Muhabbet Kuşu Hakkında 7 Önemli Bilgi
Muhabbet kuşu hakkında bilgilerle sizlerleyiz! Muhabbet kuşlarının asıl yaşadıkları bölge Avusturalya’dır. Muhabbet kuşları papağanlar ile aynı aileden gelen fakat papağanlara göre boyutları çok daha küçük olan kuş türleridir. Muhabbet kuşlarının papağanlar kadar olmasa da taklit yoluyla konuşabilme özellikleri vardır.
Muhabbet kuşları evcil hayvan olarak oldukça ilgi görmektedirler. Bu kuşlar renkli görüntüleri, hareketlilikleri ve cıvıldamalarıyla çok sevimli bir ev arkadaşı olabilmektedirler. Evde bakımları da oldukça kolaydır. Şimdi birlikte muhabbet kuşları hakkında birkaç bilgi edinelim.
1. Muhabbet Kuşlarının Dış Görünüşleri
Muhabbet kuşu hakkında ilk önemli bilgimiz dış görünüşleriyle ilgili. Bu kuşlar, papağan familyasından gelen fakat papağanlara göre daha küçük boylarda olan bir cinstir. Bu kuşların boyları ortalama olarak 19 santimetre ve ağırlıkları ise ortalama 40 gram civarındadır. Muhabbet kuşları ana renk olarak sarı, yeşil ve mavi renklerinde olabilirler ve gövdelerinin büyük kısmı bu ana renklerden oluşur.
Görünüş olarak oldukça farklı renk ve desenlere sahip olabilen bu kuşların çok büyük bir çoğunluğunun kuyruğunun ucu mavi renginde olmaktadır. Muhabbet kuşlarının gagasının rengi ise zeytin yeşili tonlarındadır. Bu kuşların renkleri bulundukları bölgeye göre farklılık gösterebilir. Evcil muhabbet kuşlarının rengi genellikle gri, menekşe, mavi ya da alaca tonlarında olabilir. Bu kuşların görüntüleri hakkında en ilginç bilgilerden biri ise tüyleri mor ötesi ışıkla birlikte florasan gibi parlayabilmektedir.
2. Muhabbet Kuşlarının Doğal Yaşam Alanları
Bu kuş türünün ana vatanının Avusturalya olduğundan bahsetmiştik. Muhabbet kuşlarını Avusturalya dışında birçok yerde görmek de mümkündür. Genellikle yaşadıkları bölgedeki çalılık, çimenlik ve orman bölümlerinde bulunmaktadırlar. Bu kuşlar göçebe bir hayat sürerler ve göçlerini yaşadıkları alanda bulunan yiyecek ve su durumuna göre toplu halde gerçekleştirirler.
3. Muhabbet Kuşlarının Evcilleştirilme Süreci
Muhabbet kuşu hakkında bir diğer bilgi ise evcilleştirilme süreciyle ilgili. Muhabbet kuşları 1800’lü yılların ortalarında cennet papağanlarıyla birlikte evcilleştirilme sürecine girmişlerdir. Eski zamanlarda bu kuşlardan çeşitli renk kombinasyonları üretme amacıyla evcilleştirilmeye başlanmıştır. Ortaya çıkan muhabbet kuşları farklı birçok renge sahip ve daha büyük boyutlarda olmuştur.
Muhabbet kuşlarının evcilleşme sürecindeki en önemli etken bu kuşların oldukça sosyal, cana yakın ve zeki olmalarıdır. Bu canlılar sahiplerini tanıyıp yakınlık gösterebilen türlerdir. Hatta bu kuşlar yabancı insanlarla ve başka hayvanlarla da oldukça iyi geçinirler. Muhabbet kuşlarının bu özellikleri evcil birer hayvan olmalarını önemli ölçüde etkilemiştir.
4. Evcil Muhabbet Kuşlarının Evdeki Yaşam Alanı
Muhabbet kuşları evcil olarak bakılmak istendiğinde ona muhakkak bir kafes almak gerekir Bu kafeslerle ilgili en önemli özelliklerden biri, muhabbet kuşları her ne kadar minik hayvanlar olsa da kafeslerinin geniş olması gerektiğidir. Bu canlılar dolaşmayı seven, hareketli ve enerjik hayvanlardır bu yüzden onlar küçük bir kafesin içerisinde kesinlikle rahat edemeyeceklerdir.
Muhabbet kuşu için alacağınız kafesin boyu en az 50 santimetre, uzunluğu 40 santimetre ve yüksekliği 30 santimetre olmalıdır. Bu kafesin boyutu içerisinde beslemek istediğiniz muhabbet kuşu sayısında göre de muhakkak değişmelidir. Birden fazla muhabbet kuşu beslemek istiyorsanız daha geniş bir kafes almanız gerekir. Bunlara ek olarak aynı kafes içerisinde besleyeceğiniz muhabbet kuşlarının uyumu ve anlaşabiliyor olması da oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur.
5. Muhabbet Kuşu Beslenmesi
Muhabbet kuşu hakkında en önemli bilgilerden biri de beslenmeyle ilgili. Muhabbet kuşları doğal ortamlarında tohumlarla ve bazı çiçek, meyve türleriyle beslenirler fakat ev ortamında yaşayan bir kuş işin bunları bulmak zor olabilir. Muhabbet kuşlarının yiyecek listeleri oldukça geniştir. Birçok tohum, sebze ve meyveyle rahatlıkla beslenebilirler. En önemlisi de muhabbet kuşu yemleri diyebiliriz.
Ev ortamında beslenen muhabbet kuşları için özel olarak üretilen kuş yemleriyle onları kolaylıkla besleyebilirsiniz. Muhabbet kuşlarının beslenmeleri oldukça kolaydır. Onlar için kuş yemiyle birlikte doğal ortamlarında tükettikleri tohum, sebze ve meyvelerle bir beslenme rutini oluşturarak dengeli ve sağlıklı beslenmelerini sağlayabilirsiniz. Kuş krakerleri ile de onları tam ve dengeli şekilde besleyebilirsiniz.
6. Muhabbet Kuşu Konuşma Yeteneği
Bu kuşların papağan ailesine ait olduğundan daha önce bahsetmiştik. Bu aileden gelmeleri onların papağanlar kadar gelişmiş olmasa da bir miktar taklit yoluyla konuşma özelliğine sahip olmalarını sağlamıştır. Bu kuşlara yeterince ilgili gösterilirse ve iyi bir eğitim verilirse binlerce kelime konuşabilirler. Oldukça zeki olan bu kuşların konuşması, sevimli ve ilgi çekici bir özelliktir.
7. Muhabbet Kuşlarının Üremesi
Muhabbet kuşu hakkında son önemli bilgi ise üremeyle alakalı. Bu kuşlar Kuzey Avusturalya’da Haziran-Eylül ayları aralığında, Güney Avusturalya’da ise Ağustos-Ocak ayları aralığında çiftleşme dönemine girerler. Muhabbet kuşları eşlerine karşı çok ilgilidirler ve eşlerini zaman zaman besleyebilirler.
Doğal ortamlarında ağaç kavuklarına yuvalarını yaparlar ve üreme dönemlerinde yuvaları içerisinde 20 gün kuluçkaya yatarlar. Bu dönemin sonunda yavrular dünyaya gelir ve ilk eğitimlerini anne ve babadan alırlar. Yavru muhabbet kuşları gerekli eğitimi ebeveynlerinden aldıktan bir ay sonra yuvayı terk ederler.