Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedi Isırınca Ne Yapmalı?

29.11.2021
1.595
Abone Ol 
Kedi Isırınca Ne Yapmalı?
3910.00₺

3491.00₺

Royal Canin Sterilised 37 Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
2500.00₺

2010.55₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
651.21₺

369.50₺

Pro Plan Delicate Kuzu Etli Yetişkin Seçici Kedi Maması 1,5 kg

Ürünü İncele

Kedi ısırınca ne yapmalı? Kediler, yaşamımıza dokunan en tatlı misafirlerden biridir hiç şüphesiz. Ama bazı zamanlarda çeşitli nedenlerden ötürü bizleri ısırabilirler. Isırma davranışı göstermelerinin birçok nedeni olabilir. Peki, kedi ısırınca yapılması gerekenler neler? Detayları inceleyelim.

Kedi Isırığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kedi ısırınca ne yapmalı anlatmadan evvel, kedi ısırığı hakkında bilgi paylaşalım. Kediler, insanları ya da hayvanları ısırdıklarında dokulara, eklemlere kadar varan bakterileri bulaştırabiliyorlar. Bu oldukça önemli bir konudur. Kedi ısırması durumu, bireyler açısından eller konusunda tehlikeli bir hal alabilir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde her üç hasta kişiden bir tanesi kedi ısırığı yaralarından ötürü hastanede tedavi görmektedir. Bir kısmı da operasyon geçirmektedir. Kedilerin en çok da orta yaşlardaki kadınları ısırdığı kanıtlanmıştır. Bu, yapılan birçok araştırmanın neticesinde ulaşılan bilgilerden bir tanesidir.

Kedi ısırmasının bu denli tehlike oluşturmasının asıl sebebi ise köpeğe ya da insana karşın ağızlarında çok daha fazla mikrop biriktirmeleri değildir. Esasen bu köpek dişleri ile ilgilidir diyebiliriz. Birçok cerrah, köpeklerin dişlerinin kedilere nazaran daha küt bir yapıya sahip olduğunu ve bu nedenden ötürü ısırıklarının derine inmediğini, yaraya neden olacağını ama ciddi bir şeye sebep vermeyeceğini söylüyor. Yani kediler daha derin ısırıyor ve hastalık bulaştırabiliyorlar. Bu konuda kesinlikle dikkatli olmak gerekiyor. Temkinli yaklaşmakta büyük fayda var.

Kedi Isırması Konusunda Neler Yapılabilir?

Kedi ısırınca ne yapmalı? Gerçekleştirilen birçok çalışmada, araştırmacı bireyler kedi ısırığıyla yaralanan yüz doksan üç hasta belirlemiştir. Bu hastaların elli yedi tanesi hemen hemen üç gün süresince hastanede yatmıştır. Hastanede tedavi gören otuz sekiz kişinin yaralarının da yıkanmaya ya da debridmana gereksinimi vardı. Sekiz kişi de tek operasyon ya da cerrahi operasyon olmuştur. Sayılar bir hayli şaşırtıyor diyebiliriz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  15 Kg Kedi Maması En Ucuz Seçenekler

Bahsi geçen yüz doksan üç hasta kişinin yarısından fazlası kadındı. Yaşlarının ortalaması ise 49’du. Hastaların yarısı kadarı ilk olarak acile, diğerleri de ilk basamak tedavisine gönderildi. Tedavi süreci ve ısırılma arasında yer alan zaman ortalaması ise yirmi yedi saat kadardı. Yapılan araştırmalar akabinde, kedi ısırığının birçok kişi açısından hayli tehlikeli olabileceği kanıtlandı. Bu tehlikeyi ciddiye almak ise en iyi başlangıçlardan bir tanesi olabilir kesinlikle.

Kedi Isırığı Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Kedi ısırınca ne yapmalı diyenler için tedavi seçeneklerinden de söz edelim. Çıkan neticelerle beraber doktorların ve ısırılan kişilerin yaralarını ciddiye almaları gerektiğini söyleyebiliriz. Hastaların derilerinde yanma hissetmesi ve şişkinlik görmesi halinde doktora başvurmaları şarttır. Doktora başvurmamak sizin için son derece yanlış bir seçim olacaktır. Ancak bu şekilde tam iyileşmenin yolları aranıp bulunur. İnsanların büyük bir kısmı kedi ısırıklarını önemsemez. Fakat bu büyük bir hata olmaktadır. Kedi ısırıklarının hafif olanları bile ciddi sorunlara neden olabilir.

Kedi ısırığı diğer hayvanlar bakımından da oldukça riskli ve tehlikeli bir durumdur. Bütün kediler ağızları içerisinde sayısız bakteri taşıyor. Patojenik bakteriler de bunlar arasında yer alır. Her daim dikkatli olmalısınız. Isırılma durumunda uzman bir hekime başvurunuz.

Her Kedi Isırığı Sonrası Doktora Görünmek Gerekir Mi?

Kedi ısırınca ne yapmalı diyorsanız; öncelikle doktora görünmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Evet, her kedi ısırığı durumunda doktora görünmeniz gerekiyor. Aksi halde birçok bakteriyi bedeniniz içerisinde taşımaya devam edersiniz. Bu da birçok hastalığa karşı açık hale gelmenize neden olur. Kediniz ya da dışarıda sevdiğiniz bir kedi sizi ısırırsa hemen bir doktora gitmeye çalışın.

Ciddi bir durum olabilir. Canınızın yanmamış olması zarar görmediğiniz manasına gelmiyor, önce bunu bilmek gerekiyor. Size çok masum gelen bir kedi sizi ısırdığı zaman durumlar bu kadar masum kalmayabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kediler Üşür Mü?

Kötü bir bakteri ile savaşmak zorunda kalabilirsiniz. Bu ve bunun gibi etkilere karşı hazırlıklı olmakta fayda vardır diyebiliriz. Kediler sizinle ve kedi oyuncakları ile oyun oynamak için de ısırma davranışı gösterebiliyor. Fakat buna güvenerek bir profesyonelden yardım almayı reddetmeyin deriz.

Kedinize olan yaklaşımınız da ısırılma durumunu zaman zaman etkiliyor. Kediniz stresli hissederse saldırabilir ve sizi ısırabilir. Bunun yaşanmaması için ona daha ılımlı davranın. Buna rağmen saldırgan bir tutum sergiliyorsa profesyonel yardıma ihtiyacı olabilir.

Birçok kedi sahibi kedi ısırıklarını önemsemeyerek hata yapıyor. Bu olayı ciddiye almak ise en güzel günlerin başlangıcı olabilir. Daha dikkatli olmanız, sağlığınızı tehlike altına sokmamanız gerekir. Kedi ısırığını illa derin bir yaraya neden olunca ciddiye almak büyük bir yanlıştır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.