Yaz Mevsiminde Papağan Bakımı Nasıl Olmalı?
Yaz mevsiminde papağan bakımı dikkat ve özveri gerektirir. Rengarenk tüyleri ve taklit yetenekleri ile herkes tarafından bilinen bir kuş türü olan papağanlar dünya genelinde en çok beslenen evcil kuşlardan biridir. Birçok farklı papağan türü vardır. Farklı papağan türlerinin bakımında birkaç ufak tefek değişiklik olmasına rağmen genel olarak bakımlarının oldukça benzer olduğu söylenebilir. Papağan bakımında mevsimine göre de bazı değişiklikler olur. Bu yazımızda yazın papağan bakımı nasıl olmalı konusuna açıklık getiriyoruz. İşte detaylar!
Yaz Mevsiminde Papağan Bakımı
Yaz mevsiminde papağan bakımı konusunda bunları unutmayın:
1. Sıcaklık
Yaz mevsiminde papağan bakımı söz konusu olduğunda en önemli detaylardan biri sıcaklıktır. Papağanların doğal yaşam alanlarında sıcak iklimler mevcuttur. Bu nedenle sıcak havalara toleransları oldukça güçlüdür. En ideal sıcaklık onlar için 20 ila 25 derece arasıdır. Daha yüksek olması durumunda da çok büyük bir sorun yaşanmaz. Ancak yine de yazın sıcak güneşin altında kalmamaları gerekir. Doğrudan güneşe maruz kalan alanlar yerine aydınlık olan başka alanlar tercih edilmelidir.
2. Kafes Temizliği
Hijyensiz ortamlar çoğu hastalığın daha kolay bir şekilde yayılmasına sebep olur. Özellikle yazın sıcak havalarda hijyensiz bir ortamda hasta olmak oldukça kolaydır. Papağanların bu ortamda hasta olmasını önlemek için kafeslerinin temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Kafesin yanı sıra kafes içerisine konulacak suluk ve yemlik gibi malzemeler de iyice temizlenmelidir.
3. Beslenme
Yaz mevsiminde papağan bakımı hususunda beslenme de oldukça önem arz eder. Sağlıklı beslenme ile papağanların bağışıklığı daha güçlü bir vücuda sahip olması mümkündür. Güçlü bağışıklık ile hastalıklara olan dirençleri arttırılır. Bu nedenle her mevsim olduğu gibi yaz aylarında da sağlıklı bir şekilde beslenmeleri sağlanmalıdır. Temel beslenme mutlaka papağan yemi olmalıdır. Tek tip beslenmeden kaçınılmalıdır. Örneğin yalnızca yemiş vermek yerine çeşitli sebzeler ve meyveler ile de beslenmeleri çeşitlendirilmelidir. Bu gıdaların yanı sıra mineral ve vitamin takviyeleri de kullanılabilir.
Papağanlara verilen besinlerin temizliği güzelce yapılmalıdır ve tazeliğinden emin olunmalıdır. Sıcak yaz günlerinde gıdaların bozulması kolay olduğu için düzenli olarak değiştirilmelidir. Taze ve temiz su da temin edilmelidir.
4. Banyo
Papağanlar da banyo yapmaya ve kendilerini temizlemeye ihtiyaç duyar. Özellikle sıcak yaz havalarında bu ihtiyaç artar. Bu sebeple papağanların kafesine banyo yapabilecekleri bir alan hazırlanmalıdır. Kafes dışına da bu şekilde bir köşe hazırlanabilir.
5. Parazitler
Yaz mevsiminde papağanlarda görülen parazit vakaları artar. Bunun sebebi sıcak havanın parazitlerin çoğalması için elverişli olmasıdır. Bu nedenle yaz mevsiminde papağanlarda parazit sorunlarının meydana gelmemesi için ekstra dikkatli olunmalıdır. Papağanların yaşam alanının ve besinlerinin güzelce temizlenmesi gerekir. Bunun yanı sıra ev hijyeni de oldukça önemlidir.
6. Veteriner Kontrolü
Veteriner kontrolü ile papağanların güncel sağlık durumu takip edilebilir ve olası sağlık sorunları erkenden keşfedilebilir. Yaz mevsiminde görülebilecek olası sağlık sorunlarına karşı bu dönemde de düzenli veteriner kontrolü yapılmalıdır.
Bu detaylara dikkat edilerek papağanların yaz mevsimini daha sağlıklı bir şekilde atlatması mümkün olur. Tüy, pençe ve gaga sağlıkları da en ideal düzeyde tutulabilir.