Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Güvercin Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Abone Ol 
Güvercin Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Güvercin bakımı büyük bir özveri ve dikkat gerektirir. Güvercinler, üç yüzden fazla çeşidi bulunan güvercingiller familyasına dahildir. Eski zamanlarda güvenli ve kolay iletişim amacıyla kullanılan bu kuşlar, son derece hızlı uçarlar ve yön değiştirirler. Posta güvercinlerinin saatte yetmiş kilometre hıza ulaşabildikleri bilinmektedir. Günümüzde güvercinler en popüler evcil kuşlar arasında yer alır. Güvercin beslemeyi planlıyorsanız; bu canlıların bakım gereksinimi hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemli.

Güvercin Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Güvercin Bakımı

Güvercin bakımı birçok önemli ayrıntıyı içerir. Diğer kuş cinslerinin bakımında olduğu gibi güvercinlerde de hassas davranmak gerekir. Güvercinler, yırtıcı hayvanlara karşı kendilerini savunamamaktalar. Bundan dolayı, kuşlarınızı dış alanda besleyecekseniz, güvenli bir ortam yaratmanız şarttır. Seçeceğiniz kuş kafesi geniş ve sağlam olmalıdır. Bu sayede güvercine iyi bir yaşam alanı vadedebilirsiniz.

Güvercin bakmak hem keyiflidir hem de zahmetlidir. Fakat kuşlarınıza iyi bir şekilde bakarsanız, sizlere yirmi sene kadar arkadaşlık edebilirler. Güvercin bakımı hakkında öne çıkan detaylar şunları kapsar:

Güvenli Bir Yaşam Alanı Oluşturulmalı

Güvercin için oluşturulacak barınaklar ve kafesler, bahçede veya evin üst bölümünde tercih edilebilir. Barınak olarak güvercin kafesi, yuva veya kümes kurulabilir. Güvercin kafesinin hangi boyutlarda olacağı ise beslenecek güvercin sayısına bağlıdır. Eğer güvercin sayısı fazla ise buna göre kafes de büyük olmalıdır. Böylelikle güvercinlerin özgürce hareket etmeleri sağlanabilir. Ayrıca kafes sağlam ve kaliteli malzemelerden yapılmış olmalıdır. Bu da güvercinlerin sağlığı ve güvenliğini teşvik edecektir.

Kafes Temizliği Aksatılmamalı

Güvercin bakımı söz konusu olduğunda kafesin temizliği çok önemli bir detaydır. Aşırı nem, kuşların yaşadıkları alanda mikrop ve bakterilerin üremesine zemin hazırlar. Nemin az olması da kuşların solunum yolu problemleri yaşamalarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden de kafesteki nem oranı iyi bir şekilde ayarlanmalıdır. Rutin olarak kafes temizliği yapılmalı ve güvercinlerin hijyenik bir yerde yaşamaları sağlanmalıdır. Aksi durumda kafeste mikroplar üreyebilir ve bu durum kuşların sağlığını ciddi anlamda riske atabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  8 Maddede Albino Muhabbet Kuşu Bakımı ve Özellikleri

Uygun Beslenme Düzeni

Güvercin bakımı sırasında beslenmeye özellikle dikkat edilmeli. Doğru ve düzenli beslenme ile güvercinler çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü olabilirler. Güvercinlerin ömrü farklı dönemlerden geçer. Bu sebeple güvercinin yaşına uygun kuş yemleri satın alınmalıdır. Güvercinleriniz henüz yavru ise onlara yavrular için üretilen yemlerden vermelisiniz. 4-6 haftalıktan büyük olan güvercinler, normal güvercin yemiyle beslenebilirler.

Güvercinlerin beslenme düzeninde sadece yemler olmamalıdır. Bu sevimli canlılara çeşitli sebzeler ve meyveler sunarak, beslenmelerini çeşitlendirebilirsiniz. Güvercinlere verebileceğiniz bazı yiyecekler:

  • Ispanak
  • Taze yeşillikler
  • Kavun
  • Armut
  • Elma
  • Brokoli
  • Yaban mersini
  • Havuç

Hastalıklara Karşı Tedbir Alınmalıdır

Güvercin bakımı sırasında hastalıklara karşı önlem almak gerekir. Bu konuda yapabilecekleriniz:

  • Güvercinlerin beslenmelerine özen gösterilmelidir. Yalnızca yem tüketmeleri önlenmeli ve beslenme düzenlerine sebze ve meyveler de eklenmelidir.
  • Her daim kuş suluğu temiz ve yeterli düzeyde su barındırmalıdır.
  • Güvercin tüy dökme döneminde PMV-1 aşıları yaptırılmalıdır.
  • Yavrular üç haftalıktan sonra aşılanmalıdır.
  • Güvercin kafesi düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Kafese eklenecek her bir kuş bir ay kadar karantinaya alınmalıdır.
  • Kuşlarda olası bir rahatsızlık durumunda veteriner desteği alınmalıdır.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.