlıklara dikkat etmek gerekir. Genel anlamda aşırı aktif köpeklerde eklem ve kemik problemleri meydana gelebilir. Köpeğinizin beslenme ve egzersiz programlarını onların aktif kemik ve eklem sistemi ile dengeli olacak şekilde yürütmeniz gerekir.

Cesky Terrier Köpekleri Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama 12 – 15 yıl kadar ömre sahip olan bu köpeklerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olması için köpeğinizin beslenme, bakım gibi durumlarını düzenli ve dengeli şekilde ilerletmeniz gerekir. Köpeğinizin kontrollerini düzenli tutmanız da ayrıca olası rahatsızlıkların kısa sürede tespit edilmesine yardımcıdır.

Cesky Terrier Köpeklerinin Kötü Huyları Nelerdir?

Kimi zaman inatçı ve kavgacı olabilen bu köpekler yabancılarla, diğer köpeklerle, yabancı hayvanlarla çok iyi anlaşabilseler de yerine göre tehdit olarak algıladıkları kişilere ve hayvanlara karşı agresif bir tutum sergileyebilirler. Bu durumda da köpeğinizi kontrol altında tutabilmeniz için onun eğitimi sırasında bu huylarını mümkün olduğunca törpülemeniz, yeni kişilerle tanışırken de temkinli ancak uysal olmasını sağlamanız gerekir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.