Güvercin Özellikleri Nelerdir?
Bu yazıda güvercin özellikleri hakkında bilgiler sunuyor olacağız. Güvercingiller familyasına mensup olan ve kuşlar sınıfında yer alan bir kuş türü olarak güvercinler, ülkemiz genelinde ve dünyanın her yerinde sevilerek beslenen hayvanlar olmaktadır. Beslenme amaçları ise performans ve görsellik gibi birçok farklı nedene dayanır. Şehirlerin meydan kısımlarından köylere dek birçok farklı yerde güvercinlere denk gelebilirsiniz.
Güvercinlerin kafaları ile beyinleri arasında yer alan ferromanyetik isimli birtakım parçalar, yerin manyetik bölümüne karşı duyarlı bir özellik içermesiyle bilinir. Bu sistem aracılığıyla güvercinler yerin manyetik bölgesindeki değişimleri hissedebiliyorlar diyebiliriz. Bunun yanı sıra güvercinler çok uzak bölgelere bile uçtukları zaman yönlerini anında bulabilen canlılar olmaktadır. Güvercinlerin omurilikleri omurga kanallarının son bölgesine dek gider.
Güvercinlerin Genel Özellikleri Nelerdir?
Güvercinlerin bedenleri orta bir boyutta olmaktadır. Gaga kısımları da orta boyuttadır. Gagalarının kısa olması farklı türdeki melezlemelerin yaşanmakta olduğunun temel bir kanıtı olarak görülebilir.
Bu çeşit güvercinlerin boyun kısımları pek de uzun olmaz. Ayak kısımları da biraz kısadır. Dirsekten aşağı olan bölgeleri ise paçasızdır. Dirseklerinin aşağısında yer alan her tüy de paça olarak kabul görür.
Güvercin özellikleri dendiği an akla kuşun kuyruk telek sayısının on dört ila on sekiz arasında olduğu gelir. Kanatları ise kuyruk üzerinde taşınmaktadır. Taşınma haki ise güvercinin karakteristik bir fonksiyonu olarak nitelenebilir.
Makaracı olan güvercin ırklarında denk gelinen kuyruğun kanat altında taşınma şekli bu kuşlarda olmamalıdır. Fakat kanatlar farklı biçimde taşınıyor ise bu güvercinlerin safkan olmadıklarını söyleyebiliriz.
Gaga renkleri de kuşun rengi ne olursa olsun beyaz bir renkte olur. Yine de gaga uç kısmında ufak bir koyu renk olabilmektedir. Yalnızca mavi olan renklerde mor gaga rengi görülür.
Güvercinler hangi renk olursa olsunlar göz renkleri açıktır. Sadece beyaz olan güvercinlerde siyah göz rengine rastlarız. Güvercinler tepesiz veyahut tepeli olabilirler. Tüm renklerinin tepesiz ve tepeli olanları vardır.
Bu güvercinlerde tepe her zaman kulaktan kulağa şeklinde anılan bir tarzda geniş olur. Tepe güvercini olarak bilinen güvercinin ensesi altından başlayarak enseyi tam tamına çevrelemiş olur.
Tepenin her iki kısmında tepe gülü ismiyle bilinen türde şekillenmeler olur. Dişi olan güvercinler genel olarak iki yumurta doğurup kuluçkaya geçerler. Çok bilindik olmasa bile üç ya da tek bir yumurtanın üzerine kuluçkaya yattıkları da olur.
Bir tane güvercin yumurtasının ilk yumurtası tam olarak on beş gram kadar olur. On bir gram kadar doğmuş olan yavrular da yedinci gün itibarıyla yetmiş gram olurken on dördüncü günde yüz yetmiş grama dek ulaşırlar. Yavru olan güvercin yirmi dört ila yirmi beş günlük olduğunda yalnız başına yem yiyebilir. Güvercin özellikleri hakkındaki yazımızın sonuna geldik!