Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Neden Olur?

Abone Ol 
Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Neden Olur?

Bir kuşa sahip olduğunuzda, dikkat etmeniz gereken bir sürü yeni şey vardır. Muhabbet kuşu tüy dökümü, özellikle çok sıksa endişe verici olabilir. Muhabbet kuşları birçok nedenden dolayı tüy döker. Şimdi, konuyla ilgili önemli bilgilerden bahsedelim.

Muhabbet Kuşlarında Tüy Dökümü

Muhabbet kuşları hakkında bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri, yıl boyunca tüy dökecekleridir. Koşullar ne olursa olsun, muhabbet kuşunuzun şu ya da bu nedenle tüy dökeceğinden emin olabilirsiniz. Kuşa bağlı olarak, bir seferde haftalarca ya da aylarca normal tüy dökümü meydana gelebilir. Bir muhabbet kuşunuz varsa, tüy dökmesinin başka nedenleri olduğunu bilmek önemlidir.

Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Normal Sebepler

Muhabbet kuşları özgürce uçmayı, taramayı ve toz banyosu yapmayı sever. Ayrıca gagalarını çeşitli yüzeylere sürmeyi de severler. Tüm bu eylemler tüylerinde strese neden olacak ve sonunda tüyler düşecek ve yenileri ile değişecektir.

muhabbet kuşu tüy dökümü

Bir muhabbet kuşunun tüyleri keratin içerir. Keratin, insan saçı ve tırnakların işlevini yerine getiren proteindir. Muhabbet kuşunun tüyleri, saç ve tırnaklar gibi sürekli olarak yenilenmez; tüyler tamamlanana kadar büyür ve ardından süre sonra dökülür.

Muhabbet kuşunuz üç aylık olduğunda, ilk tüy dökümü de gerçekleşir. Bu gelişme sonrasında yetişkin tüyleri büyümeye başlar. Muhabbet kuşu tüy dökümü normal sebepler şunlardır:

İlk Tüy Dökümü

Muhabbet kuşları ilk tüy dökmelerinde önemli ölçüde tüy bırakırlar. İki ila üç haftalık bir süreçte tüm bebek tüylerinden kurtulurlar. Bu ilk tüy dökümü, herhangi bir kuş için tipik olarak streslidir. Bu nedenle kuşunuz bu dönemde biraz huzursuz olabilir. Bununla birlikte, bu süre zarfında muhabbet kuşunuzun sağlığı ve davranışına dikkat etmeniz doğru olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Kuş Malzemeleri Nelerdir?

Uçma

Bir muhabbet kuşunun normal uçuş alışkanlıkları, tüylerinin dökülmesinin ana nedenlerinden biridir. Tüyler, keratin proteinleri tarafından sürekli olarak formda tutulmadığı için, uçma ve kanat çırpma gibi aktivitelere rağmen kalitelerini kaybederler. Muhabbet kuşunuz zaten tüy döküyorsa, bu tüy kalitesini daha hızlı bozabilir.

Preening

Muhabbet kuşları tüylerinin kalitesini korumak için keratine güvenemezler. Bu yüzden onları en iyi durumda tutmak için tararlar. Bir kuşun tüylerini her gün taraması, kopmalara neden olur. Bu işlem, tozu, kiri ve parazitleri temizler. Muhabbet kuşlarının ayrıca, tüylerinin esnek ve su geçirmez olmasını sağlayan özel yağlar oluşturan bir salgı bezine sahiptir. Bu salgı bezi kuyruk diplerinde bulunur. İlgili alanın taranması veya buradaki tüylerin yolunması, tüy oluşumunu olumsuz anlamda etkileyebilir.

Toz Banyosu

Toz banyoları bir tür temizleme şeklidir. Muhabbet kuşları fazla yağları temizlemek için toz, kir ya da kumda yıkanabilir. Bu uygulama sadece yağı uzaklaştırmakla kalmaz, aynı zamanda tüy yalıtımını artırabilir, uçuşu optimize edebilir ve parazitleri yumuşatabilir. Toz banyosunun sıklıkla yapılması tüylerin dökülmesine neden olabilir.

Muhabbet Kuşu Tüy Dökümü Anormal Sebepler

Muhabbet kuşlarına tüy dökümü doğaldır. Bu nedenle onları rahat ve sağlıklı tutmak önemlidir. Muhabbet kuşunuzun kendi kendine aşırı tımar etmesi veya sağlık sorunları nedeniyle küflenme meydana gelmesi mümkündür. Mizaç ve alışkanlıktaki değişiklikleri izlemek önemlidir. Kuşların ilk tüy dökümü sırasında huzursuz olmaları normaldir, ancak onları dikkatle gözlemlemeniz gerekir.

muhabbet kuşu tüy dökümü

Kuşunuz sağlıklı olsa bile tüy dökümü uçuşunu yitirmesine, yalıtımını kaybetmesine, sıcaklığa daha duyarlı olmasına ve cildinin parazitlere maruz kalmasına neden olur. Muhabbet kuşunuzu kaliteli kuş yemi ile beslemek, tüylerinin sık olarak dökülmesini önler. Muhabbet kuşu tüy dökümü anormal nedenler şunlardır:

Yetersiz Beslenme

Tüy dökme, muhabbet kuşunuzun beslenmesinin sürekli gözlemlenmesini gerektirir. Doğru beslenme olmadan muhabbet kuşunuzun tüyleri düzgün ya da hiç büyümeyecektir. Muhabbet kuşunuz, başlangıçta doğru beslenmiyorsa anormal bir şekilde tüy dökebilir. Tüy döküyor gibi görünmese bile, herhangi bir sorundan kaçınmak için diyetini optimum seviyede tutmak önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Papağanlarda Beslenme Nasıl Olmalı?

Soğuk Algınlığı

Bir muhabbet kuşunun tüyleri ona sıcaklık ve yalıtım sağlar. Soğuk algınlığı muhabbet kuşunuzu strese sokabilir. Bu da tüy dökmeyi şiddetlendirebilir ya da anormal tüy büyümesine neden olabilir. Ayrıca, ortam sıcaklığını yaklaşık 21 derecede tutmak, kuşunuzun soğuk algınlığına yakalanmasını önleyecektir. Sonuç olarak; ideal ortam sıcaklığı kuşunuzun genel ve tüy sağlığını koruyacaktır.

Kirli Tüyler

Kirli tüyler, muhabbet kuşunuzda tüy dökümünü tetikleyebilir. Toz banyosu kuşlar için doğal bir uygulama olsa da, aşırı kirlilik muhabbet kuşunuzun tüylerinin ve cildinin kurumasına ve tüylerinin rengini kaybetmesine neden olabilir. Muhabbet kuşunuzun tüyleri sürekli kirli görünmeye başlarsa, onu muayene için veterinere götürmeniz gerekir.

Parazitler

Muhabbet kuşunuzun davranışını ve görünümünü gözlemleyerek parazit olup olmadığını anlayabilirsiniz. Parazite yakalanan kuşların tüyleri normalden daha az canlı veya fiziksel olarak zayıf görünebilir. Giardia paraziti muhabbet kuşu ile ilişkilidir; suda bulunur ve kuşunuzun derisini çok kaşındırır. Muhabbet kuşunuz bu his nedeniyle çığlık atacak ve kendi tüylerini koparacaktır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.