Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Göz İltihabı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Abone Ol 
Kedi Göz İltihabı Neden Olur, Nasıl Geçer?
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
2090.41₺

1703.78₺

Pro Plan Adult Tavuklu Yetişkin Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
3430.00₺

2036.89₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
2898.50₺

1920.10₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele

Kedi göz iltihabı konjunktivit olarak da bilinir. Konjunktivit, konjonktiva iltihabı anlamına gelir. Kedilerin konjunktiva bölümünde ağız ve burundakine benzer bir mukoza vardır. Mukus salgılayan hücrelerden oluşan bir epitel hücre tabakası olan bu zar, göz küresini örter ve göz kapaklarını kaplar. Peki, kedilerde göz iltihabı neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Kedi Göz İltihabı (Konjunktivit) Nedir?

Kedilerin, gözün iç köşesinde, konjonktiva ile de örtülmüş üçüncü bir göz kapağı veya ince titrasyon zarı vardır. Sağlıklı kedilerde, göz kapaklarının konjunktivası hemen görülmez ve soluk pembe bir renge sahiptir. İltihap oluştuğunda, konjunktival dokular kızarır ve şişer. İltihap, bir ya da her iki gözü de etkileyebilir.

Kedi Göz İltihabı (Konjunktivit) Belirtileri Nelerdir?

Bir veya iki gözde aşırı yırtılma ya da sulanma, anormal akıntı ve kızarıklık görürseniz, kedinizde göz iltihabı oluşmuş demektir. Bu iltihap ve akıntıları temizlemek için kedi göz temizleme mendili kullanabilirsiniz. Kediniz rahatsızlık veya fotofobi (parlak ışıkta olma isteksizliği) nedeniyle gözlerini kısabilir ve kapalı tutabilir.

Şiddetli vakalarda konjunktival doku, gözü kısmen ya da tamamen kaplayacak biçimde şişebilir. Kediniz bu belirtilerden herhangi birini sergiliyorsa, derhal bir veteriner tarafından muayene edilmelidir.

Kedi Göz İltihabı (Konjunktivit) Nedenleri Nelerdir?

Kedilerde göz iltihabının en yaygın nedenleri kabaca iki ayrılabilir. Bunlar; bulaşıcı hastalıklar ve alerjiler, kalıtsal koşullar ve tümörler dahil bulaşıcı olmayan durumları içerir. Göz iltihabı ayrıca başka bir göz hastalığının ikincil semptomu olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Oyunları Nelerdir?

kedi göz iltihabı

Kedi Göz İltihabı Bulaşıcı Nedenler

Bakteriler, virüsler ve mantarlar gibi bulaşıcı ajanlar, kedilerde göz iltihabının temel sebepleri arasındadır. Çoğu durumda, kedi herpesvirüsü olarak da bilinen kedi viral rinotrakeiti (FVR) gibi virüsler veya kedi calicivirüsü iltihabın ilk nedenidir.

Kedi Göz İltihabı Bulaşıcı Olmayan Nedenler

Persian ve Himalayan ırkı ve diğer uzun tüylü ırklar, entropiyon ismi verilen göz kapaklarının içe dönmesi problemiyle doğabilir. Entropiyon, kirpikler sürekli olarak göz küresine sürtündüğünde kornea tahrişine neden olur. Toz veya kum gibi yabancı cisimler göz kapaklarının içinde sıkışabilir. Tahriş edici kimyasallara maruz kalma da ikincil enfeksiyona yol açarak, göz iltihabını tetikleyebilir.

Alerjilerin, göz iltihabının yaygın bir nedeni olduğuna inanılmaktadır, ancak belirli alerjenlerin saptanması veya önlenmesi bazen zor olabilir. Kedilerde göz enfeksiyonu, göz tümörlerinin de yaygın bir semptomudur.

Kedi Göz İltihabı (Konjunktivit) Nasıl Teşhis Edilir?

Veteriner hekiminiz, gözdeki yabancı cisim, gözyaşlarının normal drenajını önleyen tıkalı bir gözyaşı kanalı, kornea ülseri ya da gözde başka bir yaralanma gibi durumları saptadıktan sonra iltihap teşhisi koyabilir.

İkincil bakteriyel enfeksiyonlar, göz iltihabının birçok belirtisine neden olduğundan ve ani ağrıları azaltma ihtiyacı bulunduğundan dolayı, tedavi genellikle buna göre başlatılır. Bakteriyel ve viral enfeksiyonların çoğu, beş ila on dört gün içinde çözülür.

İyileşmeyen ya da enfeksiyon riski taşıyan diğer evcil hayvanların olduğu durumlarda, kesin bir tanıya ulaşmak için daha fazla test yapılacaktır. Tıbbi geçmişe, göz ve çevre dokuların muayenesinin sonuçlarına göre özel testler uygulanabilir. Veteriner hekiminiz her bir göz için gözyaşı üretimini ve göz içi basıncını ölçebilir.

Kedi Göz İltihabı (Konjunktivit) Nasıl Tedavi Edilir?

Spesifik olmayan göz iltihabı durumlarında genel tedavi, ikincil bakteriyel enfeksiyonu kontrol etmek için antibiyotiklerin ve anti-enflamatuar ilaçların bir kombinasyonunu içerir. Ek olarak damla ve merhem kullanımı da söz konusu olabilir. Lokal tedavinin enjeksiyon ve haplarla desteklenmesi gerekebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  FIV Nedir? Kedi AIDS Hastalığı Nasıl Bulaşır? FIV Belirtileri
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.