Kedi, Köpek ve Evcil Hayvan Blogu – zoo.com.tr

Kedilerde Kalp Kurdu Nedir?

Abone Ol 
Kedilerde Kalp Kurdu Nedir?
399.00₺

343.85₺

Reflex Aktif Karbonlu Süper Hızlı Topaklanan Kedi Kumu 6 lt 2 Adet

Ürünü İncele
2999.00₺

2533.41₺

Pro Plan Sterilised Somon Balıklı Kısır Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
4445.00₺

2953.41₺

N&D Düşük Tahıllı Somonlu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 10 kg

Ürünü İncele
1650.00₺

1430.85₺

Mystic Somonlu Düşük Tahıllı Kısırlaştırılmış Kedi Maması 15 kg

Ürünü İncele

Kedilerde kalp kurdu görülebilir. Peki, bu nasıl bir hastalıktır? Belirtileri ve tedavisi nasıldır? İşte detaylar…

Sağlık, insanlar için olduğu kadar kediler için de çok önemli bir kavramdır. Hastalıklara neden olan çeşitli faktörler vardır. Kedilerde çeşitli sebeplerle pek çok hastalığın ortaya çıkması mümkündür. Bazı hastalıkların belirtileri daha ağır olurken bazı hastalıklar daha hafif ilerleyebilir. Hastalıkların ölümcül olma seviyesi de değişiklik gösterir.

Kedilerde görülen riskli hastalıklardan biri kalp kurdu hastalığıdır. Tıp literatürüne bakıldığında Dirofilariasis adı verilen bu hastalık neticesinde kedilerin yaşamları ve yaşam konforları büyük ölçüde etkilenir. Kalp kurdu hastalığına bazı sineklerin taşıdıkları parazitler neden olur. Bu nedenle her mevsim bulaşma ihtimali olan bu hastalığa karşı daima dikkatli olunmalıdır.

Kedilerde Kalp Kurdu Ne Demek?

Kedilerde Kalp Kurdu

Sinek ısırığı ile vücuda giren parazit kaynaklı bir enfeksiyon hastalığıdır. Dokulara giren bu larvalar olgunlaşma sürecindeyken akciğerlere gider ve buraya yerleşir. Genellikle kalp kurtlarının burada inflamatuar etki gösterdiği görülür. Çoğu kalp kurdu bu sırada ölür.

Vücut içerisinde ölen bu parazitler nedeniyle bölgede meydana gelen iltihaplarda artış yaşanır. Yetişkin aşamaya geçen kalp kurtları, kediler için hayati tehlike oluşturan parazitlerdir. Bu parazitler vücudun içerisinde fark edilmeden birkaç yıl yaşayabilir. Bazı semptomlar ile kendilerini belli etmeleri de söz konusudur. Bu yetişkin parazitlerin ölümü ile kediler için ölümcül olabilecek ciddi iltihaplanmalar meydana gelebilir.

Kedilerde Kalp Kurdu Belirtileri

Kedilerde kalp kurdu hastalığı nedeniyle çeşitli belirtiler gözlenir. Bu belirtiler, ilk ve son evrelerde farklılık gösterir. Hastalığın daha ileri evrelerinde daha ciddi belirtiler ortaya çıkar. Kalp kurdu hastalığının bazı yaygın belirtiler vardır. Bu durumlardan bazılarının görülmesi halinde hasta olan kediyi bir veteriner hekime götürmek lazımdır. Bu belirtilerin gözlenmesi her zaman kalp kurdu hastalığı olduğu anlamına gelmeyecektir. Ancak bu gibi belirtilere neden hiçbir hastalık ihmal edilmemelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Kısırlaştırma Sonrası Kedi Davranışları Nelerdir?

Kedilerde kalp kurdu hastalığı nedeniyle ishal ve iştahsızlık meydana gelir. Buna bağlı olarak birden ve hızlı kilo kayıpları yaşanır. Kediler daha halsiz ve hareket etmeye isteksiz olur. Kalp kurduna bağlı olarak kedilerde çeşitli solunum yolu hastalıklarının ortaya çıktığı gözlenir. Bu nedenle kalp kurdu hastası olan kedilerin çoğunda nefes darlığı, hırıltılı nefes alma ve öksürük sorunları vardır.

Kedilerin cildinde lezyonlar oluşmaya başlar. Düzensiz kalp atışı ve kalpte üfürüm gibi sorunlar yaşanır. Kalp kurdu hastası olan kedilerde görülen bir diğer belirti ise sebepsiz baş sallama ve ani körlük halidir. Kedilerde kalp kurdu hastalığının neden olduğu en ciddi sorun ölümdür.

Kedilerde Kalp Kurdu Nedenleri

Kedilerde kalp kurdu hastalığının nedeni sivrisinek ısırığıdır. Bazı sivrisinekler, bu parazitlerin taşıyıcılarıdır. Taşıyıcı olan bu sivrisineklerin bir kediyi ısırması ile bu larvalar kedilerin vücuduna girer. İlk olarak dokulardan vücuda giriş yapan bu larvalar adım adım kalbe ilerleyerek vücuda çok büyük bir zarar verir. Kedilerin bağışıklık sistemi bu larvalara karşı direnç gösterir ve savaşmaya çalışır. Bu nedenle vücutlarında inflamatuar tepkiler meydana gelmeye başlar. Bu tepki çok şiddetli olur.

Kedilerde Kalp Kurdu Tedavisi

Kedilerde kalp kurdu hastalığının tedavisi için ilk olarak kesin tanı konulmaya çalışılır. Bunun için çeşitli testler yapılır. Kalp kurdu hastası olduğu teşhis edilen kedilerin tedavisi için dikkat edilmesi gereken detaylardan biri beslenmedir. Vücudun güçsüz düşmemesi için sağlıklı ve besleyici bir program izlenmelidir.

Doğrudan bir tedavisi olmayan bir hastalık olması nedeniyle kalp kurdu hastalığının tedavisi daha çok belirtileri azaltma ve yaşam konforunu arttırma yönünde gerçekleştirilir. Tedavi için veteriner hekimlerin tavsiyesi ile steroid ve antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar ile vücuda zarar verecek reaksiyonların azaltılması hedeflenir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  Tekir Kedi Irkı, Karakter Yapısı ve Özellikleri Nelerdir?

Ayrıca daha rahat nefes alıp verme sağlanmaya çalışılır. Bu ilaçlar dışında kalp ilaçları ve oksijen tedavisi de uygulanabilen tedaviler arasında yer alır. Kalp kurdu hastalığının tedavisinde son çare olarak ameliyat düşünülür. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olan kedilerin tedavisi, doktor gözetiminde kısa sürede gerçekleştirilebilir.

Kalp kurdu tedavisinde veteriner hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmaması çok önemlidir. Köpeklerde de görülen bir rahatsızlık olan kalp kurdu hastalığının tedavisi ile kedilerde görülen kalp kurdu hastalığının tedavisinde farklar olduğu da unutulmamalıdır. Kalp kurdu hastalığına kedilerin vücudu köpeklere nazaran daha yüksek bir tepki verir. Bu nedenle aynı ilaçların kullanılması uygun değildir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.