Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yavru Kuş Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Abone Ol 
Yavru Kuş Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yavru kuş bakımı büyük bir özveri gerektirir. Yavru kuşlar da her hayvanın yavrusu gibi ilk başta annelerine ihtiyaç duymaktadırlar. Yeni doğduğunda annesinin ona öğreteceği birtakım şeyler olduğundan ilk 4-5 hafta annesinin yanından ayrılması doğru olmaz. Ama bazen yolda, bir ağacın dibinde annesinden ayrılmış ya da kaybolmuş bir yavru kuş bulabiliriz. Bu yavru kuşu bulduğumuzda onun yaşaması için ne yapacağımızı bilmek çok önemlidir. Eğer bilinçli davranmazsak onun ölmesine sebep olabiliriz. Yavru kuşların bakımı nasıl olmalı açıklayalım.

Yavru Kuş Bulduğumuzda Yapılması Gerekenler

Bir yavru kuş ile karşı karşıya kaldığımızda öncelikle kendisinin veya ailesinin ona bakıp bakamayacağını gözlemlememiz gerekmektedir. Kendine bakabilecek durumdaysa ya da çevresinde ona bakabilecek bir ailesi varsa, onu yuvasından ayırmak doğru olmayacaktır. Bir anne kuş mama bulmak için yuvadan ayrılmış olabilir ve yavrusunun yanına dönmesi yarım saati bulabilir. Bu sebeple öncelikle gözlem yapmak bu aşamada çok önemlidir.

Bir annesi olmadığından ve bakıma muhtaç olduğundan eminsek, yavru kuş bakımı için harekete geçebiliriz ve olabildiğince az miktarda müdahale etmeye başlayabiliriz. Öncelikle yavru kuşu doğrudan güneşten uzak ve hasar görmeyeceği korunaklı bir yere taşımamız gerekmektedir. Yavru kuşlara çok fazla müdahale edersek onlara istemeden zarar verebiliriz. Eğer yavru kuşun yuvasını bulabiliyorsak kesinlikle yuvasına geri bırakmalıyız çünkü onlar için en iyi yer kendi yuvaları olacaktır. Fakat eve götüreceksek bir kuş kafesi edinmemiz ideal olacaktır.

Yavru Kuş Bakımı ile İlgili İpuçları

Yavru kuşu olabildiğince güneşten ve sesten uzak tutmalıyız. Evcil hayvan ve çocuklardan da aynı şekilde uzak tutmalıyız çünkü istemeden yavru kuşun zarar görmesine sebep olabileceklerdir. Bir yavru kuşa müdahale ederken eldiven giymek, kuştan bize bulaşabilecek birtakım bakterilerden de koruma sağlayacaktır. Eğer bu aşamada eldivenimiz yoksa, yavru kuşa dokunduktan sonra ellerimizi güzelce yıkamalıyız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede En Zeki Papağan Cinsleri

yavru kuş bakımı

Bulduğumuz yavru kuşları herhangi bir şeyle beslemeye kalkmamalıyız. Yavru kuşlar anne ve babaları tarafından canlı böceklerle beslenirler. Uygun olmayan yiyecekler onların boğulmasına ya da alması gereken besini alamamasına sebep olur. Bu noktada bir yavru kuş bulduğumuzda eğer bir yuvası ya da ebeveyni olmadığından eminsek onu beslemek ya da bakmak için almamız gerektiğini bilmeliyiz. Yavru bir kuşu beslememiz için en doğru şey kuş yemi olmaktadır.

Yavru Kuş Bakımı Hakkında Bunları Unutmayın

Bahsettiğimiz üzere yavru bir kuşun ancak ebeveyni ve yuvası olmadığından eminsek onu sahiplenmeye kalkmalıyız. Onlara yardım etmek istiyorsak önceliğimiz kesinlikle yuvalarını bulmak olacaktır. Bunların dışında eğer gerçekten bu yavru kuşun sahiplenilmeye ihtiyacı varsa bu noktada beslenmesine ve bakımına çok önem göstermeliyiz. Yavru kuşlar çok hassastır ve istemeden yanlış müdahalelerle onların ölmesine sebep olabiliriz.

Beslenmesi gereken bir yavru kuş bulduğumuzda ve bir uzmanla iletişim de kuramıyorsak bu yavru kuşu ne ile besleyeceğimizi bilmek çok önemlidir. Tabii ki her yavru kuşun türüne göre yemesi gereken besinler farklı olsa da acil durumda temel olarak onlara yedirebileceğimiz şeylerin ne olduğunu bilmek de hayat kurtarıcı olabilecektir. Bu noktada yetişkin kuşları beslediğimiz yiyeceklerle yavru kuşları beslemememiz gerektiğini bilmeliyiz.

yavru kuş bakımı

Yavru Kuşlar Ne Yer?

Yavru kuş bakımı söz konusu olduğunda beslenme önemli bir detaydır. Eğer ki bulduğumuz kuş yavru ve çok küçükse onu ıslatıp nemlendirilmiş kedi veya köpek maması ve ıslak köpek bisküvisi, haşlanmış yumurta veya baharatsız çiğ karaciğer ile besleyebiliriz. Bulduğumuz yavru kuş biraz daha büyükse onu su ekmek, bütün kuş yemi, solucan, mutfak atığı, süt gibi besinlerle beslememiz mümkün olacaktır. Elbette en doğru besin kuş yemidir. Örneğin muhabbet kuşları için muhabbet kuşu yemi, kanarya için kanarya yemi sunmak daha sağlıklı ve doğrudur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Muhabbet Kuşu Tırnak Kanaması Nasıl Durdurulur?

Onların beslenmesini sağlarken önemli olan boğulmalara sebep olmayacak yiyecekleri doğru şekilde vermektir. Bir yavru kuşu beslerken yiyeceklerin yumuşatılmasına kesinlikle dikkat etmeliyiz. Vereceğimiz yiyecekleri özellikle ısıtmamalı ya da soğutmamalıyız. Bu besinleri oda sıcaklığında yemeleri daha sağlıklı olacaktır. Yavru kuşları büyük parçalarla beslemek de yanlış olacaktır. Yavru kuşu kendi boyuyla orantılı olarak minik lokmalarla beslemeliyiz. Yavru kuşu beslerken onu beslenmeye kesinlikle zorlamamalıyız.

Ve tabii tekrar belirtmek gerekir ki, bir kuşun sağlıklı büyümesi için en iyi yer onun yuvası ve ebeveynlerinin yanıdır. Önceliğimiz her zaman yavru kuşun ailesini ve yuvasını bulmak olmalıdır. Ancak hiçbir şekilde yuvasını bulamadığımız ve çaresiz olduğumuz noktada onu alıp beslemeye çalışmalıyız. Çünkü yavru kuşları doğduktan sonraki ilk 4-5 hafta yuvasından ayırmak doğru bir davranış olmayacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.