Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Exotic Shorthair Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı

Abone Ol 
Exotic Shorthair Kedi Irkı Özellikleri ve Bakımı
1900.50₺

1354.21₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
786.72₺

571.55₺

N&D Düşük Tahıllı Balıklı Portakallı Yetişkin Kedi Maması 1.5 kg

Ürünü İncele
1989.00₺

1287.21₺

Felicia Az Tahıllı Sterilised Tavuklu HypoAllergenic Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele

Exotic Shorthair kedi ırkı, egzotik olan bir mizaca sahiptir. Düz bir burnu vardır, kısa tüylüdür ve çok sevimlidir. Bugünkü yazımızda bu kedi dostlarımızı daha da yakından tanıyor olacağız.

Karakter Özellikleri

Bu kediler son derece nazik, eğlenceli ve sevecen bir yapıda olmasıyla dikkat çeken bir ırktır diyebiliriz. Aynı esnada bayağı yaramaz olurlar. Her an oyun oynamak isterler. İnsanlarla aynı ortamda yer almayı ve onlarla beraber sosyalleşme adımları atmayı çok severler.

Sevimli dostlarımız oldukça sadıktır. Akıllı olurlar. Kıvrak zekalarıyla her ortamda kendilerini belli ederler. Bu kedilere çok kolay bir şekilde eğitim vermeniz olasıdır. Kısa zamanda getir ve götür komutlarını bu güzel kedilere öğretebilirsiniz. Müthiş sahiden!

Tarihçesi

Exotic Shorthair

Yatan Bir Exotic Shorthair

İran kedileri, tarih boyunca her zaman en fazla talep gören kedi ırklarından biri olmuştur diyebiliriz. 50’li senelerde bu kedi ırkının popülerliği nedeniyle American Shorthair kedi yetiştiricileri, bu kedi ırkını Burmese, İran ve Mavi Rus kedisi ile çiftleştirmiştir. Bunu yaptıktan sonra İran kedisinin ihtişamını American Shorthair kedi cinsinde yakalamayı ummuşlardır.

Meydana gelen ilk İran-Amerikan Shorthair yavru kedileri, tam olarak İran kedisine benzemiyor olsa bile aynı karakter özelliklerini gösteren bir kedi olmuştu. Suratı yuvarlaktı, burnu kısaydı, gözleri büyük ve yuvarlaktı. Kürkü ise daha kısa ve yumuşaktı. Bu kedi ırkının popülaritesi arttıkça ve gen havuzunda genişleme yaşandıkça diğer kedilerin birleşiminden doğan kediler de geliştirildi.

Nihayetinde ise Cat Fanciers Association safkan Egzotik Shorthair kedi ırkının genetik çaprazlama işlemlerine net bir sınır getirmiş oldu. 1987 senesinde bu kedi ırkının genetik çaprazlamasını direkt olarak yasaklamıştır. Yalnızca İran kedileriyle çoğaltılmasına müsaade tanımıştır. Cat Fanciers Association’ın fikrine göre bu kedi ırkı İran kedilerinden sonraki en sevilen ve popüler hale gelen safkan kedi ırklarından biri olmuştur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler İçin Yılbaşı Hediye Önerileri!

Fiziksel Özellikleri

Bu kedi ırkı, tüy bakımından ötürü Fars kedilerine benzer. Bu nedenle de kusursuz bir görünüme sahip olmaktadır. Büyük kafası ve basık burun yapısıyla öteki kedilerden daha farklı görünür. Dünya genelinde yer alan en sevimli kedi türlerinden biri olan Exotic Shorthair kedi ırkı, yoğun ve kısa tüylü olmaktadır.

Kusursuz bir yüze sahip olan bu kedi ırkı, ufak ve sakin olması nedeniyle apartman ortamına çabucak ayak uydurabilen kedi ırklarından biri olmaktadır. Sesleri çok çıkmaz ve bağırmazlar. Bu nedenle de komşularınız asla rahatsız olmamış olur. Harika değil mi sahiden sizce de?

Bu kediler, ufacık kulakları ve dolgun yanaklarıyla ilgi odağı haline gelmiş olan bir kedi ırkıdır. Genel manada orta ve büyük boylarda olurlar. Siyah, beyaz, mavi, leylak rengi, çikolata renginde tüyleri vardır. Bunun yanı sıra duman ve tekir gibi iki farklı renkli çeşitleri de olmaktadır. Bu kediler 15 sene kadar yaşayabilir.

Bakımı

Bu kedilerin genel bakımı, tüyleri yoğun olduğundan son derece önemlidir diyebiliriz. Haftada birkaç kez tüylerini tarayın. Böylece ölü tüylerinden arınmasına yardımcı olmuş olursunuz. Bu kedi ırkının ağız sağlığı da oldukça mühimdir. Bu sebeple diş fırçalama işlemini bir rutin biçimine getirin.

Bu nedenle ağızda meydana gelebilecek mikroplardan ve bakterilerden kedinizi korumanın huzurunu yaşarsınız. Bu kedi ırkının iyi bir hayat geçirebilmesi için ve tabii ki sağlıklı bir kedi olabilmesi için ona iyi bakmanız gerekmektedir. Vücut direnci her daim iyi olmalıdır. Bu son derece önemli bir durum olarak ilgi çeker.

Çocuklar ve Hayvanlar ile İletişimi

Bu kedilerin son derece ideal bir aile kedisi olduğunu söyleyebiliriz kesinlikle. Bu kedilerin orta bir boyu vardır. Sahipleri ile her zaman sadık ve sevgi dolu bir bağ kurabilirler. Öteki evcil hayvanlar ve çocuklarla da sorunsuz şekilde anlaşabilirler. Dost canlısı bir kedi ırkıdır. Enerjisi düşük olduğu halde kedi oyuncakları ile oynamaya bayılırlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Bombay Kedi Irkı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme İhtiyacı

Beslenme

Bu kedi ırkının hayatsal faaliyetlerinin en üst seviyede durması için en doğru beslenme şekli kaliteli kedi maması tüketiminden geçmektedir. Kedinizi her zaman damak tadına uygun mamalarla beslemelisiniz. Seçeceğiniz kedi mamasının bu kedinin yaşına uyum sağlamasına önem vermeniz gerekmektedir.

Bu kedilerin bağışıklık sisteminin her daim güçlü olması için kedinize düzenli olarak aşı yaptırmalısınız. Parazit ve mikroplara karşı kendini her zaman koruması açısından veteriner hekim vasıtasıyla düzenli olarak kontrol edilmelidir ve aşı işlemleri de her daim uygulanmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu kediler hakkında en çok sorulan soruları ve bu soruların yanıtlarını sizler için derledik!

Exotic Shorthair Kedi Irkı Hipoalerjenik midir?

Bu kedilerin hipoalerjenik bir kedi olduğunu düşünen çok fazla kişi var ama ne yazık ki bu doğru bir bilgi olmamaktadır.

Bu Kedilerin Bakımı İran Kedisine Göre Daha mı Kolay Oluyor?

İran kedisi çok bakım ister, kesinlikle duymuşsunuzdur bu bilgiyi. Fakat Egzotik Shorthair kedilerin bakımı çok daha kolaydır. Yumuşak ve kısa olan tüylerini düzenli şekilde taramanız gerekir. Gözleri akmaya başladıysa ıslak bir pamuk yardımıyla gözyaşlarını güzelce silebilirsiniz. İşte bu kadar!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.