Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Betta Balığı Hakkında Önemli Bilgiler

20.02.2021
1.396
Abone Ol 
Betta Balığı Hakkında Önemli Bilgiler

Bugünkü yazımızdaki konuğumuz betta balığı oluyor. Kavgacı siyam balığı olarak da bilinen bu balık türü, Betta adlı cinse aittir. Genel olarak akvaryum içerisinde yetiştirilmesi ile bilinmektedir.

İki erkek betta balığı aynı akvaryumda beslenirse birbirlerinin canını alana dek kavga ederler. Bundan ötürü de adları kavgacı siyam balığıdır. Toplum arasında ise bu balıklar beta adıyla anılır.

Betta Splendens Hakkında Bilgiler

betta balığı

Kırmızı Betta Balığı

Bu balıkların anavatanı Tayland olmaktadır. En eski akvaryum balık türlerinden biri olan betta balığı, sevimli bir görünüme sahiptir. Bundan tam tamına 600 sene önce Sukothai adlı bir hanedanın devrinden bu yana bu balığın yetiştirildiği biliniyor.

Bu balığı evcil hale getiren kişiler, pirinç tarımı ile hayatlarını kazanan çiftçiler olmuştur. Bu balıklar, bölge korumacı bir özelliğe sahiptir. Kavgacıdırlar. Çiftçiler bu tür özelliklerinden ötürü bu balıkları yetiştirmeyi kendilerine bir görev bilmişlerdir.

Bunun gibi gelenekler yüzyıllardan bu yana sürmektedir. Betalar, kendi çeşitlerine ve hemcinslerine karşı çok saldırgan olurlar. İki erkek betayı aynı yere koyarsanız muhtemelen biri ölür. Dişi olanlarda ise durum değişir. Kavgaları düşük şiddettedir.

Betta balığı yani kavgacı siyam balığının doğal hayat bölgesi çoğu zaman durgun sular ve sığ sular olmaktadır. Az oksijenli olan sularda yaşayabilmesi için özel bir vücuda sahiptir. Bu organları nedeniyle su dışından almakta olduğu havayı solungaçları içerisinde kullanabilirler.

Ufak su birikintilerinde de dahi yaşama tutunmayı başaran bir balık türü olarak herkesin dikkatini çekmektedir. Fakat bu ve bunun gibi durumlar sonraki dönemlerde çarpıtılır ve farklı algıların oluşmasına neden olarak bilgi kirliliğini ortaya çıkarır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Balıklarda Stres Sebepleri Nelerdir?

Etçil beslenen bir balık türüdür. Doğal yaşam bölgelerinde en fazla sivrisinek larvası, bunun yanı sıra su piresi ve kurtçuk gibi birçok canlıyı yiyerek hayatta kalırlar. Yenebilen su bitkilerini tercih etmezler. Yosun da sevmezler. Ufalanmış ve çekilmiş et ile besleyebilirsiniz.

Betta Balığı Tarihçesi ile İlgili Önemli Detaylar

Renkli olan betaların ilk defa üretilmesi, Siyam Kralının dostu olan Dr. Theodore Cantor adlı kişi tarafından üretilmesi sonucunda meydana gelmiştir. Uzman doktor, 1840 senesinde kraldan iki betta balığı örneği alarak bu işlemi gerçekleştirmiştir.

Doktor bu çifti üretmiştir ve üzerlerinde birçok araştırma da yapmıştır. Bu balığa makropodus pugnax adını vermiştir. Bununla alakalı önemli bir makale de yayınlamıştır. Makale yayınlandıktan kısa süre sonra ise doktor, bu balığın kendine has bir tür olduğunu buldu ve balığın adı Betta splendens oldu.

Üretilmiş olan beta balıklarının bazıları 1896 senesinden sonra bir defa da 1910 senesinde Almanya taraflarına gönderilmiştir. Sonrasında ise Almanya’dan Frank Locke isimli bir kişinin Kaliforniya adlı eyaletteki San Fransisco adlı şehre bu balıkları ithal etmesi ile serüven devam etmiştir.

Almış olduğu bu balıklardan birinin renklerinde bir değişiklik fark eden Frank Locke, yeni bir tür keşfettiğini düşündü ve balığın adını betta cambodia yaptı. Esasen onun elinde yer alan beta, üreme yolu ile doğal nitelikleri gelişmiş olan ilk betalardan biriydi.

O günden bu yana yetiştiricilerin yapmakta oldukları çalışmalar, günümüzde bilmekte olduğumuz tüm bu renk ve kuyruk durumlarının meydana gelmesine zemin hazırlamıştır dersek yanılmış olmayız. Betta balığı üretme günümüzde de birçok kişi açısından vazgeçilmez bir tutku ve iş haline gelmiştir.

Evcil Betta Balığı Hakkında Bilgiler

Bu balıkların ömürleri ortalama olarak 3 seneyi geçmemektedir. Nadir durumlarda 5 seneye kadar çıkabilir. Altıncı ay itibarıyla yetişkin sayılmaktadırlar. Erişkin olan betaların boyu ise 6 cm olur. Dev beta adıyla anılanlar ise 12 cm olmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tuzlu Su Akvaryumu Bakım Gereksinimi ve Özellikleri

Erkek betalar, birbirlerine karşı çok agresif davranır. Erişkin olan erkek betalar bir araya geldiklerinde durmaksızın kavga ederler. Dişi olanları bir arada bırakmanızda herhangi bir sakınca olmaz. Tabii iki tane dişi betta balığı arasında da sürtüşme hali olabilir, fakat bu durum hiçbir zaman ölüme varmaz.

Akvaryum canlıları ile ilgili diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.