Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Muhabbet kuşları, sağlam ve küçük canlılar olmalarına rağmen, yine de çok çeşitli hastalıkların kurbanı olabilirler. Kuşunuz rahatsızlandıysa her zaman veteriner hekimden yardım almanızda fayda vardır. Peki, en sık görülen muhabbet kuşu hastalıkları neler?

Muhabbet Kuşu Mide Enfeksiyonu (AGY)

AGY, muhabbet kuşu hastalıkları söz konusu olduğunda en çok karşılaşılan rahatsızlıklardan biri. Macrorhabdiosis veya megabacteriosis olarak da bilinen bulaşıcı enfeksiyonun erken evrelerde fark edilmesi can sıkıcı bir şekilde zordur. AGY, dışarıdan herhangi bir sorun belirtisi olmaksızın kuşta kuluçkaya yatar ve çoğalır. Fark edebileceğiniz ilk şeylerden biri, normal yemek yemesine rağmen kuşunuzun biraz kilo vereceğidir. Bunun nedeni AGY’nin sindirimi engellemesidir.

Muhabbet Kuşu Kandidiyazı

Muhabbet kuşu hastalıkları arasında bir diğeri de Candida. Bu başka bir maya enfeksiyonudur. Organizmadan sorumlu olan Candida, bir tür pamukçuktur ve kuşun sindirim sisteminin herhangi bir yerinde oluşabilir. Semptomlardan birkaçı AGY enfeksiyonuna benzer. Bunlar halsizlik, kusma ve ishal olarak ortaya çıkar. Kandidiyaz sadece bakterileri öldüren ilaçlarla tedavi edilebilir, bu nedenle veterinere gitmek zorunludur. Bu hastalığın tedavisi genellikle yaklaşık bir hafta sürer.

Muhabbet Kuşu Hapşırma Sendromu

Hapşırma veya öksürme, çoğunlukla muhabbet kuşunun üst solunum yolundaki soğuk algınlığı ya da benzeri bir virüsün belirtisidir. Buna eşlik eden bir burun akıntısı olabilir. Bir muhabbet kuşunun hapşırması bir insanınkiyle aynı değildir, ancak muhtemelen daha önce duymayacağınız bir sestir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Papağanlarda Beslenme Nasıl Olmalı?

Hapşırma ve öksürmeye, halsizlik, nefes nefese kalma ve kafesin dibinde çok zaman geçirme gibi diğer semptomlar eşlik edecektir. Kuşunuzun nefes darlığı olduğunu ve bazen ayakları ve gagasıyla kafesin kenarlarını kavrayıp daha fazla oksijen almak için boynunu esnetebileceğini fark edebilirsiniz.

muhabbet kuşu hastalıkları

Muhabbet Kuşu Ateşi (Psittacosis)

İnsanlara aktarılabilmesi nedeniyle çoğu insanın duyduğu kuş hastalıklardan biridir. Chlamydophia psittaci bu durumdan sorumlu organizmadır. Bu rahatsızlığa yenik düşen bir kuş, halsizlik, nefes alma sorunları ve ishal yaşayabilir.

Muhabbet Kuşu Fledgling Hastalığı

Papovavirüs olarak da bilinen bu hastalığa, yavru kuşları yeni doğmadan önce öldüren Psittacine polyomavirüs virüsü neden olur. Hastalık yetişkin kuşları etkilemez, ancak bunların virüs taşıyıcısı olma ihtimali yüksektir. Virüs, tüylerin dökülmesine neden olabilir.

Muhabbet Kuşu Yaraları

Muhabbet kuşu hastalıkları arasında yaralar da yer alır. Kuşunuzdaki küçük bir yara bile enfekte olabilir ve kan zehirlenmesine yol açabilir. Böyle bir hastalık muhabbet kuşunu çok çabuk yıpratır.

Kuşların üzerinde veya kafeslerinin çevresinde herhangi bir kan izi görürseniz, yaralı tarafı tespit etmek için hızlı bir inceleme yapın. Her türlü et yarası antibiyotik tedavisi için veterinere bildirilmelidir. Kafesinizi kuşunuzun kendi kendine kesmesine neden olabilecek keskin ya da sivri nesnelerden arındırmayı unutmayın.

Muhabbet Kuşu Gaga ve Tüy Hastalığı (PBFD)

PBF, muhabbet kuşu hastalıkları listesinde en yaygın olanlardan biridir ve pek çok kuş türünü etkileyebilir. Etkilenen kuşların çoğu iki yaşın altında olmasına rağmen, PBFD her yaştaki kuşa bulaşabilir. PBFD’nin semptomları arasında tüy kaybı, anormal tüy gelişimi, gaga büyümesi yer alır. Bir kuş bu tarz semptom gösteriyorsa, veteriner bir deri veya tüy biyopsisi yapabilir.

Muhabbet Kuşu Sindirim Sistemi Bozukluğu

Muhabbet kuşu hastalıkları arasında sindirim sistemi problemleri de yaygındır. Genelde kuşun iyi beslenememesi nedeniyle meydana gelir. Belirti olarak kuşun alt bölümündeki damarlar yeşile dönebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Jako Papağan Türü Hakkında Bilgiler

Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı

Kuşlarda mantar oluşumunun semptomları olarak tüylerin dökülmesi oldukça yaygındır. Aynı zamanda pullanma ve kızarıklık ortaya çıkar.

muhabbet kuşu hastalıkları

Muhabbet Kuşu Solunum Yolları Sıkıntısı

Bu hastalığa yakalanan muhabbet kuşları, ağızlarını sürekli olarak açıp kapatabilirler. Aynı zamanda kuş, kuyruğunu hızlı bir şekilde hareket ettirir. Bu nedenle mümkün olan en kısa zamanda veterinere götürmeniz gerekir.

Muhabbet Kuşu Çiçek Hastalığı

Muhabbet kuşu hastalıkları listesinde bir başka konu da çiçek rahatsızlığı. En belirgin semptomu ani gerçekleşen ölümdür. Bu hastalık hızlı bir şekilde bulaşır.

Muhabbet Kuşu Bronşit Hastalığı

Solunum yolları rahatsızlıklarından olan bronşit, muhabbet kuşlarında da ortaya çıkabilir. Rahat nefes alamama, nefes alırken ses çıkarma gibi semptomları vardır. Hastalığın ilk başlangıcında yüksek ateş oluşabilir.

Muhabbet Kuşu Astım Rahatsızlığı

Nefes alma sırasında zorluk çekme, kuşun hırıltılı nefes alması gibi belirtileri vardır. Astıma yakalanan muhabbet kuşu eskisi gibi ötmez. En büyük nedeni, bronşit olan kuşun tedavi edilmemesidir.

Muhabbet Kuşu Romatizma

Muhabbet kuşu hastalıkları arasında romatizma da var. Yürümekte, tüneğine tutunmakta ve ayağa kalkmakta zorlanan muhabbet kuşu, romatizmaya yakalanmış olabilir. Kesin tanı için kuşunuzu bir veterinere götürmeniz önemlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.