Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Papağanlarda Tüy Yolma Nedenleri Nelerdir?

Abone Ol 
Papağanlarda Tüy Yolma Nedenleri Nelerdir?

Papağanlarda tüy yolma nedenleri ve tedavisi merak ediliyor. Papağan dostlarımız, bizlere harika bir şekilde arkadaşlık eden canlılardır. Bu evcil canlılar kimi zaman tüy yolma davranışı sergileyebilirler. Peki, papağanlar neden tüylerini yolar?

Papağanların tüyleri, onları muhteşem görünen evcil hayvanlar yapar. Karakterleri ve zekaları ile eşsiz bir kuş türü olan papağan, çeşitli nedenlerden dolayı tüy yolma davranışına başvurabilir. Papağanlarda tüy yolma nedenleri nelerdir inceleyelim.

Papağanlarda Tüy Yolma ve Tüy Dökümü Arasındaki Fark

Papağanlarda Tüy Yolma

Bir papağanla doğru bir şekilde ilgilenmek için onun yaygın sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Papağanlarda tüy yolma, anormal bir davranışa işaret eder. Bu davranışın nedeni ister fiziksel ister duygusal olsun, sonuç olarak papağanınızın sağlığında bir problem olduğunu gösterir.

Tüylerin normal değişimini gagalama probleminden nasıl ayırt edeceğinizi bilmelisiniz. Papağanların belirli bir tüy dökme mevsimleri yoktur. Fakat bu, diğer faktörlerin yanı sıra sağlıklarına ve çevreye bağlı şekilde gerekli dönemlerde gerçekleşir.

Normal tüy dökümü gerçekleştiğinde papağanın cildi açıkta kalmaz. Diğer yandan papağanlarda tüy yolma davranışı gerçekleşmiş ise papağanınızın cildinin açıkta kaldığını gözlemleyebilirsiniz.

Papağanlarda Tüy Yolma Nedenleri

Papağan kafesi çevresinde çok fazla tüy görüyorsanız ve papağanınızın derisinin bir kısmı açıkta ise tüy yolma durumu gerçekleşmiş demektir. Bunun nedenleri şu şekilde açıklanabilir:

1. Papağanın Kötü Beslenmesi

Papağanlarda tüy yolma davranışının ana nedenlerinden biri kötü beslenmedir. Kalitesiz beslenen papağanın cildinde kuruma meydana gelebilir. Bu da kaşıntıya ve papağanın kendisini aşırı derece temizlemek istemesine neden olabilir. Bunun sonucunda papağanınız tüylerini yolabilir. Bunun önüne geçmek adına sevimli dostunuzu kaliteli papağan yemleri ile beslemelisiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Hint Bülbülleri Hakkında Temel Bilgiler

2. Papağanlarda Stres ve Kaygı

Bir kuş, özellikle uzun saatler boyunca kafeste kaldığında ya da kendi türünden başka türler ile etkileşime girmesine izin verilmediğinde kolay bir şekilde stres yaşayabilir.

Diğer varlıklar ile iletişim kuramama, can sıkıntısı, aşırı gürültü, yalnızlık, uzun süre boyunca aşırı ışık, alan yetersizliği gibi faktörler, papağanın strese girmesine neden olabilir. Tüm bu faktörlerden dolayı papağanlarda tüy yolma ortaya çıkabilir.

3. Papağanlarda Dış Parazitler

Pireler, bitler, akarlar gibi dış parazitler, kuş dostlarımızın derisinde çok fazla kaşıntı ve tahriş durumuna sebep olabilir. Hatta kuşların yaralanmasını bile teşvik edebilir. Bu yüzden de parazitlenen kuşlarda tüy yolma davranışı gelişebilir.

4. Papağanlarda Cilt Enfeksiyonları

Papağanlarda mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar derine meydana geldiklerinde çok fazla iltihaplanma ve kaşıntı durumu ortaya çıkar. Bu problem ise papağanlarda tüy yolma davranışına sebep olur.

5. Çevresel Faktörler

Kuşun çevresel faktörlerden dolayı sinirlenmesi halinde de tüy yolma ortaya çıkabilir. Örneğin, kuş kafesi nem düzeyi, ev içindeki kokular, dışarıdan gelen duman, sigara kokusu gibi çeşitli etmenler, papağanın stres yaşaması için yeterli olan durumlardır. Bunlara maruz kalan papağanda tüy yolma davranışı oluşabilir.

Papağanlarda Tüy Yolma Nasıl Engellenir?

Sevimli dostunuzun tüylerini yolduğunu görürseniz, bu gelişme karşısında endişe duymanız normaldir. Bu noktada düşünmeniz gereken en önemli şey ise problemin ana nedenini belirlemektir. Bunun için de papağanınızı bir veterinere götürmeniz şarttır.

Veteriner, teşhis ettiği nedene bağlı şekilde size yapılması gerekenleri söyleyecektir. Tüy yolma davranışının nedenine göre genellikle aşağıdaki uygulamalara dikkat etmek önemlidir:

  • Papağanınız stresten muzdaripse ve bu bir çevresel etkenden kaynaklanıyorsa, ilgili faktörü tespit etmelisiniz. Ona sakin ve sağlıklı bir ortam sağlamalı, gerekiyorsa yeni bir papağan kafesi almalısınız. Kafesi ise çok ışık almayan, gürültüsüz bir ortamda konumlandırmalısınız.
  • Sebep beslenme ise kuş yemleri arasından en kaliteli markaların ürünlerine yönelmelisiniz.
  • Papağanınızda parazit varsa veterinerin reçete ettiği ilaçları kullanmalısınız.
  • Deri enfeksiyonu durumunda da reçete edilen ilaçların düzenli kullanımını sağlamalısınız.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Sarı Sultan Papağanı Cinsiyeti Nasıl Belirlenir?
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.