Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Evcil Kuş Hastalıkları Neler?

Abone Ol 
Evcil Kuş Hastalıkları Neler?

Evcil kuş hastalıkları, kuş sahipleri tarafından bilinmelidir. Bir kuş sahibi olarak sevimli dostunuzu etkileyebilecek hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanız önem arz eder. Çeşitli hastalıkların erken teşhis edilmesi, kuşunuzun genel refahı ve yaşamı açısından oldukça önemlidir. Kuşunuzda anormal belirtiler fark ederseniz, onu en kısa sürede veterinere kontrol ettirmelisiniz. Peki, evcil kuşları etkileyen hastalıklar hangileri?

Proventriküler Dilatasyon Hastalığı

Evcil kuş hastalıkları arasında en yaygın olanlardan biridir. Özellikle de papağanları etkiler. Hastalık, kuşun mide ve bağırsak sistemini ciddi anlamda hasara uğratır. Fakat diğer organları da etkileyebilir. Semptomları arasında kusma, kilo kaybı, kuşun dışkısında değişiklik yer alır. Kimi zaman herhangi bir belirti de göstermeyebilir.

Papağan Ateşi

Evcil kuş hastalıkları arasında papağan ateşi de yer almaktadır. Bu rahatsızlık bulaşıcıdır. Kuşlardan diğer hayvanlara ve insanlara geçebilir. Belirtileri; nefes almada zorluk, iştahsızlık, uyuşukluk, ishaldir. Tedavisi ise ağızdan ya da enjeksiyon yolu ile antibiyotik kullanımıdır. Kuşları bu rahatsızlıktan korumak adına kuş kafesi hijyenine dikkat edilmeli ve kuşlar kaliteli kuş yemleri ile beslenerek bağışıklık sistemleri desteklenmelidir.

Evcil Kuş Hastalıkları

Psittacine Gaga ve Tüy Hastalığı

Papağanların tümünü etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Kuş AIDS hastalığı olarak da bilinir. Genelde iki yaşından küçük olan kuşları etkilese de her yaştan kuş bu hastalıktan muzdarip olabilir. Belirtileri arasında tüy kaybı, gaga büyümesi, anormal tüy gelişimi yer alır. Bu hastalığın tedavisi yoktur ama destekleyici bazı prosedürler uygulanmaktadır.

Poliomavirüs

Evcil kuş hastalıkları listesinde bulunan poliomavirüs, her türlü kuşu ve özellikle de papağanları olumsuz etkiler. Yavru ve yeni doğan kuşlar en çok risk altında olanlardır. Rahatsızlık çoğunlukla ölümcüldür. Poliomavirüs belirtileri arasında iştah kaybı, genişleyen gövde ve karın, ishal ve felç yer almaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Kaç Günde Yumurtlar?

Poliomavirüsten etkilenen bazı kuşlarda herhangi bir belirti görülmeyebilir. Fakat bu hastalığın virüsünü taşıyan kuş stres altındadır ve huzursuzdur. Ayrıca enfeksiyon diğer kuşlara da bulaşabilir. Bilinen herhangi bir tedavisi yoktur. Hastalık hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Kuşunuz bu hastalık konusunda risk altındaysa, virüsü önleme amaçlı olarak ona aşı yaptırmanız gerekir.

Kandida

Kandida da evcil kuş hastalıkları arasındadır. Bütün kuşların sindirim sistemini olumsuz şekilde etkileyen bir mantar enfeksiyonudur. Kandida rahatsızlığı, kuşların sindirim sisteminde yer alan mayaların aşırı büyümesinden dolayı oluşur.

Belirtileri, ağız ve boğaz alanında çeşitli lezyonlar, iştahsızlık, kusma, kabızlıktır. Kuşları bu hastalıktan korumak için kaliteli muhabbet kuşu yemleri, papağan yemleri, kanarya yemleri ile beslenmelerini sağlamak önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.