Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

5 Maddede Muhabbet Kuşu Hakkında Bilgi

Abone Ol 
5 Maddede Muhabbet Kuşu Hakkında Bilgi

Muhabbet kuşu hakkında bilgi arıyorsanız; çok doğru yerdesiniz! Muhabbet kuşları renkleriyle ve boyutlarıyla oldukça sevimli canlılardır. Bu kuş türü papağanlarla aynı ailedendir ve esas yaşam alanları Avusturalya’dır. Aynı aileden olsalar da muhabbet kuşlarının boyutları papağanlar kadar büyük değildir. Peki, muhabbet kuşlarıyla ilgili bilinmesi gerekenler neler?

Muhabbet Kuşu Hakkında Bilgi

Ufak tefek ve rengarenk olan bu kuş çeşidi evcil hayvan olarak çok fazla tercih edilmektedir. Muhabbet kuşları papağanlar kadar üst düzeyde olmasa da taklit ederek konuşma yeteneğine sahiptir. Bu kuş türünün kuyrukları da birçok kuş türüne göre daha uzundur ve çoğunluğunun kuyruğunun ucunda mavi renkler bulunmaktadır.

Ana renkleri gövdesine bakıldığında anlaşılan muhabbet kuşlarının diğer bölümleri farklı renk ve desenlerde olabilmektedir. Bu kuşların renkleri de yaşadıkları ortama veya genetiklerine bağlı olarak değişmektedir ve evcilleşen muhabbet kuşlarının renkleri genellikle gri ve mavi tonlarında olmaktadır.

Muhabbet kuşlarının gagaları yeşil renktedir. Boyut olarak ortalama 18 santimetre civarındayken, ağırlıkları da yaklaşık olarak 40 gramdır. Muhabbet kuşları iyi beslendiğinde ve uygun koşullar çerçevesinde iyi bakıldığında ortalama 20 yıl kadar yaşayabilmektedir. Bu minik sevimli muhabbet kuşları hakkında genel bilgilere sahip olduktan sonra şimdi de gelin onlar hakkında ayrıntılı bir bilgi edinelim.

1. Muhabbet Kuşlarının Yaşam Alanı

Muhabbet kuşu hakkında bilgi söz konusu ise öncelikle yaşam alanlarından bahsetmemiz gerek. Muhabbet kuşlarının esas yaşadıkları bölgenin Avusturalya olduğundan bahsetmiştik. Bu kuş türü genellikle yeşillikler, çalılıklar, açık ormanlık alanlar ve çimenliklerde görülmektedir.

Sürü halinde gezmeyi tercih etmektedir ve yine sürü halinde göç etmektedir. Onların göçlerini etkileyen durumlar bulundukları yerdeki besin ve su ihtiyacına göre şekillenmektedir. Evcilleştirilen bir muhabbet kuşunun evde konforlu yaşayabilmesi için kendi boyutu her ne kadar küçük olsa da yaşadığı kafesin boyut olarak geniş ve rahat olması gerekmektedir. Bu yüzden de muhabbet kuşu kafesi ideal boyutlarda olmalı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kakadu Bakımı Nasıl Yapılır?

Muhabbet kuşları çok fazla enerjik ve hareketlidir bu sebeple içinde yaşadığı kuş kafesi onun için rahat hareket edebileceği genişlikte ve konforda olmalıdır. Kafes boyunun muhabbet kuşunuzun boyutuna oranla ortalama olarak 50 santimetre büyüklükte olması gerekir. Bu kafesin yüksekliğinin 40 santimetre ve genişliğinin de 30 santimetre olması onun için yeterli olacaktır. Bu ölçülerde bir kafes içerisinde iki tane muhabbet kuşunu rahatlıklar besleyebilirsiniz.

Muhabbet kuşu hakkında şu bilgilerden de söz etmeliyiz: Kafeslerinin içerisindeki huzur açısından da eğer birden fazla muhabbet kuşu beslemek istiyorsanız onların birbiriyle olan uyumu da çok önemlidir. Bazı dişi muhabbet kuşları birbiriyle anlaşamayabilir ve böyle bir durumda ikisinin de sağlığı açısından kafeslerini ayırmanız gerekebilmektedir.

2. Muhabbet Kuşlarının Evcilleşme Süreci

Muhabbet kuşu hakkında bilgi arayanlar için evcilleşme sürecine de değinmek gerek. Muhabbet kuşlarının 1850’li yıllarda evcilleştirilmeye başlandığına dair kaynaklar bulunmaktadır. Muhabbet kuşları başta cennet papağanı ile çiftleştirilmeye başlanmıştır. Bu kuşların yetiştiriciler tarafından çiftleştirilmesinin amacı aslında bu kuşlardan farklı renk kombinasyonları ve çeşitli desenlerde kuşlar elde etmekti.

Muhabbet kuşlarının bu amaçla çiftleştirilmesiyle birden çok çeşitte ve renkte muhabbet kuşu elde edilmiştir. Bunlar mavi, ibikli, albino, gri kanatlı, opal, mor, alaca, tarçın, pullu, düz kanatlı muhabbet kuşlarıdır. Bu yetiştiricilerin üretimi ile başlayarak muhabbet kuşları evcil birer hayvan olabilmişlerdir.

3. Muhabbet Kuşlarının Renkleri ve Konuşma Yetenekleri

Muhabbet kuşu hakkında bilgi arayanların çoğu, bu sevimli kuşların renk çeşitliliğini ve konuşma yeteneklerini de öğrenmek istiyor. Aslında muhabbet kuşlarının iki ana rengi mevcuttur ve renk kombinasyonları bu iki ana renk üzerinden oluşmaktadır.

Muhabbet kuşları beyaz ana rengine bağlı olarak mavi, gri ve beyaz tonlarında olabilirken, sarı ana rengine bağlı olarak da yeşil ve sarı olmaktadır. Bu renk kombinasyonlarının bir araya gelmesiyle yaklaşık 32 farklı renge sahip muhabbet kuşu ortaya çıkmıştır. Muhabbet kuşlarının bu farklı renk çeşitliliği ve birbirleriyle çiftleşmesi sonucu ortaya çıkan yeni renk kombinasyonları onların ırk olarak çok fazla renk çeşitliliğine sahip olmasını sağlamıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar?

Muhabbet kuşları oldukça sosyal ve sıcak kanlı hayvanlardır. İnsanlara ve diğer kuş çeşitlerine çok çabuk alışabilmektedirler. Aynı zamanda bu hayvanlar çok da zekidir. Evcil bir muhabbet kuşu edindiğinizde yeterli bakım ve ilgiyle bir papağan kadar olmasa da taklit ederek konuşmayı ve ıslık çalmayı öğrenmeleri mümkündür. Konuşma konusunda erkek muhabbet kuşları dişilerden daha yeteneklidir ve yeteri kadar ilgilenilirse 100’den fazla kelime öğrenmeleri mümkün olacaktır. Buna ek olarak; özel muhabbet kuşu konuşturma yem katkısı ile bu yetenekleri geliştirilebilir.

4. Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi

Muhabbet kuşu hakkında bilgi yazımız, beslenme konusuyla devam ediyor. Muhabbet kuşlarının beslenmesi oldukça kolaydır ve bu sebeple de evcil bir hayvan olarak çok fazla tercih edilmektedir. Normalde muhabbet kuşları kendi doğal yaşam alanlarında tohumlarla ve bazı çiçeklerle, meyvelerle beslenmektedirler.

Muhabbet kuşları arpa, keten, makarna, yulaf, buğday, pirinç, karanfil, papatya, gül, ayçiçeği, brokoli, fındık, bezelye, armut, karabuğday ve bunun gibi birçok şeyle beslenebilecek geniş bir beslenme yelpazesine sahip canlılardır. Bunlar gibi tohum ve bitkilerle evcil muhabbet kuşunuzu da çok rahatlıkla beslemeniz mümkündür. Muhabbet kuşlarının vitamine oldukça ihtiyaçları vardır ve bu vitamini alabilmeleri için de meyveler oldukça önemlidir. Bu besinlerin dışında onlar için özel üretilen kuş yemleri ile kuşunuzu beslemeniz gerekmektedir.

5. Muhabbet Kuşlarının Üremesi

Muhabbet kuşları ait oldukları doğal bölgede genellikle Haziran ve Eylül ayları aralığında üremektedirler. Bu zaman dilimi kuşların yaşadığı bölgeye göre de değişmektedir. Kuzey Avusturalya’da yaşamını sürdüren muhabbet kuşları genellikle bahsettiğimiz gibi Haziran ve Eylül ayları aralığında ürerken, Güney Avusturalya’da Ağustos ve Ocak ayları arasında üremektedirler.

Muhabbet kuşlarının sağlıklı olarak üremesi için iyi beslenmesi ve iyi bakılıyor olması çok önemlidir. Bu kuş türleri eşlerine çok düşkündür ve onlara karşı da çok ilgilidir. Üreme gerçekleştikten sonra muhabbet kuşları 20 gün civarında bir kuluçka dönemi geçirirler ve sonrasında ortalama 4 ya da 5 adet yavruları olur. Bu yavrular genellikle bir ay gibi bir süreden sonra kendi yollarına gitmek için yuvalarını terk ederler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Jako Papağan Türü Hakkında Bilgiler

Bir ay boyunca bu yavrular erkek muhabbet kuşu tarafından beslenmektedir. Yavrular yaklaşık olarak on gün sonra gözlerini açmakta ve 3 hafta gibi bir süre sonra tüyleri belirginleşmektedir. İlginç olan bir diğer bilgi de muhabbet kuşlarının yavrularının bir başka üreme döneminde olan muhabbet kuşu çiftine evlatlık olarak bırakabiliyor olmalarıdır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.