Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Kaç Sene Yaşar?

Abone Ol 
Kedi Kaç Sene Yaşar?
621.50₺

512.89₺

Purina Gourmet Gold Kıyılmış Tavuklu Konserve 85 gr 24 Adet

Ürünü İncele
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
1141.80₺

713.78₺

Pro Plan Senior Somonlu Yaşlı Kedi Maması 3 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Bugünkü konumuz, her anımızda bizlere dost olan kedilerle ilgili oluyor. Birçok kişi, kedi kaç sene yaşar sorusunu soruyor. Biz de bu meraka bir son vermek adına detaylı bir araştırma yaptık. Bakalım kedilerin ömrü ne kadarmış…

Kedilerin kaç sene süresince yaşadıkları aslında tamamen beslenme kalitelerine, ırk tiplerine, yaşam sürdükleri ortama ve sahiplerinin tutumuna bağlı olarak şekillenir. Bu nedenle kesin bir şey söylemek neredeyse imkansız gibi bir şeydir.

Örneğin bu konuda sokakta yaşayan dostlarımız ile evcil kedileri karşılaştırabiliriz. Sokakta yaşayan kedilerin köpekler ya da acımasız bazı insanlar tarafından saldırıya uğrama olasılığı vardır.

Bu kedilere araba çarpma ihtimali de yüksektir. Aynı zamanda sokak ortamında beslendikleri için çeşitli hastalıklara yakalanma riskleri de artış göstermektedir. Fakat evcil kediler daha az riskle yaşam sürmektedir. Bu da belirleyici oluyor.

Kedilerin Ömrüne Dair Bilgiler

Kediler Kaç Sene Yaşar

Siyah Beyaz Yavru Kedi

Sevimli arkadaşlarımız kediler, ortalama olarak bir hesap yapıldığında 12 ila 18 sene arasında bir yaşam sürmektedirler. Ama daha önce de söylediğimiz gibi sokakta yaşam süren dostlarımızın şansı bu kadar iyi gitmeyebiliyor. Şunu da ekleyelim: Lütfen satın almayın, sokak kedilerini sahiplenin.

Bu da kedi kaç sene yaşar sorusunu hüzünlü bir şekilde yanıtlamamıza neden oluyor. Henüz 1 yaşına bile gelemeden vefat eden birçok sokak kedisi vardır. Bu sebeple genelleme yaptığımız zaman sokak kedilerinin daha şanssız olduğunu görmüş oluyoruz.

En Uzun Yaşayan Kedi

Günümüze değin en uzun süre yaşam sürmüş olan kedi, 2005 senesinde 38 yaşındayken aramızdan ayrılan Creme Puff adlı dünya tatlısı kedi olmaktadır. Kendisi 1967 senesinde Texas’ta hayata gözlerini açmış olan özel bir kedidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerde Kusmanın Nedenleri Nelerdir?

Ortalama kedi yaşam süresini aşarak farklı bir rekor içerisinde yer alan diğer bir dostumuz da Tiffany adlı 27 yaşında vefat eden Bombay kedisi olmaktadır. 38 kadar şaşırtıcı olmasa da 27 de kediler için az bir yaş değildir.

Bu durum aslında kedilerin yalnızca ırkı, yaşam olanakları ve doğru beslenmesi değil, bunun yanı sıra düzenli bir biçimde veteriner hekim kontrolüne götürülmesi ile de ilişkili olmaktadır.

Bu nedenle kedinizin daha uzun süreli yaşamasını diliyorsanız, düzenli bir şekilde sağlık kontrollerini yaptırmanız gerekir. Kedilerin birçoğunun daha kısa yaşamasının ırk nedenleriyle ya da obezite gibi hastalıklar neticesinde olduğunu da eklemiş olalım isteriz. Kedi kaç sene yaşar sorusunun en iyi cevabı da ona iyi bakan bir ailesinin olmasıdır. İyi bakılan ve sağlıklı olan her kedi uzun yaşar.

Kedilerin Yaşam Süresini Uzatmak İçin Yapılabilecek Şeyler Nelerdir?

Kedinize gerektiği kadar bakım ve ilgi gösterdiğiniz takdirde çok daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilirler. Ama şu da var, sağlık önemli bir kıstastır. Kedilerin daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için neler yapabilirsiniz?

  • Kedinizi bizzat tanımanız, onun sağlığı ile alakalı durumu konusunda size birçok kritik bilgi verecektir. Kedinizde oluşan en ufak değişimleri bile vakitlice fark etmeniz, herhangi bir sağlık sorunu ihtimalini de engellemenize fırsat tanımış olur.
  • Kedinizin dünyaya ilk merhaba dediği gün itibarıyla veteriner hekime düzenli bir biçimde götürülmesi gerekir. En çok da aşılar önemlidir, aşılarını asla ama asla aksatmamalısınız.
  • Kedinizi beslediğiniz esnada muhakkak yaş ve ırk gibi durumlara uygun olan kedi mamaları tercih edin. Aynı zamanda bu mamaların açık şekilde satılanları yerine kapalı paketlerde olanlarını alın. Kedinize ev yemeği yedirmeyin, kendi mamasından yemesi için onu alıştırın. Ev yemeğine alıştırırsanız vazgeçmesi çok zor olacaktır. Sizin yemeğinizden yemesine engel olamıyorsanız siz yemek yerken onu evin başka bir alanına götürün.
  • Kedilerin sağlıklı bir biçimde hayatlarını yaşayabilmeleri için muhakkak ideal bir kiloda sabit şekilde kalmaları gerekmektedir. Obezite büyük bir sorundur. Aşırı zayıflık da bir hastalık olmaktadır. Bu nedenle kedinizin kilosunu sürekli olarak kontrol etmelisiniz. Kedi kaç sene yaşar sorusunun cevaplarını vermeye devam edelim…
  • Kedilerin, köpekler kadar sık olmasa da egzersize gereksinimleri hep vardır. Onların oynamaktan çok hoşlandıkları oyuncaklar ve oyunlarla egzersiz yapmasını sağlayabilirsiniz. Böylece çok daha sağlıklı olacaklar ve kendilerini iyi hissedecekler.
  • Kedilerin son derece sağlıklı bir hayat yaşayabilmeleri için gerekli olan şeylerin en önemlisi de sınırsız sevgi ve alakadır. Kedinize onu çok sevdiğinizi ve onun özel olduğunu hissettirmelisiniz. Böylece kendini harika hisseder. Bu durumun ömrüne de olumlu anlamda etkisi olur.
  • Kedinizin beslenmesini haftalık programlara ayırabilirsiniz. Onun sağlıklı ve dengeli beslenmesi, yaşam süresini de arttırmış olacaktır.
  • Su kabını da düzenli olarak doldurun. Su, herkes için önemlidir. Kediler için de çok önemlidir, bunu aklınızdan bir an olsun çıkarmamalısınız. Su, vücudu temizler ve dengede tutar.
  • Kedinizin dış ve iç parazit temizliğini de aksatmamanız gerekiyor. Aksi halde kötü durumlar meydana gelebilir.
  • Vücudunu sürekli olarak gözlemleyin. Pire ile karşılaşırsanız zaman kaybetmeden pire temizliği yaptırın.
  • Kedinizi kısırlaştırmak da önemli ve sağlıklı bir seçenek olarak karşınıza çıkacaktır. Kedinizi kısırlaştırırsanız birçok hastalıktan onu korumuş olacaksınız. Cinsel hastalıklar bunlardan sadece biri olmaktadır. Kedinizi rahim tümöründen ve kızgınlık evresindeki sorunlarından da ancak bu şekilde kurtarabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedi Piresi İnsana Geçen Bir Şey midir?

Kedi kaç sene yaşar konulu yazımızın sonuna geldik, lütfen bu yazıda yer alan her şeyi dikkate alarak kedinize çok güzel bir şekilde bakın. Şimdilik hoşça kalın!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.