Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Jako Papağan Türü Hakkında Bilgiler

Abone Ol 
Jako Papağan Türü Hakkında Bilgiler

Bugünkü konumuz, Jako papağan türü oluyor. Afrika gri papağanı olarak da bilinen bu güzel dostlarımız, papağangiller familyasından olmaktadır. Boyutları orta büyüklüktedir.

Boyutları hemen hemen 35 cm olmaktadır. Siyah ve gri tonlara sahiptirler. Kuyrukları bordo ya da kırmızı renkte olur. Kuyruk renkleri genel manada dikkat çekicidir diyebiliriz.

Papağan türleri arasında en çok bilinen Jako papağan, uzmanlar tarafından da en zeki papağan türü olarak ifade ediliyor. Bu papağanı en çok besleyenler ise Romalılar olmuştur. Psittacus adlı cinsin günümüzdeki temsilcisi bu papağandır.

Konuşma kabiliyeti son derece gelişmiş olan bu papağan türünün iyi bir bakım aracılığıyla 1000 kelimeye dek ezber yapabildiği kanıtlanmıştır. Sorulan sorulara da cevap verebilmektedir.

Orta Afrika ve Batı’nın bir ve ikinci yağmur ormanlarının endemik çeşitlerinden biri olan Jako papağan, doğa içerisinde palmiye cevizi, meyve, salyangoz ve tohum ile beslenmektedir.

Esaret içerisinde 90 seneye dek yaşayabilirler. Papağan çeşitleri arasındaki en taklitçi olanı da yine bu papağanlar olmaktadır. Bazı uzmanlar bu taklitçilik yeteneği ile zekayı bağdaştırır.

Bu yetenekleri, daha çok sevilmelerini ve yetiştirilmelerini desteklemiştir. Fakat bu papağanlarda en çok görülen davranış bozukluğu ise tüy yolmadır. Eksik alaka nedeniyle bu durum meydana gelmektedir.

Bir ek bilgi daha verelim istedik: Alex isimli bir Jako, insan haricinde varoluşsal biçimde soru sorabilen ilk papağan hatta ilk hayvan türü olarak literatüre geçmeyi başarmıştır.

Jako Papağan Alt Türleri Nelerdir?

Kongo Jakosu, Nominat türde bir alt türdür. Timneh isimli alt türden biraz daha büyük olmaktadır. 33 cm boyu vardır. Tüyleri gri ve parlaktır. Kiraz renginde kuyruğu vardır. Gagası da kapkaradır. Fildişi Sahili’nden başlayarak batı taraflarından Kenya’ya, oradan Tanzanya ve Angola’ya dek yayılabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  En Sık Görülen Güvercin Rahatsızlıkları

Timneh Jakosu, diğer alt türlerden çok daha ufak bir boyuta sahip olmaktadır. Koyu gri renktedir. Kuyruğu ise kestane renginde olan bu Jako papağan alt türünün alt çenesine kadar olan kısmı parlak renktedir. Batı Afrika’da yayılım gösterir. Diğer alt türlere binaen daha rahat konuşturulmaktadır.

Gri Afrika Papağanı Popülasyonu Hakkında Önemli Bilgiler

jako papağanı

Gri Afrika Papağanı

Jako papağan türü, 2007 senesinde Tehdit Altındaki Türler adlı bir listede yer almıştır. Evcil hayvan ticareti sebebiyle yabani hayattaki gri papağan çeşitlerinin nüfusunda ciddi bir azalmaya rastlanmıştır.

Afrika gri papağanının yaşam sürdüğü bölge Orta ve Batı Afrika’da yer alan yağmur ormanları olmaktadır. Gri papağanlar, barınabilmek gayesiyle yağmur ormanlarındaki yaşlı ve devasa ağaçlara ihtiyaç duyar.

Bu bölgelerde bulunan orman çeşitlerinin insanlar nedeniyle azaltılması sonucunda Jakoların yaşam alanları da gitgide azalma göstermiştir. Bu son derece üzücü bir durum olmuştur.

Afrika gri papağanı, nesli tehlikeye girmiş yabani bitki ve hayvan türleri ile alakalı olan uluslararası ticareti ile alakalı ikinci ek sözleşmesi içerisinde bulunan listede yer almaktadır.

Bahsi geçen sözleşme, uluslararası kapsama sahip olan ticaretin yabani hayata tesir etmemesi üzerine alınan önlemleri aktif olarak içermektedir. 1994 ve 2003 seneleri arasında vuku bulan 350 binden çok ihracat işlemiyle gri papağan, en fazla ihraç edilen yabani hayvan çeşitlerinden birisi olmuştur.

Jako papağan, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1992 senesinde çıkan Kuş Koruma Yasası ile birlikte vahşi doğada yakalanan Afrika gri papağan türlerinin ticareti de resmen yasaklanmıştır diyebiliriz.

Avrupa Birliği, 2007 senesinde çıkartmış olduğu önemli bir yönergeyle beraber, vahşi kuşlarla alakalı ticareti yüksek seviyede engellemeyi başarmıştır. Kuşlar açısından bu durum önemli olmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Ayhan dedi ki:

    Çok güzel bir blok