Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Yavru Muhabbet Kuşu Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Abone Ol 
Yavru Muhabbet Kuşu Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Bugünkü yazımızda yavru muhabbet kuşu cinsiyet ayrımının nasıl yapıldığı ile alakalı bilgiler veriyor olacağız. Aynı zamanda da bu sevimli dostlarımızın yaşamlarına daha da yakından bakmanın keyfini yaşayacağız. O halde lafı daha fazla uzatmadan anlatacaklarımıza geçelim, öyle değil mi!

Bu kuşlar, papağanlar ile aynı aile içerisinde bulunmakta olan ve her zaman için gösterişli olan kuşlardan olmaktadır. Boyut olarak ise papağanlardan daha ufaktırlar. Renk skalaları ise bir hayli geniş olmaktadır. Taklit yolu ile konuşabilseler bile hiçbir zaman bir papağan kadar yetenekli konuşamazlar.

Muhabbet Kuşlarının Fiziksel Özellikleri Hakkında Bilgiler

yavru muhabbet kuşu cinsiyet

Yavru Muhabbet Kuşları

Anavatanı Avustralya olan bu kuşların fiziksel özellikleri ise hemen hemen birbirlerine benzer şekilde olmaktadır diyebiliriz. Bu kuşlar fiziksel açıdan bir serçe ile aynı büyüklüğe sahiptir. Fakat içlerinde yer alan bazı kuş türleri daha iri olabiliyor. Papağan familyasından oldukları için kuyrukları uzun bir yapıdadır.

Muhabbet kuşları genel manada mavi, sarı ve yeşil renklerdedir. Fakat bu ana renkler üzerine farklı desenler karşınıza çıkacaktır. Boyları ise hemen hemen on sekiz santimetre olur. Kiloları ise çoğu zaman kırk gramdan daha fazla olmayacaktır. Bu kuşların ana renkleri genel olarak but ve karın kısımlarıdır.

Öteki kısımları ise farklı renklerde olur ve desenli bir yapıdadır. Muhabbet kuşlarının ciddi bir kısmının kuyruk tüyünün uç kısımları ise mavi renkte olur. Gagaları ise yeşildir. Yavru muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı nasıl yapılır konumuza hız kesmeden devam ediyoruz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Dişi Muhabbet Kuşu Özellikleri Nelerdir?

Bu kuşların renkleri yaşadıkları alana, kalıtsal olan bozukluklara göre değişebilir. Evcil şekilde yetiştirilen muhabbet kuşları genelde gri, alaca, menekşe rengi ve mavi renklerde olur. Bu kuşların tüyleri özel yapıları sebebi ile mor ötesi ışıkların altında florasan özelliğine sahip hale gelebilir.

Muhabbet Kuşlarının Yaşam Alanı Nasıldır? Nasıl Olması Gerekir?

Bu özel kuş türü göçmen bir kuş olmaktadır. Bu nedenle Avustralya’da birçok yerde görülürler. Fakat genel olarak çimenlik, çalılık ve açık ormanlık yerlerde görülürler. Sürü halinde gezmeye bayılırlar. Göçlerini de sürü şeklinde yaparlar. Bunu da yaşadıkları alandaki su ve besin durumuna göre idame ettirirler.

Muhabbet kuşları fiziksel açıdan yetersiz oldukları için doğada serçe ve sığırcık gibi kuşlar tarafından avlanırlar. Yani aslında 1 tane muhabbet kuşu sahiplendiğiniz zaman onu vahşi doğadan korumuş oluyorsunuz. Bu gerçekten de harika bir şey. Peki yavru muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı nasıl yapılıyor?

Aslında bu sorunun belli bir cevabı var. Şöyle ki muhabbet kuşlarının cinsiyeti anlaşılamıyor. DNA testi yaptırırsanız anlayabiliyorsunuz. Bu test pahalı olduğu için birçok muhabbet kuşu sahibi kuşunun cinsiyetini öğrenme ihtiyacı hissetmiyor.

Tabii net olmasa da kuşun cinsiyetini tahminlerle anlamanız da mümkün hale geliyor diyebiliriz. Dişi muhabbet kuşları daha ince seslidir ve çok fazla konuşma kabiliyetleri yoktur. Fakat erkek olan muhabbet kuşları daha yetenekli olurlar. Buna dikkat ederek de kuşunuzun cinsiyetini öğrenebilirsiniz.

Muhabbet Kuşlarının Evcilleştirilme Süreci

Muhabbet kuşlarının evcilleştirilmesi ile alakalı tarihi türdeki araştırmalar ilk kez 1850’li seneler itibarıyla yapılmaya başlanmıştır. Bu kuşlar cennet papağanı ile beraber evcilleştirme çalışmalarına dahil edilmiştir. İlk zamanlarda muhabbet kuşlarının üzerinde birçok araştırma yapan yetiştirici kişiler, bu kuşlardan daha farklı renkler elde edebilmek için büyük bir çabaya gark olmuşlardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Kuş Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Bu çalışmalar neticesinde ise meydana mavi, gri, albino, mor ve tarçın renginde birçok muhabbet kuşu çıkmıştır. Meydana gelen bu kuşları yabani yaşamdaki muhabbet kuşlarına göre daha iri olarak niteleyebiliriz. Muhabbet kuşlarına kuş yetiştiricileri içerisinde İngiliz muhabbet kuşları da denebiliyor. Bu kuşları piyasa içerisinde fiyatlarının daha pahalı olması ile biliyoruz. Bunu da eklemiş olalım.

Hemen hemen 8 sene kadar yaşam sürüyorlar. Bu kuşlar güçlü ve çevik bir yapıya sahip değildirler. Bunun haricinde sosyal oldukları için insanlara ve öteki kuşlara da çok çabuk bir biçimde yakınlık gösterebilirler. Evcil olan muhabbet kuşları hem sosyaldir hem de sahibinin ona yakın davranmasının sonucunda konuşmaya başlar. Neşeli ıslıklar çalar ve herkesin ilgisini almayı her daim başarır.

Yavru muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı konulu yazımız, başka bilgilerle devam ediyor. Erkek olan muhabbet kuşları iyi yetiştirildikleri takdirde yüz tane kelime konuşmayı öğrenebilirler. Hatta bazı erkek muhabbet kuşları yüz sayısını bile geçebilir. Evcil olan muhabbet kuşlarının yaşam süresi ise 20 seneyi bulabilir. Fakat bu tabii ki yaşam koşullarına bağlıdır. Ona iyi bakın lütfen.

Muhabbet Kuşları Kafese Gereksinim Duyar mı?

Muhabbet kuşları ufak olsalar bile kafes bakımından geniş bir alana gereksinim duyar. Çünkü ancak bu şekilde rahat ve özgürce kanat çırpabilirler. Hareketli ve enerjik oldukları için geniş bir alan onların işine yarayacak demektir. Bu sebeple bir muhabbet kuşu için kafes boyutunun en az elli santimetre kadar olması önemli.

40 cm bir yükseklik ve 30 cm kadar da en gerekir. Bu alanda bir ya da iki muhabbet kuşunu beslemek de mümkün olmaktadır diyebiliriz. Bu biçimde geniş bir kuş kafesi seçimi yapmak aynı esnada kuşun sağlığı bakımından da önem taşımaktadır. Bir kafeste 2 dişi muhabbet kuşu beslemeyin, kavga ederler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  6 Maddede Dost Canlısı Kuş Cinsleri

Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi Nasıldır? Detayları Nelerdir?

Kuş yeminin yanı sıra muhabbet kuşlarının değişik besinler de tüketmesi önem taşır. Muhabbet kuşları doğal ortamda genel olarak tohumlarla beslenir. Fakat bunların dışında birçok meyve ve çiçeği de yerler. Detaylı olarak incelediğimiz zaman bu kuşların birçok besini tüketebildiğini görürüz. Bunlar şu şekildedir:

  • Arpa
  • Horoz ibiği çiçeği
  • Buğday
  • Kuskus
  • Yulaf
  • Keten
  • Pirinç
  • Makarna
  • Papatya
  • Yosun
  • Okaliptüs
  • Leylak
  • Brokoli
  • Gül
  • Lale
  • Hardal yaprağı
  • Ispanak
  • Maydanoz
  • Elma
  • Kivi
  • Muz
  • Üzüm
  • Turunçgiller
  • Mango
  • Kavun

Tüm bu besinler, muhabbet kuşlarının doğal ortamda yediği gıdalar olmaktadır. beslenme meselesinde sorun yaşamayan muhabbet kuşlarının bu gıdalar ışığında ev ortamında beslenmesi de her zaman için kolay olmaktadır. Yavru muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı konulu yazımıza muhabbet kuşları nasıl ürer sorusunun yanıtıyla devam ediyoruz…

Muhabbet Kuşlarının Üremesi Nasıl Gerçekleşir?

Muhabbet kuşlarının üremesi doğal ortamlarında da gerçekleşir. Haziran ve Eylül ayları arasında üremeye başlarlar. Fakat bu zamanlar Güney ve Kuzey Avustralya dolaylarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ne kadar iyi beslerseniz o kadar sağlıklı şekilde ürerler. 20 gün kuluçkaya yattıktan sonra yavru kuşlar doğar. Bir doğumda 4 ila 5 tane yavru doğurabilir. Yavru muhabbet kuşları çok sevimlidir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.