Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Güvercin Hastalıkları Nelerdir?

Abone Ol 
Güvercin Hastalıkları Nelerdir?

Güvercin hastalıkları nelerdir? Güvercinler, en popüler evcil kuşlardan biridir. Çoğu insanın sahiplendiği güvercinler, bazı hastalıklara yatkındır. Güvercin bakmak istiyorsanız; bu sevimli canlıların meyilli olduğu hastalıkları bilmelisiniz.

Güvercin Hastalıkları

Güvercin Hastalıkları

Dünyanın hemen hemen her yerinde güvercinler bulunuyor. Kalın gövdesi, kısa bacakları ve sevimli halleri ile dikkat çeken güvercinler, her yaştan insanın en sevdiği evcil hayvanlar arasında yer alıyor. Güvercin bakımının doğru şekilde yapılabilmesi adına güvercin hastalıkları bilinmelidir. İşte güvercinlerin yatkın olduğu çeşitli hastalıklar:

1. Güvercin Kangreni

Kangren, protozoon ismi verilen küçük bir organizma sebebiyle oluşur. Tipik olarak solunum sorunlarına yol açar. Kuştan kuşa kolay bir şekilde bulaşan bir hastalıktır. Güvercin yemliği gibi çeşitli materyallerin birden çok kuş ile paylaşılması, bu hastalığın yayılmasına zemin hazırlar.

2. Güvercin Solucanları

Diğer pek çok hayvan türünde olduğu gibi güvercinlerin bağırsaklarında da çeşitli solucanlar oluşabilir. Güvercin hastalıkları arasında en yaygın görülenlerden biridir. Kıl kurtları, tenyalar ve yuvarlak kurtlar güvercinin sindirim kanalında büyür. Güvercinin sindirim sisteminde yaşayan çeşitli solucanlar, ishale, halsizliğe ve bazı semptomlara sebebiyet verir.

Güvercin solucanından etkilenen bir güvercin halsizleşerek, daha sakin bir tavır sergiler. Bazen güvercinin dışkısında solucanların olduğunu fark edebilirsiniz. Genelde dışkının incelenmesi ile teşhis edilebilen bir hastalıktır.

Güvercinler, çeşitli böcekler tükettiklerinde ya da enfekte kuşlar ile temasa geçtiklerinde solucan probleminden muzdarip olurlar. Bu hastalığın bulaşmasını önlemek biraz zordur. Fakat davranış değişiklikleri fark ettiğiniz zaman kuşunuzu bir veterinere götürmelisiniz. Bu hastalık için tedavi, suya eklenebilen bazı ilaçlar ile yapılır. Kimi zaman ağızdan şırınga ile verilen ilaçlar da tercih edilebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşlarının Cinsi Nasıl Anlaşılır?

3. Güvercin Coccidia Hastalığı (Kanlı İshal)

Kanlı ishal olarak da bilinen bir hastalık çeşididir. Güvercin hastalıkları arasında en fazla görülenlerden bir diğeridir. Güvercinlerde ortaya çıktığı gibi diğer birçok evcil hayvanda da olabilen bir durumdur. Besin emiliminde azalmaya, ishale, halsizliğe ve kilo kaybına neden olur.

Coccidia, güvercinlerin enfekte bir dışkıyı yuttuklarında oluşabilen bir rahatsızlıktır. Bir güvercinden diğerine hızlı bir şekilde bulaşabilir. Bu hastalığa yakalanan güvercinde normal davranışlar söz konusu ise hastalık hafif şekilde geçiriliyor demektir.

Coccidia mikroskobik bir organizma olmasından ötürü onu mikroskop olmadan görmeniz mümkün değildir. Bu yüzden güvercini veterinere götürmekte yarar var. İshal problemi gibi çeşitli belirtiler bulunuyor ise veterineriniz, kuşunuzun tedavisi için özel ilaçlar reçete edecektir.

4. Güvercinlerde Hexamitiasis Parazit Hastalığı

Hexamita, güvercinlerde kansere yol açan protozoonlara çok benzer. Güvercin hastalıkları arasında yer alan Hexamitiasis, güvercinin sindirim sistemini olumsuz anlamda etkiler. Bu hastalığın bakterileri, kuşun dışkısında mikroskobik olarak bulunabilir.

Güvercininizin bağırsak yolu aşırı miktarda Hexamita bakterisi içeriyor ise güvercininiz kuş yemi yememe, halsizlik, kusma ve kilo kaybı yaşayabilir. Bu tarz durumlarda onu acilen veterinere kontrol ettirmelisiniz.

5. Güvercinlerde Bit, Akar ve Sinek

Güvercin hastalıkları arasında bir diğeri de bit, akar ve sinek şeklinde kendini gösteren dış parazitlerdir. Bu haşereler güvercini ısırıp tahriş eder. Aynı zamanda güvercinin tüylerine de zarar verir. Bu tarz dış parazitlerin varlığı durumunda güvercinde kaşınma problemi de ortaya çıkar. Dış parazitten etkilenen güvercin farklı bir kuş kafesi içine alınmalıdır. Böylece parazitin diğer kuşlara geçmesi önlenecektir.

6. Güvercinlerde Solunum Yolu Enfeksiyonları

Güvercin sahiplerini en fazla korkutan hastalıklardan biri de solunum yolu enfeksiyonları olmaktadır. Bu hastalık bulaşıcıdır ve diğer güvercinleri de etkiler. Yaşlı, yavru ve stresli kuşlar solunum yolu enfeksiyonuna daha fazla duyarlıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  15 Maddede Evcil Papağan Türleri ve Özellikleri

Solunum yolu enfeksiyonları, herhangi bir kuşun nefes almasını ve uçmasını güçleştirir. Bu hastalıktan etkilenen kuşlar daha az aktif olmaya başlar. Hastalık tedavi edilmezse kuşun ölmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple de veteriner desteği şarttır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.