Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Evcil Kuşlarda Agresif Davranışlar Nasıl Yok Edilir?

26.05.2023
609
Abone Ol 
Evcil Kuşlarda Agresif Davranışlar Nasıl Yok Edilir?

Evcil kuşlarda agresif davranışlar meydana gelebilir. Öncelikle bilmelisiniz ki, kötü evcil kuş yoktur. Korkan evcil kuşlar ve ele alınmaktan kaçınmak isteyen kuşlar vardır. Bu duruma neden olan ise genel olarak kuşların duygusal sorunlarıdır. Kuşunuz agresif davranışlar sergilemeye başladıysa, hem sizin için hem de kuşunuz için zorlayıcı bir süreç başlamış demektir. Peki, kuşlarda saldırganlık ile nasıl başa çıkabilirsiniz?

Evcil Kuşlarda Agresif Davranışlar Neden Olur?

Evcil Kuşlarda Agresif Davranışlar

Evcil kuşlarda saldırgan davranışların en yaygın sebepleri korku ve travmatik deneyimlerdir. Bunlar, kuşların insanlarla etkileşim halindeyken agresif davranışlar göstermelerine sebebiyet verebilir. Kuşunuz ısırabilir ya da saldırgan olabilir. Yine de kuşların psikolojisinin birçok şeyden etkilenebileceğini söyleyebiliriz. Evcil kuşlarda agresif davranışlar şu faktörlerden kaynaklanabilir:

  • Yavruluk döneminde elle beslenmeyen evcil kuş dostlarımızda korku, sık olarak kendini gösterir.
  • Sosyalleşme eksikliği, bir kuşun diğer kuşlardan, insanlardan ve yeni deneyimlerden korkmasına yol açar.
  • Bazı kuşlar, sahipleri diğer insanlarla veya hayvanlarla etkileşime girdiği zaman kıskanır.
  • Yaşlı bir kuş sahiplendiyseniz, kuşunuz bir önceki sahibi tarafından kötü muamele görmüş olabilir ya da ihmal edilmiş olabilir.
  • Kuş kafesi veya kuş yemliği gibi kuşların sahiplendiği malzemelerin paylaşılmaya başlanması da evcil kuşlarda agresif davranışlar yaratabilir.
  • Stresli ve zihinsel uyarımdan yoksun kuşlar da saldırganlaşabilir.

Evcil Kuşlarda Agresif Davranışlar Nasıl Geçer?

Evcil Kuşlarda Agresif Davranışlar

Evcil kuşlarda agresif davranışlar önlenebilir. Bunun için aşağıdaki uygulamalara odaklanabilirsiniz:

1. Kafesi Nötr Bir Yere Alın

Kuşun kafesinin nötr bir alanda yer alması, hayvanın bölgesel saldırganlığını önleyebilir. Bu nedenle aşırı gürültülü olmayan, rüzgâr ve güneşten etkilenmeyen bir yere kafesi koyabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Az Bakım Gerektiren En İyi Evcil Kuşlar Hangileri?

2. İletişimi Zorlaştırmayın

Kuşunuz parmaklarınıza doğru atılırsa, korkup aniden geri çekilmeyin. Hızlı bir şekilde hareket etmeniz, kuşun daha çok gergin ve endişeli hissetmesine neden olabilir. Teması zorlamaya çalışmayın ve sakin hareketlerde bulunun. Adım atmayı ve ikramları kabul etmeyi kuşa bırakın.

3. Çubuk Eğitimini Deneyin

Evcil kuşlarda agresif davranışlar, çubuk eğitimi ile de önlenebilir. Bir kuşu tüneğe ya da çubuğa çıkmak amacıyla eğitmek, aynı zamanda sopa eğitimi olarak da isimlendirilir. İdare edilemeyen bir kuşu eğitmek için en etkili yollardan biridir. Korkan ya da geçmişte travma yaşayan bir kuşun bu hareketi zorlanmadan kabul etmesi kolay olur.

4. Kuşunuza Bağırmayın

Sesinizi yükselterek konuşmanız, kuşunuzun yanlış bir şey yaptığını anlamasını sağlamaz. Sizden büyük bir tepki aldığını gören kuş, kötü davranışını pekiştirmeye devam eder. O nedenle, her ne olursa olsun kuşunuza bağırmamalı ve saldırgan davranışından ötürü onu cezalandırmamalısınız.

5. Kuş Ödüllerinden Yararlanın

Evcil kuşlarda agresif davranışlar, ödüllendirici eylemlerle de yok edilebilir. Sevimli kuşunuza kuş krakerleri sunabilir, yatıştırıcı bir ses tonu ile ona yaklaşabilirsiniz. İkramlar ve övgüler kullanmak, evcil kuşun sizinle iletişim kurmaya istekli olmasına yardımcıdır. Bu durum, disiplinden çok daha etkilidir. Kuşunuz ile iletişiminiz daha olumlu bir deneyimle sonuçlanırsa, muhtemelen hayvanınız daha rahat olacak ve sakinleşecektir.

6. Güven Oluşturun

Kuşlar için tekrar ve tutarlılık, iyi bir eğitim için gereklidir. Başarıyı garantilemek amacıyla günde en az bir defa kuşla ilgilenmelisiniz. Bir kuşun size güvenmesinin zaman alacağını unutmamalısınız. Dolayısıyla her gün kuşla ilgilenerek, onun güvenini kazanmaya çalışabilirsiniz.

7. Kuşunuzu Yormayın

Eğitim ve egzersiz gibi seansları on beş dakikadan fazla tutmamalısınız. Kuş dostlarımız hassas ve zeki canlılardır. Ruh sağlıklarının korunması ve stres yaşamamaları için biraz eğlenmeye de vakit ayırmaları lazımdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşları Kaç Yıl Yaşar?

8. Veterinerden Yardım Alın

Evcil kuşlarda agresif davranışlar devam ediyor ise yapmanız gereken şey profesyonel yardım almaktır. Bu yüzden de bir veterinere danışarak, size yol göstermesini isteyebilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.