Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Doğumu Nasıl Olur? Kedi Doğum Süreci

Abone Ol 
Kedi Doğumu Nasıl Olur? Kedi Doğum Süreci
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedi doğumu nasıl gerçekleşir? Kedilerin doğum süreci bir hayli uzun sürebilir ve anne kediler için ciddi anlamda zorlayıcı, yorucu bir süreç olabilir. Bu süreçte kedinize destek olmanız ve ona doğumda yardımcı olmanız gerekebilir. Ayrıca yeni doğan yavruların bakımı için anne kediye yardım etmeniz de gerekli olabilir. Bu nedenle de kedinizin doğumu sırasında uygun ortamı sağlamanız ve ona iyi bir doğum imkanı sağlamanız önemlidir. Peki, kedi doğumu nasıl gerçekleşir? Kedilerin doğum süreci nasıl işler?

Kedi Doğumu Hakkında Tüm Detaylar

Kedilerin doğumu üç farklı aşamada gerçekleşir. Doğuma hazırlanma, doğumun gerçekleşmesi ve doğum sonrası plasentanın atılması gibi üç farklı aşamadan oluşan kedilerin doğumu, uzun süren bir süreç olabilir. Bu süreç içinde kedinize destek olmanız gerekli olabileceği için yanında bulunmanız gerekebilir.

Doğum Öncesinde Anne Kediler

Kedi doğumu öncesi hakkında şunları söyleyebiliriz. Doğum kanalının açıldığı ve kedilerin vücudunun genel anlamda doğuma kendini hazırladığı süreç, doğum öncesi dönemdir. Bu sırada aslında doğum başlamış olur çünkü vücut kendini tam anlamıyla doğuma hazır hale getirir. Huzursuzluk, miyavlama, tırmalama gibi davranışlar bu süreçte görülebilir. Kedilerin sağlık durumu, yaşı, doğuma elverişli olup olmadığı gibi farklı durumlara göre kedilerin doğum öncesi süreci 2 – 12 saat arasında değişiklik gösterebilir. Bu süreçte kedinize karşı anlayışlı olmanız önemlidir.

Doğum öncesi süreçte anne kedinin rahatlatılması gerekir. Bunu sağlamak için anne kedilerin bulunduğu ortamın onun kendini rahat hissetmesine yönelik hazırlanması gerekir. Tanımadığı kişilerin etrafında bulunmaması, tehdit olarak görülebilecek nesne ya da kişilerin ortamdan uzaklaştırılması önemlidir. Ayrıca sevdiği eşya ya da kişiler yanında olursa kendini daha rahat hissetmesi de mümkün olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Günde Ne Kadar Uyur?

Kedilerde Doğum Süreci

Anne kedinin vücudu doğuma tam anlamıyla hazır olduğu zaman doğum gerçekleşebilir. Sancılı ve uzun sürebilecek bir süreçten sonra yavru kediler doğar. Bu sırada anne kedide büyük bir huzursuzluk ve miyavlama görülebilir. Anne kedi bu sırada yatağına yatıp kalkabilir, dolanıp miyavlayabilir ya da etrafı tırmalayabilir. Doğum gerçekleştikten sonra ise daha rahat şekilde hareket eder hale gelecektir.

Kedilerin yavrularının her birinin doğması genellikle 10 – 60 dakika aralığında sürer. Yavruların sayısına ya da sağlık durumuna göre bu süre değişiklik gösterebilir. Annenin doğuma elverişli olup olmaması da doğum süresini etkileyebilir. Çok sayıda yavru varsa anne kedinin 24 saat kadar süren doğumlar yapması dahi mümkündür.

Anne kediler yavrularının doğumundan hemen sonra onları yalayarak temizlemeye başlar ve kordonlarını koparır. Bu süreçte yavru kedi sayısı çoksa ve anne kedi çok yorgun düşmüşse yardımcı olmak gerekebilir. Temiz bir bez ile yavruları temizleme görevi kimi zaman kedi sahiplerine düşer. Annenin mümkün olduğu kadar çok yavruyu temizlemesine, onlar ile teker teker ilgilenmesine imkan tanımak ise ilk tanışma ve yavruların sağlığı için çok önemlidir.

Doğum Sonrasında Anne Kediler

Yavrular doğduktan sonra doğum sürecinin üçüncü aşaması gerçekleşir. Bu süreçte yavrulardan hemen sonra plasentanın da uzaklaştırılması gerekir. Her bir yavru doğduktan kısa bir süre sonra plasenta da uzaklaştırılır.

Son doğan kediden sonra atılan plasenta ile doğumun üçüncü aşaması da tamamlanır. Bu süreç sonrasında vulvada kırmızı veya kahverengi akıntı görülmesi mümkündür. Bir süre bu akıntı devam edebilir ancak şiddetli akıntı gözlemlenirse ya da çok uzun süre boyunca bu akıntı devam ederse veterinere başvurmak gerekir. Ayrıca doğum sonrasında görülen bu akıntı yeşilimsi bir renkte ve kötü kokulu şekilde meydana gelirse veteriner desteği almak önemlidir. Bu yeşilimsi kötü kokulu akıntı uterus patolojisini işaret ediyor olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Evcil Hayvan İlk Yardım Çantası Nasıl Hazırlanır?

Kedilerde hamilelik ile ilgili daha fazla bilgi için TIKLAYINIZ!

Anne ve yavru kedilere özel en iyi mamaları pet shop mağazamızda bulabilirsiniz!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.