Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Papağan Ateşi Belirtileri ve Nedenleri (Psittakoz)

Abone Ol 
Papağan Ateşi Belirtileri ve Nedenleri (Psittakoz)

Papağan ateşi, kuşlarda klamidozu şeklinde de bilinir. Bir diğer ismi psittakoz olmaktadır. Psittakoz şiddetli ve hatta yaşamı tehdit edici olabilir. İştahsızlık, uyuşukluk, kilo kaybı gibi çeşitli belirtilere yol açabilir.

Bu zoonotik rahatsızlık, kakadular, Amazon papağanı, lori papağan, Afrika gri papağan, muhabbet kuşları, güvercinler ve hatta evcil ördekleri de etkileyebilir. Papağan ateşi bulaşıcı bir hastalıktır. Havaya yayılabilir ve insanlara da bulaşabilir.

Papağan Ateşi Belirtileri Nelerdir?

Papağan Ateşi

Papağan ateşi hastalığı bazı belirtilere neden olur. Fakat bu hastalığın belirtileri kimi zaman fark edilmeyecek düzeyde de olabilir. Akut olarak hastalığa enfekte olan kuşlar, ortalama üç gün sonra belirtiler gösterir. Bakterinin taşıyıcıları ise herhangi bir zamanda hasta olabilir. Enfekte kuşlar strese girene dek asemptomatiktir. Genel olarak hastalığın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gözlerde şişme
  • Letarji
  • Tüylerde kabarma
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Burun akıntısı
  • Anormal dışkılama

Papağan Ateşi Nedenleri Nelerdir?

Papağan Ateşi

Papağan ateşi hastalığı son derece bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Solunum yolu ile yayılabileceğinden dolayı hastalığın aynı hanenin birden çok üyesine bulaşması olasıdır. Nedenleri ise şunlardır:

  • Enfekte kuşlarla temas: Psittakoz, kuşlar, su kapları, kuş yemi, düşen tüyler ve başka bir kuş tarafından kontamine olmuş diğer nesnelerle temas ettiği zaman yayılabilir.
  • Hava yoluyla bulaşma: Enfekte bir kuş ile havalandırması yetersiz olan aynı odada olmak da kuşunuzun bu hastalığa yakalanmasına yol açabilir. Ayrıca psittakozun enfekte kuşlara bakan insanlara yayılmasında da hava yoluyla temasın etkisi bulunmaktadır.

Papağan Ateşi Teşhisi Nasıl Olur?

Papağan Ateşi

Psittakoz belirtileri evcil kuşlarda başka hastalıklara da yol açabilir veya bu belirtiler farklı bir hastalığı da işaret ediyor olabilir. Bundan dolayı kuşunuzun hasta olduğunu düşünüyorsanız onu ilk olarak veterinere götürmelisiniz. Veteriner çeşitli testler yapacak ve kuşunuzun hasta olup olmadığını size bildirecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Çiftleşmesi Nasıl Olur? Muhabbet Kuşları Hakkında Çarpıcı Bilgiler

Bu hastalığın virüsleri karaciğer, akciğer, dışkı, dalak, böbrekler, göz salgıları gibi bir dizi vücut bölgesinde tespit edilebilir. Psittakoz belirtileri yaşayan kuşlarda bu hastalığın teşhisi, belirti göstermeyen kuşlara göre çok daha kolay olmaktadır.

Bazen bakteriyi bulmak için birden çok dışkı örneğinin test edilmesi gerekebilir. Ama kuş aktif şekilde organizmayı saçmıyor ise dışkı testleri teşhis için yeterli olmamaktadır. Bu yüzden veteriner hekim farklı birçok test ile hastalığın teşhisini koyacaktır.

Papağan Ateşi Tedavisi Nasıldır?

Papağan ateşi tedavi edilebilir hastalıktır. Kuşlar, diğer birçok hayvandan farklı olarak antibiyotiklerin tümünü alamadıklarından dolayı veteriner, kuşunuz için özel ilaçlar reçete edecektir. Bu ilaçların doğru ve düzenli bir şekilde kullanımı sayesinde kuşunuz kısa sürede iyileşebilecektir.

Kuşunuzun iyileşmesini desteklemek için ona iyi koşullarda bakmalı, sağlıklı ve besleyici kuş krakerleri ve kuş yemleri ile kuşunuzun iyi bir şekilde beslenmesini sağlamalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.