Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Japon Balığı Bakımı Hakkında Önemli Bilgiler

27.02.2021
1.553
Abone Ol 
Japon Balığı Bakımı Hakkında Önemli Bilgiler

Bugünkü yazımızda sizlere Japon balığı bakımı hakkında önemli bilgiler aktarıyor olacağız. Akvaryum içerisinde balık besleyen kişilerin en sık tercih ettikleri balık çeşitlerinden birisi Japon balığı olmaktadır. Bu balıklar, genel olarak görünümleri ve karakter yapılarıyla herkesin sevebileceği hayvanlar olmaktadır.

Japon balıkları, sazangiller ailesinin bir üyesi olmaktadır. Bu balığın birçok türü soğuk suda yaşam sürebilir. Yani bir Japon balığı beslediğiniz akvaryumda tek cins olarak bu balığı besliyorsanız herhangi bir ısıtıcı gerekmeyecektir. Bu balıkların ömrü hemen hemen beş seneye tekabül etmektedir. Ama ona iyi bakarsanız daha uzun seneler de yaşayabilir.

Japon Balığı Kökeni Hakkında Bilgiler

Ülkemizde Japon balığı adıyla bilinmekte olan bu balıklar farklı ülkelerde gold fish adıyla biliniyor. Bu da altın balık manasına geliyor. Bu balığın kökenleri, Çin kayıtlarından alınan bilgilere göre milattan sonra ikinci yüzyıla dek dayanıyor.

Japon balığına benzeyen bir diğer kırmızı havuz balıklarının tarihi ise milattan önce iki bin senesine dayanmaktadır. Bu kısımdan da anlayacağınız üzere akvaryum balıkları içerisinde en eski olan balık çeşitlerinden biri de bu balıktır.

Japon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Japon balığı bakımı

Japon Balığı

Japon balığı bakımı konumuza bu balıkların cinsiyet ayrımının nasıl yapıldığı bilgisiyle devam ediyoruz. Japon balıklarının cinsiyet ayrımı gerçekleştirilirken kuyruk, karın ve gövde bölgeleri incelenir.

Erkek olan Japon balığının dişi olan balığa göre kuyruğu daha uzun bir formda olmaktadır. Dişi olan Japon balıklarınınsa gövde kısımları çok daha uzun ve karın kısımları da şişkin olur.

Japon Balığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bu balık cinsi, ısı değişimi ve suyun içerisindeki oksijen seviyesinin değişimine son derece dayanıklı olan bir balıktır. Yaşam sürdüğü suyun ısısı on sekiz ila yirmi dört derece arasında ayarlanmalıdır. Bu balıkların beslenmesi için onlara özel yemler üretilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklar Acı Hisseder Mi?

Mide organı olmayan Japon balıklarının doyma hisleri yok, bunu da belirtmiş olalım. Bu nedenle Japon balıklarını kontrollü bir biçimde beslemeniz en doğru tercih olacaktır. Protein kaynağı olması haricinde bu balık çeşidinin karbonhidrat kaynağı ile de sık sık beslenmesi gerekiyor.

Japon balığı bakımı esnasında bu balıkların kendi ırkları ile çok daha iyi anlaştığını görebilirsiniz. Ama kendilerinden çok fazla büyük ya da küçük olan Japon balıklarından pek hazzetmezler. Kendilerinden ufak olan balıkları öldürerek yiyebilirler.

Japon Balığı Akvaryumunun Nasıl Olması Gerekir?

Bu balıklar çok ufak bir boyutta olmalarına rağmen iyi bakıldıkları takdirde uzun süre boyunca yaşam sürerler. Boyutları da böylece büyüyebilir. Bu nedenle bir Japon balığının büyümesi ya da daha uzun bir zaman yaşaması için balık başına hemen hemen on litre su hacmi şarttır.

Eğer gözlemlerinizi iyi yapıyorsanız Japon balıklarının durmaksızın ağızları içerisine akvaryumda yer alan kumu alarak kumun içinde yem arayıp kumu tekrar suya bıraktığına şahitlik etmişsinizdir. Bu nedenle akvaryum kumu alırken yuvarlak ve ince olanını tercih etmelisiniz.

Bunun yanı sıra karma olan kumlar da suyu bulandırabilir. Bu nedenle akvaryum filtresi kullanmanız şarttır. Bu filtreyi her gün ve her saat çalıştırmanız gerekecek. Ama balıkları yoracak hareketlerden de kaçınmanız lazım. Japon balığı bakımı yaparken akvaryumda köklü bitki yetiştirmemelisiniz.

Çünkü bu tarz durumlar ve Japon balıklarının durmaksızın kumla oynaması akvaryumda yer alan bitkilerin köklerinde hasar bırakır. Akvaryumda bitki olsun istiyorum diyorsanız eğer, kalın yapraklara sahip olan akvaryum bitkisinden satın alabilirsiniz.

Japon Balığı Yumurtası Nasıldır?

Bu balıkların bazı türlerinin karın kısımlarında yer alan aşırı derecedeki şişlik, gebelik belirtisidir. Bu gebe kalan Japon balıklarında anüs bölgesi içeri doğru çökmüş bir biçimdedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Palyaço Balığı Ne Yer?

Üreme zamanında ise erkek olan balıkların kafa ve vücut kısımlarının birleşim noktalarında kabarcıklar meydana gelir. Bu bahsi geçen kabarcık çeşitleri, balıkların cinsiyet ayrımı yapıldığı sırada da hep işe yaramıştır diyebiliriz.

Cinsel açıdan olgunluğa ulaşma süresi, her balığın yaşam koşullarına göre değişecek demektir. Sıcaklığı sabit olan ve yirmi iki ila yirmi beş derece olan akvaryumlarda sene boyunca yumurta alımı yapılabilir.

Fakat dış havuzlarda hava daha sıcaktır bu nedenle yumurtalar İlkbahar mevsiminde alınabilecek demektir. Bu balıkların yumurtaları beş ya da altı gün içerisinde açılır. Bu dönemde balığınızı bir çeşit yemle beslemeye dikkat edin.

Japon Balığı Yaşam Süresi Ne Kadardır?

Birçok kişi, Japon balığı bakımı konusu içerisinde bu balıkların yaşam süresini de merak ediyor. O halde size bunu tüm detayları ile beraber açıklayalım isterseniz. Bu balıkların yaşam süreleri, çevre olanakları ve bakımları ile doğrudan alakalı olmaktadır.

En uygun balık yemini verirseniz, akvaryumunu her gün temizler ve gün içerisinde birkaç kez güneş görmesini sağlarsanız (direkt değil) bu balığı beş ve yedi sene boyunca yaşatabilirsiniz. En yaşlı ölen Japon balığı tam tamına 44 yaşında öldü. Siz de sağlıklı bir balığa sahip olmak için ona iyi bakmalısınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.