Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Abone Ol 
Kuş Hastalıkları Nelerdir?

Kuş popülasyonlarında çeşitli hastalıklar oluşabilir. Kuş hastalıkları çok yaygın olmasa da bazı türleri derinden etkileyebilir. İnsanları etkileyen hastalıklar gibi, bunların çoğu hafiftir. Bununla birlikte, hafif kuş hastalığının bile bir bireyin hayatta kalması ve / veya üreme başarısı üzerinde etkileri olabilir. Daha ciddi hastalıklar, popülasyonun azalmasına, hatta yok olmasına neden olmanın yanı sıra, insanlar için bir risk oluşturabilir.

Kuş hastalıkları, bulaşıcı olan ve bulaşıcı olmayan şeklinde iki gruba ayrılır. Bulaşıcı hastalıklar genellikle bakteri, virüs veya parazitlerin sebep olduğu problemlerdir. Hastalığın bulaşma biçimleri, etkene ve hastalığın kendini gösterme şekline bağlı olarak değişir. Bulaşıcı olmayanlar ise yalnızca ilgili kuşu etkileyen rahatsızlıklardır.

Bakteriyel Kuş Hastalıkları

Salmonelloz, özellikle kış aylarında bahçe kuşlarında, ev serçeleri ve ispinozlar gibi tohum yiyen kuşlarda teşhis edilen en yaygın bakteriyel hastalıklardan biridir. Salmonella bakterileri, enfekte kuş dışkısı ile kontamine olmuş yiyeceklerin yutulmasıyla bulaşır.

Kısa süre önce keşfedilen, baştankara ailesinden kuşları etkilediği bilinen ve bir bakteri olan suttonella ornithocola ile enfeksiyon, pnömoni benzeri bir solunum rahatsızlığına neden olabilir. Bakterinin tek tek kuşlar arasında aerosol geçişiyle yayıldığı düşünülmektedir. Hastalığın dış belirtileri spesifik olmamakla birlikte, uyuşukluk, kabarık tüyler ve bazen nefes alma güçlükleri içerebilir.

Kuş Hastalıkları

Viral Kuş Hastalıkları

Kuş çiçeği, bahçe kuşlarında en dikkat çeken ve en sık görülen viral hastalıklarından biridir. Kuşlar arasında üç ana yoldan bulaştığı düşünülmektedir. Böcekleri ısırarak, kuşlar arasında doğrudan temas yoluyla ve dolaylı olarak kirlenmiş yüzeylerle temas yoluyla bulaşır.

Pox virüsü yüz derisinde kabuklu lezyonlar oluşturur. Adenovirüsler genellikle karaciğer hastalığına (hepatit) neden olur ve özellikle muhabbet kuşlarını etkiler. Paramiksovirüs kuşların sinir sistemlerini etkiler. Neophema virüsü çoğunlukla güvercinlerde ve onların yavrularında meydana gelir. Hatta muhabbet kuşları için bir enfeksiyon kaynağı olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kuşlar İçin Zehirli Olan Bitkiler

Parazit Kuş Hastalıkları

Trichomonosis, taze tükürük yoluyla yayılan, vahşi kuşların yaygın olarak yakalandığı bir hastalıktır. Bu rahatsızlık, enfekte bir kuşun bulaştırdığı su kaynaklarından yiyecek veya içecek paylaşarak oluşabilir.

Her biri kendi yaşam döngüleri ve bulaşma yollarına sahip olan çok sayıda başka parazit türü vardır. Örneğin; tenyalar, akarlar, bitler gibi.

Cnemidocoptic akarlar sebebiyle oluşan cilt enfeksiyonu, bahçe kuşlarında genellikle ‘pullu ayak’ olarak bilinen bir duruma yol açabilir. Bu akarlar, tipik olarak parmak ve ayak çevresinde gelişen, ancak bazen tüm bacağa kadar uzanan bir enfeksiyon oluşturur.

Kuş Hastalıkları

Kuşlarda Mantar Hastalıkları

Candida albicans gibi maya organizmaları, genellikle antibiyotik kullanımını ya da bağışıklık sistemine verilen zararı takiben sindirim sistemi hastalığına neden olur.

Aspergilloz, kuşun akciğerlerinde veya hava keselerinde mantar plağı olarak büyüyen mantar sporlarının solunmasıyla oluşur. Bu tür sporlar soluduğumuz havada sürekli olarak bulunur. Az sayıda spor vücuttaki koruyucu beyaz kan hücreleri tarafından yok edilir.

Megabacterium, antibiyotikler ve mantar önleyici ilaçların bir kombinasyonu ile tedavi edilen bir bakteri ve mantar arasında bir organizmadır. En yaygın tezahürü, muhabbet kuşlarında kusma ve kilo kaybı ile birlikte kronik bir sindirim hastalığıdır.

Evcil kuşunuzun sağlığını korumak ve refahını artırmak için en iyi kuş ürünlerini online mağazamızda bulabilirsiniz!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.