Japon Balığı Özellikleri ve Bakımı
Japon balığı, dünyada en çok tutulan akvaryum balıklarından biridir. Cypriniformes takımının Cyprinidae familyasından bir tatlı su balığıdır. Sazan ailesinin nispeten küçük bir üyesidir. Ve doğu Asya’ya özgüdür. Bu tür, ilk olarak Çin’de bin yıldan daha uzun bir süre önce yetiştirildi. O zamandan beri birkaç farklı ırk geliştirildi. Peki, Japon balığının özellikleri nelerdir? Japon balığı bakımı nasıl yapılır?
Japon Balığı Tarihçesi
Asya sazanı olarak bilinen çeşitli sazan balığı türleri, binlerce yıldır besin balığı olarak yetiştirilmiştir. Bu genel gri veya gümüş renkli türlerin bazıları kırmızı, turuncu veya sarı renk mutasyonları üretme eğilimindedir. İlk Japon balığı, Jin hanedanı (265-420) sırasında ortaya çıktı. Tang hanedanlığı döneminde süs havuzlarında ve su bahçelerinde bu balığı yetiştirmek popülerdi.
Doğal bir genetik mutasyon, gümüş rengi yerine altın rengini üretti. İnsanlar çok geçmeden göletlerdeki veya diğer su kütlelerindeki gümüş çeşidi yerine altın renkli çeşidi üretmeye başladı.
Japon balığı, 1620’lerde özellikle renkli pulları nedeniyle Güney Avrupa’da büyük saygı görüyordu, iyi şans ve talihi simgeliyordu. Ancak bu gelenek hızla kayboldu, çünkü Japon balığı daha erişilebilir hale geldi ve statülerini yitirdi. Bu balıklar ilk olarak 1850 civarında Kuzey Amerika’ya tanıtıldı ve ABD’de de popüler olmaya başladı.
Japon Balığı Özellikleri
Japon balıklarının genel özellikleri:
- Japon balığı ırkları, boyut, yüzgeç konfigürasyonu, vücut şekli ve renk bakımından büyük farklılıklar gösterir. Vücut renkleri beyaz, turuncu, sarı, kahverengi, kırmızı ve siyahın çeşitli kombinasyonlarıdır.
- Vahşi popülasyonların rengi altından zeytin yeşili ve hatta kremsi beyaza kadar değişir. Genellikle uzun, tıknaz bir gövdeye sahiptirler ve tüm bireyler iyi bilinen parlak turuncu renge sahip değildir.
- Japon balığının yüzgeçleri; pelvik yüzgeçler, pektoral yüzgeçler, sırt yüzgeci, anal yüzgeç ve kuyruk yüzgecidir.
- Başlarında pulları yoktur ve ayrıca üst çenelerinde sivri uçları yoktur. Genellikle olağanüstü büyük gözleri, keskin koku ve işitme duyuları vardır.
- Japon Balığının gırtlaklarında yiyecekleri ezmek için kullandıkları gerçek dişler yerine yutak dişleri vardır.
- Olgun balığın ortalama vücut uzunluğu 12 ila 22 cm arasındadır ve kaydedilen maksimum vücut uzunluğu 45 cm’dir. Olgun balığın kaydedilen maksimum ağırlığı 3 kg’dır.
- Vahşi Japon balığı omnivorlardır ve bitkileri, böcekleri (sivrisinek larvaları gibi), zooplanktonları, döküntüleri ve küçük kabukluları yerler. Evde beslenen akvaryum balıkları ise kurutulmuş pul veya pelet yemle beslenirler.
- Japon balığı, ancak yeterli su ve doğru beslenme ile üreme için olgunlaşabilir. Bu balıkların üremesi, genellikle ilkbaharda olmak üzere önemli bir sıcaklık değişikliğinden sonra gerçekleşir.
- Erkekler aslında iri yarı dişiyi kovalar ve onlara çarpıp dürtmek suretiyle yumurtalarını bırakmalarını ister. Yumurtalar genellikle 48 ila 72 saat içinde açılır.
Japon Balığı Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Japon balığı bakımı için ipuçları:
- Sadece ilk bakışta aşık olacağınız değil, aynı zamanda sağlıklı bir balık da seçmelisiniz. Hasta bir balığı canlandırmak için gereken beceri ve bilgiye sahip değilseniz, satın alacağınız Japon balığı sağlıklı olmalıdır.
- Daha büyük bir akvaryum, daha sağlıklı balık anlamına gelir.
- Filtreler, su kalitenizi daha uzun süre iyi durumda tutan faydalı bakterilerin büyümesi için bir yer sağlar. Yararlı bakteriler, suyunuzu güvenli tutmaya yardımcı olan şeydir. Yine de bir filtreniz olsa bile su değişimleri yapmanız gerekecektir.
- Bir ısıtıcı, sıcaklığı sabit tutarak balığınızı strese sokabilecek değişiklikleri önler. Bütün akvaryum canlıları için olduğu gibi, ideal su sıcaklığı Japon balığı için de önemli bir konu.
- Akvaryum suyunu musluktan alıyorsanız, bir su düzenleyici kullanmanız önemlidir.
- Japon balığını beslemek, Japon balığı bakımının en önemli bölümlerinden biridir. Çünkü, Japon balıklarının hayatta kalabilmek için düzenli aralıklarla yiyeceğe ihtiyacı vardır.
- Aşırı besleme, Japon balığının hayatını tehlikeye sokabilir. Balığınızı beslemek için bir Japon balığı yemi edinebilirsiniz. En iyileri bol miktarda protein, yağ ve lif içerir.
- Düzenli olarak balığın suyunu değiştirmeyi ve su kalitesini test etmeyi unutmayın.