Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Evde Kedi Mi Köpek Mi? Hangisini Sahiplenmeliyim?

05.08.2021
1.446
Abone Ol 
Evde Kedi Mi Köpek Mi? Hangisini Sahiplenmeliyim?

Evde kedi mi köpek mi bakılmalı diyorsanız; çok doğru yerdesiniz! Kedilerin mi yoksa köpeklerin mi daha cana yakın olduğu, hangisinin daha bağımsız bir karaktere sahip olduğu ya da daha oyuncu olduğu uzun yıllardır tartışılan konular arasında yer alır. Peki, kedi mi köpek mi? İşte detaylar…

Evde Kedi Mi Köpek Mi Bakmalıyım?

Genel anlamda köpekler de kediler de kendi içlerinde oyuncu hayvanlar olabilirler. Köpekler çok daha oyuncu olarak bilinseler de kimi köpek ırkları tüm gün yerlerinden kalkmak istemeyen tembel ırklar olabilir. Benzer şekilde kediler de genel anlamda bağımsız ve sahibine karşı ilgisiz olarak görülürler. Ancak bu genel kanıyı yıkan çok sayıda kedi olduğundan dolayı aslında kedilerin ya da köpeklerin genel bir pencereden değerlendirilmemesi gerekmektedir. Kedilerin ve köpeklerin genel özellikleri üzerine konuşulabilir ancak yine de her bir kedi ya da köpeğin kendine ya da ırkına has karakteristik özelliklerinin olduğu da unutulmamalıdır.

Evde Kedi Mi Köpek Mi? Hangisi Daha Hareketli?

Köpekler genel anlamda daha hareketli ve oyuncu hayvanlar olarak bilindiklerinden dolayı sahipleri ile daha kolay iletişim kurduklarına inanılır. Ayrıca bu hareketli karakterlerini dışarıda da rahat şekilde sergileyebildikleri düşünüldüğünden köpeklerin dış ortama da adaptasyonunun kolay olduğuna inanılmaktadır. Eğer çeşitli köpek ırklarını tercih ederek tüm gün onlarla oyun oynamak isterseniz elbette ki köpekler size daha ilgi çekici gelebilir. Ancak yine de kimi kedilerin de oyuncu bir karaktere sahip olduğunu, ırksal özelliklerinden dolayı yakalama, kovalama gibi köpeklerin de oynadığı oyunlara ilgi duyduklarını unutmamanız gerekmektedir. Evcil hayvanlarınızın keyifli vakit geçirmeleri adına, en kaliteli kedi oyuncakları ve köpek oyuncakları için online pet shop mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Yavru Kedi İştahsız ve Mama Yemiyor Ne Yapılması Gerekir?

Evde Kedi Mi Köpek Mi? Hangisi Daha Kolay Eğitilir?

Kedilerin mi yoksa köpeklerin mi eğitilmeye daha yatkın olduğu konusu da ayrıca tartışılmaktadır. Öncelikli olarak kedilerin tuvalet eğitimlerini köpeklere oranla çok daha kolay şekilde alabildiği söylenebilir. Kediler kendi alanlarını belirleme konusuna köpeklerden daha çok düşkündürler. Bu sebeple de kedi tuvalet eğitimi gibi temel bir eğitimi kısa sürede almaları söz konusudur. Ancak yine de köpekler de eğitilme konusunda istekli olabileceklerinden dolayı tuvalet eğitimi kısa sürede alan köpekler de yoğunluktadır.

Kediler de köpekler de karakter eğitimi alabilen hayvanlardır. Bir davranışın yanlış olduğunu onlara anlatmak, ödüller ve kısıtlamalar ile kolay olabilir. Benzer şekilde bir köpeğe öğretebileceğiniz yuvarlanma numaralarını kedinize de öğretmeniz mümkündür ancak bir miktar daha çaba sarf etmeniz gerekebilir. Yine de kimi kedi ırkları eğitilmeye ve öğrenmeye son derece istekli olduğundan pek çok fiziksel numarayı da başarı ile tamamlamaları mümkün olabilecektir.

evde kedi mi köpek mi

Evde Kedi Mi Köpek Mi? Hangisi Apartman Yaşamına Daha Uygun?

Apartman hayatına kolay adapte olacak bir hayvan arıyorsanız genellikle kedilerin tercih edildiğini görebilirsiniz. Kedilerin köpeklere oranla daha ses çıkardığı düşünülür. Yine de kedilerin gece aktiflikleri sırasında pek çok şeyi kırıp dökebilecekleri, çiftleşme dönemlerinde sesleri çıktığı kadar bağırabilecekleri ve aç olduklarında ya da uykuları olmadığında geceleri miyavlayarak sahiplerini uyandırabileceği hesaba katılmaz.

Köpeklerin bazı ırkları havlama konusunda son derece çekingendir. Bu sebeple de havlama isteği son derece az olan köpeklerin pek çok kediye oranla daha az ses çıkarabileceği bir söylenebilir. Yani aslında bir köpeğe apartman yaşamı içinde bakmak da mümkündür. Yine de köpekler geniş alana ihtiyaç duyan daha büyük ırklar olabildiğinden apartmandaki yaşamda tercih edilebilecek köpek ırklarını gözden geçirmeniz gerekebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Hayvanı Olanlar Deprem Anında Ne Yapmalı?

Evde Kedi Mi Köpek Mi? Hangisi Sahibine Daha Çok Bağlı?

Kedilerin geneli sahiplerinden bağımsız olarak değerlendirilir ancak köpeklerin sahiplerine son derece bağlı, korumacı olduğu görüşü yaygındır. Kediler genel anlamda baskın bir koruma güdüsüne sahip olmasalar bile iyi iletişim kurabildikleri kişileri koruma eğilimi gösterirler. Cesur şekilde bir sevdiklerini koruma davranışı sergilemeleri olasıdır. Ayrıca ev içerisinde her ne kadar bağımsız görünseler bile sahipleri ile vakit geçirmekten, onlarla oyun oynamaktan, birlikte uyumaktan ve vakit geçirmekten de keyif alırlar.

Kimi kediler yetiştirilme tarzları nedeniyle ev içinde son derece yabancı ve asi bir tavır sergileyebilir ancak bu onların yetiştirilme olanakları ile ilgili olabilir. Buna ek olarak köpekler de kimi zaman ev içinde ve dışarıda bağımsız tavırlar gösterebilmektedir. Özellikle de konu eğlence olduğu zaman köpekler sahiplerini umursamadan hareket edebilirler. Bu tip davranışlar her ırkta olmasa bile yine yetiştirilme koşullarına da bağlı olarak köpekler de bağımsız şekilde hareket etmek isteyebilir. Sahiplerine düşkün olsalar dahi bağımsız karakterleri kendini bir şekilde ortaya koyacağından aslında kediler de köpekler de pek çok konuda benzer özelliklere sahiplerdir.

Evde Kedi Mi Köpek Mi? Hangisinin Bakımı Daha Kolay?

Kedilerin ve köpeklerin bakımları eşit şekilde değildir çünkü kimi kedilerin bakımı çok daha kolay olabilirken kimi köpeklerin bakımı sahibi için uzun süreli ve zorlayıcı olabilmektedir. Yine de kedileri ve köpekleri sevenler ikiye ayrıldığından aslında bu hayvanların her ikisinin de benzer özellikleri gösteren farklı evcil dostlar olduğunu belirtmek gerekir. Elbette farklılıkları vardır ancak her ikisi de ilgi, bakım ve sevgi isteyen evcil dostlar olduğundan karakteri sahibi ile uyuşan bir hayvan bulmak her zaman düşünüldüğü kadar zor olmayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Apartmanda Bakılabilecek Küçük Evcil Hayvanlar

Kolay eğitilebilen, sahibine yakın, sessiz ve oyuncu bir kedi arıyorsanız onu bulmanız da zor eğitilebilecek, asi, başına buyruk, gürültücü bir köpeği kendinize dost edinmeniz kadar kolay olacaktır. Sizin dostunuzu eğitme tarzınız aslında onun genel karakterini etkileyebileceği için kendi yetiştirme tarzınızı kontrol altında tutmanız gerekebilir. Hem kedi bakım ürünleri hem de köpek bakım ürünleri ile evcil hayvan dostunuza daha iyi bakım koşulları sunabileceğinizi de unutmamalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.