Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Addison Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Neler?

Abone Ol 
Kedilerde Addison Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Nedenleri Neler?
2450.00₺

2150.89₺

N&D Düşük Tahıllı Tavuklu ve Narlı Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
396.75₺

336.53₺

Royal Canin Digest Sensitive Gravy Kedi Yaş Maması 85 gr 12 Adet

Ürünü İncele
1900.50₺

1235.89₺

Felicia Somonlu Az Tahıllı Kısır Kedi Maması 12 kg

Ürünü İncele
650.00₺

575.55₺

Kıtır Tavuklu Yetişkin Kuru Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedilerde Addison hastalığı, adrenal bezlerinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Aldosteron ismi verilen hayati bir steroid hormonunun üretiminin azalmasına yol açar. Köpekler, kediler ve insanlarda görülebilir.

Addison genel olarak orta yaşlı kedilerde görülür. İştah kaybı, kusma, uyuşukluk, kilo kaybı gibi belirtilere neden olur. Addison hastalığı tedavi edilmez ise sonunda böbrek yetmezliğine ya da kedinin şoka girmesine yol açabilir. Eğer ki, hastalık şiddetli duruma gelmeden evvel tedavi edilirse, çoğu kedi normal yaşamını sürebilir. Fakat ömür boyu ilaç tedavisi ihtiyacı olabilir.

Kedilerde Addison Hastalığı Nedir?

Kedilerde Addison Hastalığı

Kedilerde Addison hastalığı, adrenalin bezlerle ilgilidir. Böbreklerin hemen ön kısmında yer alan bu küçük bezler, vücudun normal işleyişini devam ettirmek için hayati öneme sahip olan bazı hormonlar üretir.

Addison rahatsızlığı, adrenalin bezlerin yeteri düzeyde aldosteron üretemediği hallerde ortaya çıkar. Bu hormon, kan dolaşımındaki sodyum ve potasyum seviyelerinin dengelenmesinde önemlidir. Düşük hormon üretiminin bir sonucu olarak, kedinin kanında aşırı düzeyde potasyum ve azalmış düzeyde sodyum birikir. Bu da kardiyovasküler ve diğer organ hasarlarına neden olur.

Kedilerde Addison Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Addison Hastalığı

Kedilerde Addison hastalığı bazı belirtiler ile kendisini gösterir. Bunlar:

  • Kas güçsüzlüğü
  • Yavaş kalp atış hızı
  • Kas kütlesinde kayıp
  • Dehidrasyon sebebi ile cilt sorunları
  • İshal
  • Kusma
  • Kilo kaybı
  • Kedi maması yemek istememe
  • Letarji

Kedilerde Addison Hastalığı Neden Olur?

Esasen Addison hastalığı kedi dostlarımızda nadir şekilde görülür. Vücudun kendi bağışıklık sisteminin adrenal bezlere saldırması ve bunun sonucunda hormon üretiminin azalması ve hasarların oluşması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Çok nadir olmasına karşın bir kedinin adrenalin bez kitlesi olması halinde de görülebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kedilerin Neden Ağzı Kokar? Kedilerde Ağız Kokusu

Kedilerde Addison Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Addison hastası olan bir kediye teşhis koymak için veteriner, tam bir fizik muayene gerçekleştirir. Ayrıca organ fonksiyonunun kontrol edilmesi ve herhangi bir hastalık belirtisinin araştırılması için çeşitli testler yapılır. Kedi şokta ya da adrenal krizde ise acil tedavi, dehidrasyonun düzeltilmesine ve elektrolit düzeylerinin normale döndürülmesine destek olmak için IV sıvıları içerecektir. Büyük ihtimalle veteriner de acil steroid tedavisine başlar.

Kedi stabilize edilirken genellikle hormon replasman tedavisine başlanabilir. Addison hastalığı tamamen tedavi edilemez. Bu yüzden de ilaç kullanımıyla hastalığın ömür boyu tedavisi şarttır. Rahatsızlığın semptomlarını hafifletmek için bazı ilaçlar, veteriner tarafından reçete edilecektir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.