Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Hamsterlarda Kafes Isırma Sorunu

25.05.2023
499
Abone Ol 
Hamsterlarda Kafes Isırma Sorunu

Hamsterlarda kafes ısırma sorunu ortaya çıkabilir. Hamster dostlarımız, diğer kemirgenler gibi bir şeyleri kemirmekten mutluluk duyarlar. Kafes telleri de hamsterların kemirdikleri malzemelerden biridir. Çiğneme ve kemirme eylemi, hamsterlarda doğal ve normal bir davranış olarak kabul edilir. Ancak hamsterın kafesi ısırması, onun için zararlı olabilir. Hamsterınızın çiğneme ihtiyacını gidermesi adına ona daha güvenli alternatifler sunabilirsiniz.

Hamsterlarda Kafes Isırma Nedenleri

Hamsterlarda Kafes Isırma

Hamsterlarda kafes ısırma problemi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlar arasında öne çıkanlar:

  • Dişleri törpülemek: İnsanlardan farklı olarak hamster dostlarımızın dişleri yaşamları boyunca sürekli büyür. Bundan dolayı çok uzun dişler, hamsterda rahatsızlık hissi yaratabilir. Hamsterınız dişlerini törpülemek amacıyla kafesi ısırıyor olabilir. Ona kemirgen taşları vererek, dişlerini daha sağlıklı bir şekilde törpülemesine yardımcı olabilirsiniz. Hamsterın dişlerinin törpülenmemesi ise yiyecekleri yeteri kadar çiğnemesine engel olur.
  • Can sıkıntısı: Hamster kafesi içinde oynamak ve çiğnemek için yeterli nesne yoksa, hamsterlarda kafes ısırma sorunu başlayabilir. Hamsterınız can sıkıntısını gidermek için kafesi ısırabilir. Hamsterlar, diğer evcil hayvanlar gibi fiziksel ve zihinsel uyarıma gereksinim duyarlar. Eğer herhangi bir etkinlik olmadan kafes içine kapatılırlarsa, farklı davranış bozuklukları geliştirebilirler ve hatta strese girebilirler.
  • Stres: Hamsterlar, çeşitli faktörlerin yol açtığı stresi hafifletmek için kafes tellerini kemirebilirler. Kediler, hamstera nazik dokunmayan çocuklar, hamsterın cildini tahriş eden yataklar gibi bazı faktörler, bu evcil canlılarda stres yaratabilir.

Hamsterlarda Kafes Isırma Neden Bir Problemdir?

Hamsterlarda Kafes Isırma

Hamsterlarda kafes ısırma, başka problemleri de beraberinde getirebilir. Hamsterın bir şeyler kemirmesi gerekli ve doğal olsa da kafes tellerini ısırması ciddi problemlere yol açabilir. Bunlardan bazıları:

  • Diş travması: Hamster sert kafes tellerini kemirdikçe dişleri kırılabilir, hasar görebilir ve çatlayabilir. Bu durum ise hamsterda ağrı ve enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Hamsterın dişi net şekilde kırık görünmese dahi diş eti çizgisinin alt bölümünde hasar meydana gelmiş olabilir. Bu gelişme ise veteriner tedavisi gerektirir.
  • Toksisite: Hamster için her daim en güvenli ve kaliteli kafes çeşidini tercih etmelisiniz. Çünkü kalitesiz bileşenlerden imal edilen bir kafes var ise ve hamster da kafesin tellerini veya herhangi bir yerini kemiriyorsa, bu davranış hamsterın zehirlenmesini teşvik edebilir ya da başka sağlık problemlerine yol açabilir.
  • Stres ve can sıkıntısı: Hamsterlarda kafes ısırma, can sıkıntısı, kaygı ve stres belirtisidir. Hamster bu davranış kalıbını sergilemeye alıştıkça ruh halinde herhangi bir düzelme olmayacaktır. Hamsterın kafesi ısırmaya devam etmesi adil ve sağlıklı değildir. Daha farklı davranış sorunlarına neden olabilir.
  • Kaçış: Hamsterınız kafesin parmaklıklarını yıpratma konusunda başarılı olursa kafesten kaçabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Ankara Tavşanı Özellikleri, Bakımı ve Beslenme

Hamsterlarda Kafes Isırma Sorunuyla Nasıl Başa Çıkılır?

Hamsterlarda kafes ısırma sorunu önlenebilir. Bunun için bazı uygulamalara odaklanmalısınız. İlk önce kafes içine merdivenler, oyuncaklar, çiğneme taşları gibi ekipmanlar dahil etmeyi denemelisiniz. Evcil dostunuzun iyi vakit geçirmesini sağlamak için bir egzersiz tekerleğini de kafese ekleyebilirsiniz.

Sorun çözülmezse, hamsterınız stresten dolayı bu davranışa yöneliyor olabilir. Bu durumda stres faktörlerini tespit etmeli ve bunları ortadan kaldırmaya çalışmalısınız. Son adımda da veteriner desteğine başvurmalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.