Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Güvercin Çeşitleri Nelerdir?

Abone Ol 
Güvercin Çeşitleri Nelerdir?

Güvercin çeşitleri oldukça fazladır. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan çok sayıda güvercin cinsi bulunmaktadır. Yaklaşık 300’den fazla güvercin türü vardır. Bu sevimli canlılar kendilerine özel sesleri ve görünüşleri ile dikkat çekerler.

Güvercinler hoş sesleri, orta boyutları, kısa bacak ve boyunları ile bilinir. Bu kuşlar hızlı şekilde uçma kabiliyetine sahiptir. Çoğunlukla kayalık veya ağaçlara yuva yapmayı tercih ederler. Çekirdekli tohumlar ve kaliteli kuş yemleri ile beslenirler.

Güvercinlerin geçmişten günümüze insanlara birçok konuda destek olduğu bilinmektedir. Posta güvercinleri, ulaşım ve haberleşmenin olmadığı zamanlarda iletişimi sağlamak amacıyla yetiştirildiler. Osmanlı döneminde bu kuşlar için özel binalar yapılmıştır. Buralarda güvercin gübresi yetiştirilmiştir. Birçok farklı cinsi olan güvercinlerin ülkemizde de çeşitleri bulunmaktadır. Güvercin çeşitleri nelerdir inceleyelim.

Güvercin Çeşitleri

Güvercin cinsleri incelendiği zaman bu kuşların Columbiformes takımı şeklinde iki alt türe ayrıldığı bilinmektedir. Bunlar Pterocles ve Columbae olmaktadır. Her iki güvercin türü de birçok güvercin cinsini bünyesinde barındırır.

Kutuplar dışında, dünya üzerinde çeşitli güvercin ırkları yaşamaktadır. Bu kuş cinslerinden ülkemizde görülenleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Tahtalı Güvercin

Güvercin çeşitleri arasında ilk sırada tahtalı güvercin var. Columba Palumbus olarak isimlendirilen bu güvercin cinsi, çoğunlukla Bilecik ve çevresinde görülür. Boyun kısmının her iki tarafında yer alan beyaz renkli lekeler ile dikkat çeker. Baş bölgesi küçük ve yuvarlak, gövde bölümü ise son derece geniştir.

Ağaçlık alanlardaki dallara yuva yapmayı tercih eder ve bu alanlarda ürer. Tahtalı güvercinler kış mevsiminde çoklu gruplar halinde uçar. Yabani türleri tarım bölgelerinde, evcil olanları da parklarda beslenirler. Türkiye’nin her türlü bölgesinde yaşayabilen bu kuş cinsi, bilinçsiz avlanma sebebi ile nesli tükenme tehlikesi yaşamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Jumbo Muhabbet Kuşu Özellikleri ve Bakımı

2. Bursa Güvercini

Bursa kentimizin simgelerinden biridir. Dünya çapında Bursa Roller şeklinde tanınır. Osmanlı zamanında da yetiştirilmiş bir güvercin cinsidir. En mühim özelliği ise ortalama yedi saat kadar uçabilmesidir. Bu özelliği sebebiyle Osmanlı’da haberleşme maksadıyla tercih edilmiştir.

Bursa güvercininin uzun saatler boyunca uçma kabiliyeti günümüzde kaybolmuştur. Son derece hareketli ve dik duruşlu bir güvercindir. Dışa çıkık göğüs kısmı, kalın ve uzun gagası ile öne çıkar. Sahip olduğu siyah renk tonu diğer güvercinlerde bulunmaz.

3. Kaya Güvercini

Güvercin çeşitleri arasında bir diğeri de kaya güvercini oluyor. Columba Livia adı ile bilinir. Gövdesi mavi renklidir. Kanatları ise genellikle açık kurşuni mavi tonundadır. Kanatlarında iki adet siyah renkli şerit vardır. Gagasının alt bölümünde bulunan küçük boyutlu benekler onu diğer güvercin türlerinden ayırır.

Gagası ince yapılıdır. Çoğunlukla yabanidir. Evcilleştirmeleri son derece zordur. Kalın gagalı olan türleri ise kolay biçimde evcilleştirilebilir. En çok şehir meydanında görülür. Ayrıca cami avlularında sıklıkla rastlanan güvercin cinsleri kaya güvercinleri olmaktadır. Evcil şekilde yetiştirilmek istenirse geniş bir güvercin kafesi tercih edilmelidir.

4. Taklambaç Güvercin

Türkiye’de sık olarak görülen güvercin cinslerinden biridir. Yerli güvercin çeşitleri arasında bulunan bu cins kuşlar ortalama 1000 seneden bu yana Anadolu’daki varlığını korumaktadır. Ağırlıklı olarak Konya kentimizde bulunan bir türdür. Alçak seviyeden uçar ve tek takla atma özelliği vardır. Fakat bu ırkın hiç takla atmayanları da bulunur.

5. Gökçe Güvercin

Görüntü olarak kaya güvercine benzer. Fakat onu kaya güvercinden ayıran en önemli özelliği ise daha koyu mavi bir tonda olmasıdır. Boyu ortalama 33 cm civarındadır. Göğüs bölümü erguvan rengindedir. Genellikle ağaç ve kayalara yuva yapar. Bu cins her türlü tane tohum ile beslenebilir. Akdeniz, Orta Anadolu ve Güneybatı Anadolu taraflarında yaygındır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Ne Zaman Yumurtlar?

6. Ankut Güvercini

Güvercin çeşitleri arasında ankut güvercini de var. Kökeni Orta Asya’ya uzanır. Yerli güvercin ırklarından biridir. Avrupa’ya da dağıtılmış bir kuş türüdür. Genellikle Urfa kentimizde görülür ve burada uğurlu olduğuna inanılır. İyi dem çeken bir kuştur ve ortalama 45 dakika kadar dem çekebilir.

Genelde tek renklidir. Kızıl tonunda olabilir. Kimilerinin kanatları beyaz diğer alanları ise kahve-kızıl karışımıdır. Geriye doğru kıvrık paçaları bulunmaktadır. Çift tepelidir ve bu kuş ırkının tepesiz olanları nadirdir. Gaga bölümleri biraz uzun yapıdadır. Vücutları çoğunlukla diğer güvercinler ile karşılaştırıldığında çok daha iri olmaktadır.

7. Kelebek Güvercin

Anadolu’ya özgü güvercin çeşitleri arasındadır. Göğüs bölümü diğer uçucu kuşlar gibi geniştir. Bu kuşların ayakları kısadır. Kuyruk yapıları ise ters V şeklindedir. Gagaları orta boyutlardadır. Gözlerinin siyah ve sarı olabileceği bilinmektedir. Renkleri ise yetiştirildiği yere göre değişir. Genelde alacalı olmaktadır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.